Huszein likvidálása volt a támadás célja

2003.03.20. 05:45
A Huszein távozására adott ultimátum lejárta után másfél órával indított katonai támadás közvetlenül a diktátor ellen irányult - jelentette a CNN. Az amerikai repülők és cirkálórakéták két hullámban támadtak, egyelőre nem tudni, hogy az akció sikerrel járt-e.
Másfél órával a Huszein távozására adott 48 órás ultimátum lejárta után az Egyesült Államok váratlan csapást mért egy bagdadi parancsnoki állás ellen. A CNN értesülései szerint a támadás megindításáról Bush hadserege és hírszerzése vezetőivel folytatott négy órás megbeszélés után döntött.

A CIA információi szerint Huszein és parancsnokai a megtámadott parancsnoki támaszponton tanácskozott, a váratlan akciót az indokolta, hogy az amerikaiak a "kínálkozó lehetőség" elmúlásától tartottak. Szakértők szerint a tényleges hadműveletek kezdetét megelőző támadás egyértelműen Huszein likvidálására irányult. A BBC értesülései szerint a parancsnoki központban öt iraki vezető, köztük Szaddám Huszein tartózkodott.

Az első csapást fél órával újabb bombatámadás követte, az amerikai hírtelevízió bagdadi helyszíni jelentése szerint magyar idő szerint fél hatkor csend és nyugalom van az iraki fővárosban, sem robbanások, sem légelhárító tűz nem hallatszik. A CNN szerint egyelőre nem tudott beszámolni arról, sikeres volt-e a Huszein megölésére indított akció.