Kivonulnak a spanyolok Irakból

2004.04.18. 19:30
Az elmúlt órákban kilenc amerikai és legalább hét lázadó vesztette életét Irakban. Muktada asz-Szadr iraki síita elöljáró egyoldalúan kétnapos tűzszünetet hirdetett az amerikaiak által körülzárt városban. Az új spanyol kormányfő vasárnap este bejenetette, hogy kivonja az ország katonáit Irakból. Az Index iraki összefoglalója.
A lehető legrövidebb időn belül kivonják a spanyol csapatokat Irakból, jelentette be vasárnap José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő.

Esti televíziós nyilatkozatában Zapatero utalt arra, hogy személyesen rendelte el a katonák kivonását. A szombaton beiktatott kormányfő már pártja választási győzelme után ígéretet tett arra, hogy kivonják Irakból a csapatokat, ha június 30-ig az ENSZ nem veszi át az országban a politikai ellenőrzést és katonai irányítást. Jelenleg 1300 spanyol katona állomásozik Irakban.

Jelentősebb külföldi haderő Irakban
USA: 135.000 fő
Nagy-Britannia 8.700
Olaszország 3.000
Lengyelország 2.400
Ukrajna 1.650
Spanyolország 1.300
Ausztrália 850
Japán 550
Magyarország háromszáz katonát küldött Irakba.
Forrás:BBC

Zapatero már pártja márciusi választási győzelme után ígéretet tett arra, hogy kivonják Irakból a csapatokat, ha június 30-ig az ENSZ nem veszi át az országban a politikai ellenőrzést és katonai irányítást. Az azóta eltelt időszakban többször is kijelentette, hogy állni kívánja választási ígéretét.

Esti televíziós nyilatkozatában az újdonsült miniszterelnök úgy fogalmazott: "a rendelkezésre álló információk szerint semmi nem utal arra, hogy az ENSZ belátható időn belül erre vonatkozó, a spanyol kívánalmakat kielégítő határozatot fogad el."

Tűzszünetet hirdetnek a síiták

Kétnapos tűzszünetet hirdetett Muktada asz-Szadr iraki síita elöljáró a síiták szent városában, Nedzsefben, közölte vasárnap az-Szadr szóvivője. Az asz-Szadr irányítása alá tartozó Mahdi hadserege nevű milícia a Mohamed próféta halálának évfordulójával kapcsolatos megemlékezések idejére beszünteti a fegyveres harcokat a városban és környékén. Az ünnepségeket hétfőn és kedden tartják.

A szóvivő a feszültség szításával vádolta a város környékére vezényelt amerikai katonai egységeket, hozzátéve: a Mahdi hadserege készen áll a harcokra.

Nedzsef körzetében mintegy 2500 amerikai katonát vontak össze a napokban, s megparancsolták nekik, hogy öljék meg vagy fogják el a síita elöljárót. Asz-Szadr milíciája áprilisban ugyanis felkelést kezdett a megszálló erők ellen. Amerikai tisztségviselők követelik asz-Szadrtól milíciájának lefegyverzését, illetve azt, hogy a síita elöljáró adja fel magát, hogy iraki bíróság előtt felelhessen egy mérsékelt nedzsefi síita vezető tavalyi meggyilkolásáért.

Öt amerikai tengerészgyalogos a szír határ mellett a lázadókkal vívott összecsapásban vesztette életét, jelenti a BBC. A tűzharcban legalább hét iraki is meghalt. Négy amerikai katonát Bagdadban rejtekhelyről lőttek agyon ismeretlenek. Március 31. óta legkevesebb 99 amerikai katona halt meg harci cselekmény közben Irakban, azaz többen, mint az ország tavalyi megszállása és Szaddám Huszein bukása között eltelt három hét alatt.