Botrányt okoztak az olimpiai lángot kísérő verőemberek

2008.04.09. 12:53
Még a londoni olimpia főszervezőjét is lepofozták az olimpiai lángot kísérő kínai verőlegények. A harminc férfit a kínai félkatonai rendőrség oszlatóbrigádjából toborozták. A turistavízummal utazó kísérők úgy verik a tüntetőket, mintha direkt ez lenne az utasításuk. De milyen jogon intézkednek a helyi rendőrség helyett?

Kína elit verőrendőrei kísérik az olimpiai lángot, jelentette a londoni Times. Az elmúlt napok tiltakozásai során megismert, kék-fehér tréningruhás alakulatot a lap szerint a kínai rendőrakadémia rohamrendőr-tanulóiból toborozták, beosztásuk szerint a hadsereg félkatonai rendőrségénél dolgoznak. Ugyanezt az alakulatot vetették be a múlt hónapban Tibetben a zavargások leverésére.

Nagy-Britanniában nagy felháborodást okozott a kínai verőlegények erőszakos fellépése. Bár elvileg csak a fáklyát kísérik, a túlbuzgó rendőrök előszeretettel teperték földre és rugdosták meg a Tibet elnyomása ellen tiltakozókat.

De nem csak őket. Sir Sebastian Coe-t, a londoni olimpia főszervezőjét is háromszor megütötték, pedig ő hivatalos minőségében fogadta a fáklyát. Sir Coe ezután szimplán gengsztereknek nevezte őket.

Konnie Huq kezéből kitépik a fáklyát, a kékmelegítősök azonnal ugranak.

"Kik ezek az emberek" - kérdezte az egyik londoni fáklyavivő, Konnie Huq tévés személyiség is. Amíg ő vitte a fáklyát, egy tiltakozó majdnem eloltotta azt. A kínai biztonságiak többeket vertek meg a szeme láttára, még a londoni rendőrökkel is összecsaptak.

A konzervatív ellenzéket felháborították a történtek. "Ki engedélyezte a brit kormány tagjai közül, hogy itt legyenek? Ellenőrizték egyáltalán, hogy kik ezek az emberek" - kérdezte az árnyékkormány belügyminisztere, David Davis Jacqui Smith belügyminisztertől.

Egyelőre annyit tudni, hogy a kínai fáklyakísérők egyszerű turistavízummal léptek be az országba, azaz aligha verhettek volna meg bárkit. Sir Coe szerint a láng útjába eső többi ország jobban tenné, ha nem engedné be a verőlegényeket.

A kínaiak a Times értesülései szerint direkt jó kondíciójú, a harművészetekben képzett "kísérőket" választottak. A csapatot a "Szent Láng Őregységnek" nevezték el. "Nem az a feladatuk, hogy harcoljanak, hanem hogy óvjanak és védjenek. Nem azért vannak a láng mellett, hogy embereket verjenek és nincs joguk intézkedni" - állította a lapnak nyilatkozva Jang Zsaoke, a pekingi olimpia fáklyabizottságának elnöke. Igaz, az is kiderült, hogy szankcionálni sem tudják a kísérők túlkapásait. Mint mondták, a kiválasztott harminc kísérőt leghamarabb Kínában tudják leváltani.