Külföld

Bin Laden hét élete

2002. 09. 11., 10:08 | Frissítve: 2002. szeptember 11., szerda 13:13

Oszama bin Laden vagy meghalt, vagy elbújt, mindenesetre nem lelik nyomát. Az al-Kaida vezetőjét látták már a Pamír hegységben, hallották Tora Boránál, feltételezések szerint Pakisztánba szökött, de az is lehet, hogy Kasmírban bujkál. A világ legkeresettebb terroristáját üldözték már az orosz Szpecnaz, az Északi Szövetség, az amerikai tengerészgyalogosok és a különleges alakulatok. A szaúdi milliomost már a halottak között is keresték DNS-minták segítségével. Szakértők szerint azért nem találják, mert leborotválta a szakállát, bár az is lehet, hogy egyszerűen láthatatlanná vált.

Clinton volt amerikai elnök például tudta, hogy hol van bin Laden. Bush elnöksége idején, még a terrortámadások előtt többször is a terroristavezér nyomára bukkantak, mégsem intéztek támadást ellene. Szeptember 11. óta leginkább csak találgatják a szaúdi milliomos hol- és hogylétét. Bin Laden Afganisztánban van, jelentették ki az amerikai hatóságok közvetlenül azután, hogy az al-Kaida vezetőjét vádolták meg a terrortámadások kitervelésével. Bár Afganisztán akkori tálib urai cáfolták, hogy a terroristavezér országukban bujkálna, sietve hozzátették azt is, hogy nem adják ki a nyugati hatóságoknak. Ezzel kezdetét vette a terrorellenes háború leghosszabb szappanoperája.

Nyoma veszett

Alig pár nappal később a tálib vezetők már fontolóra vették bin Laden kiadatását, ám a döntést elhalasztották. Nem sokkal ezután azt is elismerték, a terroristavezér mégis országukban van. Felmerült, hogy bin Laden a Pamírban bujkál, sőt az is, hogy elhagyta Afganisztánt. A terroristát az amerikai tengerészgyalogosok mellett az orosz Szpecnaz is üldözőbe vette. Talán egy német milliomos tizmilló dolláros fejpénzfelajánlása is motiválta az Északi Szövetség és a törzsi harcosok bin Laden kézre kerítésére indított akciói. Ez utóbbiaknak egyszer "majdnem" sikerült elkapniuk a Tora Bora-i hegyeknél. Itt a harcok idején még hallani vélték bin Ladent, az al-Kaida utolsó afganisztáni búvóhelyének felszámolása után nyoma veszett. A terroristát még a halottak között is keresték, később DNS-mintákat is gyűjtöttek.

Döcögős hajsza

Bár a tálib vezetés ekkor megpróbálta halálhírét kelteni, az amerikaiak feltételezései szerint Pakisztánba menekült. Bár nem rendelkeztek információkkal bin Laden hollétéről, Bush december végén kijelentette, folytatódik a hajsza. Alig egy héttel később mégis felmerült, hogy feladják a keresést. Ismét felmerült, hogy bin Laden már meghalt, bár ezt Omár molla, a bukott tálib rezsim vezére cáfolta. Kiderült, hogy a Tora Bora környéki hegyekből az amerikaiak súlyos katonai tévedése miatt menekülhetett meg az al-Kaida-vezér.

A láthatatlan ember

A nyár folyamán egyre többen állították, hogy bin Laden meghalt, az al-Kaida vezetését állítólag fia vette át, testőrei Guantanamón raboskodnak. A retteget terroristáról a legkülönösebb pletykák keringenek, egyesek szerint pornólapokon üzenget híveinek, valamint iszlám weboldalaknak nyilatkozik. Szakértők szerint lehet, hogy azért nem találják, mert leborotválta szakállát, a tálibok szerint egyszerűen láthatatlanná vált. Bujkálásai során postára adott pár gyanús levelet Királyegyházán, biztosat azonban nem tudni hollétéről.

hirdetés

N; N;
hirdetés