Hétszázezer tüntetőt várnak délutánra a kijevi utcákra

2007.04.11. 11:35
Levelet írt Viktor Juscsenko ukrán elnök Viktor Janukovics miniszterelnöknek. A két politikus megállapodott arról, hogy addig nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumot, amíg nem vitatták meg.
    Az ukrajnai válság legfissebb fejleményei:

  • Hétszázezer Janukovics- és Juscsenko-párti tüntetőt várnak délutánra a kijevi utcákra.
  • Pillanatnyilag ötvenezren vannak
  • Juscsenko elnök levelet írt Janukovics kormányfőnek.
  • Juscsenko hajlik arra, hogy mégse május 27-én legyenek az előrehozott választások. A kijevi válsághoz a parlament feloszlatása vezetett.
  • Janukovics szerint beláthatatlan következményei lennének a parlament feloszlatásának.
  • Az ukrán elnök az előzetes tervekkel ellentétben nem utazik el Strasbourgba, Janukovics kedden megy.
  • Nem hivatalos látogatásra Kijevbe érkezett Kwasniewski volt lengyel elnök, aki találkozhat Janukoviccsal és Juscsenkóval.

Többezres tüntetés kezdődött szerdán Kijevben a parlament feloszlatása ellen, illetve annak támogatására, egy nappal azután, hogy az ukrán alkotmánybíróság egy héttel elhalasztotta a törvényhozást feloszlató elnöki rendelet alkotmányossági kontrollját.

A Függetlenség terén az oroszbarát miniszterelnököt, Viktor Janukovicsot támogató Régiók Pártjának hívei, valamint szocialista és kommunista tüntetők gyűltek össze már kora reggel mintegy háromezren, kék-fehér, illetve rózsaszínű és vörös zászlók alatt, hogy tiltakozzanak Viktor Juscsenko elnöknek a parlamentet feloszlató rendelete ellen, amelyet alkotmány- és népellenes döntésnek tartanak.

A koraesti órákban már ötvenezren voltak, ez alatta marad a várt többszázezres gyűlésnek. A színpadról a kommunisták vezére, Szimonyenko szónokol, aki szerint "ideje megtisztítani Ukrajnát a narancsszínű pestistől". Politikai programját tömören úgy foglalta össze, pokolba az elnökkel, pokolba az elnöki rendszerrel.


A Nyugat-barátnak tekintett Juscsenko államfő néhány ezer híve ugyanakkor az ukrán főváros Európa terén kezdett gyülekezni, hogy a nap második felében narancsszínű lobogói alatt az alkotmánybíróság elé vonuljon, az elnöki rendelet illetve a politikai nyomásgyakorlásra panaszkodó alkotmánybírák támogatására.

Az ukrán belügyminisztérium közben arról számolt be, hogy a két szembenálló fél kijevi megmozdulására számításaik szerint összesen hétszázezren mennek majd el. A belügyi tárca különleges erői ennek megfelelő előkészületeket tettek, de nem áll szándékukban megakadályozni egyik megmozdulást sem.

Juscsenko kompromisszumot kötne

Tizenöt pontos javaslatot dolgozott ki Viktor Juscsenko ukrán elnök, hogy kompromisszumra jusson Viktor Janukovics kormányfővel, közölték szerdán az ukrán tömegtájékoztatási eszközök arra az interjúra hivatkozva, amelyet az államfő nyugati újságíróknak adott.

Juscsenko közölte, hogy kezdeményezését eljuttatta a miniszterelnökhöz, akivel megállapodott arról, hogy addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg nem vitatták meg. Janukovics a dokumentumot most a szűkebb környezetével tekinti át. Juscsenko elmondta, hogy a javaslat három részből áll.

Az első azokkal a folyamatokkal foglalkozik, amelyek a jelenlegi helyzethez, a parlamentáris válság kialakulásához kialakulásához vezettek. A fejezet jogi módosításokat is tartalmaz, többek között a törvényhozást feloszlató elnöki rendelettel kapcsolatban.

A második részben szerepelnek azok a kompromisszumok, amelyekkel helyre lehet állítani a hatalom egyensúlyát, megteremteni annak ellensúlyát, valamint amelyekkel el lehet kerülni a hatalmi ágak között kialakult válság megismétlődését.

A harmadik részben Juscsenko kezdeményezte, hogy újítsák fel a konzultációt a vezető parlamenti erők között, hogy bevonják őket a rendezési terv folyamatába.

Az államfő a dokumentumban egyebek között úgy vélekedett, hogy módosítható a rendkívüli parlamenti választások – általa már május 27-re kitűzött – időpontja. (A parlament feloszlatása vezetett Kijevben tüntetésekhez.)

Janukovics: el a kezekkel a parlamenttől

"Ha az elnök felfüggeszti a parlament feloszlatásáról szóló rendelet végrehajtását, az lesz az első lépés, amely lehetőséget ad a társadalom megnyugtatására. Ha ezt nem teszi meg, minden – egyelőre beláthatatlan – következmény az ő lelkiismeretén fog száradni" – mondta Janukovics miniszterelnök, aki szerint a belpolitikai helyzet csak tovább romlott azzal, hogy az alkotmánybíróság öt tagja kedden bejelentette: a rájuk nehezedő súlyos politikai nyomás miatt nem tud részt venni a parlament feloszlatásának alkotmányos normakontrollját kérő beadvány elbírálásában.


Viktor Janukovics ugyanakkor azt mondta, kivárják az alkotmánybíróság döntését, bármi is legyen az, és csakis jogi síkon kívánnak továbblépni. Egyúttal híveit is jogkövető, demokratikus fellépésre szólította a miniszterelnök.

Juscsenko nem utazik Strasbourgba

Viktor Juscsenko ukrán elnök - előzetes terveivel ellentétben - mégsem repült szerdán Strasbourgba: helyette külügyminisztere, Arszenyij Jacenyuk utazott az Európa Tanács (ET) székhelyére, hogy ott tájékoztassa az összeurópai szervezetet az ukrán belpolitikai helyzetről.

Az ukrán elnöki hivatal sajtóilletékese nem közölte, hogy miért nem Juscsenko utazott. Az Európa Tanács szerint "az utóbbi 24 óra (ukrajnai) fejleményei" késztették az elnököt látogatása lemondására.

Megfigyelők előzetes vélekedése szerint Juscsenko - külügyminisztere révén - az ET támogatását akarja kérni az alkotmányos válságban. Juscsenko kitart amellett, hogy törvényes és alkotmányos módon rendelte el a parlament feloszlatását és az előre hozott törvényhozási választások kiírását, ami ellen Kijev központjában kedden is sok ezren tüntettek.

Az elnök belpolitikai ellenfele, az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfő egyébként - az eddigi tervek szerint - a jövő kedden szintén Strasbourgba érkezik, ő az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt szólal fel. Az ET sajtószolgálata szerint egy régi keletű meghívásnak tesz eleget.

A volt lengyel elnök Kijevben

Nem hivatalos látogatásra kedd éjjel az ukrán fővárosba érkezett Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök. Korábban Kwasniewski egy tévéinterjúban azt mondta: ha Kijevbe utazna, azt nem közvetítőként tenné.

Kijevi közlés szerint a volt lengyel elnök egy üzletember meghívására tartózkodik az ukrán fővárosban, diplomáciai források ugyanakkor nem zárják ki, hogy Kwasniewski találkozik Juscsenkóval és Janukovics kormányfővel is.