Sarkozy mikroalvással küzd

2007.04.17. 17:41
Egy választási kampány során a jelölteket érő fizikai és pszichikai terhelésre mindenki különböző módon reagál, elemez a Le Figaro. A francia elnökjelöltekben egy dolog biztosan közös: keveset és rendszertelenül alszanak.

Az utolsó héten többszörösen igaz, hogy a kampány során fellépő stressz a francia elnökjelöltek legnagyobb ellensége. A korai kelés, a tévés szereplések és az esti tömegrendezvények sodrásában testileg és lelkileg is formában kell maradniuk. Ehhez azonban különböző módszereket alkalmazhatnak, írja a Le Figaro.

Nicolas Sarkozy közeli ismerősei úgy tudják, hogy a magyar származású jelölt keveset alszik, és akkor is a korábban Chiracra is jellemző “mikroalvásokat” alkalmazza. A legkisebb fáradtság esetén azonnal műzliszeletet vesz magához, és történhet bármi, nem mond le a rendszeres testmozgásról.

Ségolène Royalnak szintén keveset alszik, viszont mindig szán időt a kikapcsolódásra. Hosszabb kampánykörútjai során alvás helyett inkább felteszi a fülhallgatóját, és zenét hallgat, mivel ez megnyugtatja. A potenciális meglepetésember François Bayrou a gyümölcsben gazdag diétájára esküszik. A két nagyhoz hasonlóan ő is csak szakaszos kis alvásokat enged meg magának.

A jelöltek kiemelkedő strapabírásának egyik magyarázata éppen a kiválasztott jellegükből fakad. A vezető politikusok közös jellemzője ugyanis, hogy a többieknél jobban bírják a megpróbáltatásokat. A kampányok hajtásából következően egy feltörekvő politikusról rövid időn belül kiderül, hogy mennyire képes ellenállni a stressznek, a kevésbé kitartóak pedig már idő előtt otthagyják a versenyt.

Olyanok, mint a sportolók

A francia napilapnak nyilatkozó pszichiáter a sportolókéhoz hasonlította a politikusokat érő stresszhatásokat. A fizikai stressz mutatkozik először, hiszen a kampány során a szervezet irreális terhelésnek van kitéve. A szellemi oldalon jelentkező stressz fokozatosan kerül előtérbe, a mentális nyomás a legtöbb esetben az eltelt napokkal egyenes arányban növekszik.

A pszichiáter az elnökjelölteknek is ugyanazt tanácsolja, mint bárki másnak. „Fontos a kielégítő étkezés, az alvás és a rendszeres mozgás. A stressz és a mozgáshiány ugyanis robbanó elegyként funkcionál.” – mondta. Persze kerülni kell a dohányzást, az alkohol- és kávéfogyasztást pedig a minimálisra kell csökkenteni.

Idővel az ellenfelek folyamatos támadásai is kikészíthetnek egyeseket. A pszichiáter szerint ez ellen védelmet nyújt az elnökjelöltekre jellemző küldetéstudat, amelyik központi szerepet tölt be az életükben. A pozitív hatások is kivételes mozgatórugóként funkcionálnak: az elismerések, a támogatók tapsvihara kompenzálja az emberfeletti erőfeszítéseket és elnyomja a stresszt.

Sokszor éppen a kampány végeztével jön el a legfárasztóbb időszak. „Csak a harc után ébredünk rá, hogy megsebesültünk” – jellemzi ezt a helyzetet a pszichiáter. Az addig elnyomott stressz ugyanis előtörhet, amikor lenyugszanak a dolgok. Ilyenkor a veszteseknek a legrosszabb, de a győztesen ugyanúgy jelentkezhetnek a kimerültség jelei.