Berki Krisztián
Berki Krisztián
  • Torna

Edző

Kovács István

Születési idő

1985-03-18

Születési hely

Budapest

Súly

70

Magasság

177
Berki Krisztián 16,066-ot kapott a lólengés olimpiai döntőjében, ezzel megnyerte Magyarország harmadik londoni aranyérmét. Hidvégi Vid nyolcadik lett.

A kétszeres világbajnok magyar tornász élete első olimpiáján 16,066 pontot kapott döntős gyakorlatára, ugyanannyit, mint legnagyobb, és a mezőnyben gyakorlatilag egyetlen riválisa, a brit Louis Smith, ám mivel a kivitelezését, eleganciáját a pontozók szebbnek látták, ő lett az első.

05
Fotó: Huszti István

A finálé előtt mindenki Berki-Smith összecsapást várt Európa egyik legnagyobb csarnokában, a 16 500 néző befogadására alkalmas és csordultig megtelt North Greenwich csarnokban, közismert nevén az O2 Arénában. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.

Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal állt elő (15,400). Harmadiknak Hidvégi lépett a szerhez, a tavalyi vb negyedik helyezettje, rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300). Következett a másik brit, a csapatban olimpiai bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, ő nem hibázott, 15,600 pont volt a jutalma.

Ötödik volt a sorban Berki, parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.

06
Fotó: Huszti István

Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733).

A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.

03
Fotó: Huszti István

Egyelőre még nem tudom felfogni mindazt, ami történt. Sírás kerülgetetett, amikor láttam, mennyien szurkolnak nekem, még mindig a hatása alatt vagyok. Smith pontszámáig eltelt idő hosszabbnak tűnt, mint végigicsinálni a gyakorlatot. Nem tudok most hibákat keresni a gyakorlatomban, és nem is nagyon akarok. Pont akkor jött ki jól minden, amikor kellett. Ekkora szünet még sosem volt selejtező és döntő között, de edzettünk, csiszolgattuk a hibákat és pihentünk. Nagyon boldog vagyok most, de óriási dolog az, amit a két brit csinált, őket jobban nyomta a tömeg. A ma este pihenéssel telik, és próbálok a felkéréseknek eleget tenni, de holnap már a családommal találkozom."

04
Fotó: Huszti István

Eredmény

lólengés, olimpiai bajnok:
BERKI KRISZTIÁN  16,066 pont
2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 16,066
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,600
...8. HIDVÉGI VID 14,300

„Nagyon örülök, hogy most már nem én vagyok az utolsó magyar olimpiai bajnok lólengésben - mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a szer 1988-as olimpiai bajnoka. - Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, egyszerűen más nem kaphatta az aranyat, csak ő. És ami szintén fontos: el tudta viselni a ránehezedő terhet. Ettől győztesek a győztesek!"

„Vívás, úszás, torna: hagyományos magyar sikersportágak, mindháromban van most már aranyérem - értékelt Czene Attila, sportügyekért felelős államtitkár. - Krisztián mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával, a brit szurkolók is érezték, hogy fantasztikus, amit most bemutatott. Remélem, este az atlétikával folytatódik a sor."

„Fantasztikus volt! Ilyen kiélezett versenyben tudta a legjobbját adni - összegzett Molnár Zoltán, MOB-főtikár, londoni csapatvezető. - És most már nemcsak vb-ken és Eb-ken mutathatta meg, hogy a legjobb a lovon, hanem olimpián is. Attól igazi bajnok, hogy ilyen légkörben, ilyen ellenfelekkel szemben is legyőzhetetlen volt."

A végül nyolcadik Hidvégi Vid nem volt letörve rontása után: „Nem izgultam el a gyakorlatot, a melegítésnél jól ment, a döntőben egy technikai elem nem sikerült. Ez benne van a pakliban. Amikor Krisztián lejött a gyakorlat után, biztos voltam benne, hogy megveri a britet, olyan gyakorlatot adott elő."

Berki döntőbe kerülése nem volt egyszerű, mert noha a legesélyesebbnek tarották, a selejtezőben hibázott, egyszer csúnyán szétnyitotta a lábát, emiatt komoly tizedektől esett el, így meg kellett elégednie 15,033-mal. Nagyon dühös volt, ötödikként került be, Hidvégi Vid harmadikként.

Smith 15,800-cat kapott a selejtezőben. Az angol azt nyilatkozta szombaton, hogy tart Berki rutinjától, és számolt azzal is, hogy a magyar magas pontszámot kap. Nem lepődött meg, hogy Berki a döntőbe jutásért elrontotta gyakorlatát. „Ez az első olimpiája. Amikor Pekingbe mentem, gyorsan megértettem, hogy nem lehet összehasonlítani semmivel. Nincs világbajnokság vagy Európa-bajnokság, ami fel tudna készíteni egy olimpiára” – mondta a 23 éves brit, aki Pekingben bronzot nyert.

Smith az utolsó pillanatig nem döntötte el, milyen gyakorlatot mutat be a döntőben, meg akarta nyerni az aranyat, ezért három gyakorlattal is felkészült, de hiába.

Berki, a szer kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka a magyar tornasport 15. olimpiai aranyérmét nyerte, övé az ötödik magyar siker lovon a játékok történetében. Legutóbb Csollány Szilveszter nyert a 2000-es sydneyi olimpián gyűrűn, előtte lovon Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke tudott győzni, 1988-ban Szöulban.

Berki karrierjének a londoni olimpia a csúcsa, holott tíz éve még az is felmerült, abbahagyja, amikor egy bokasérülés miatt specializálnia kellett magát a lólengésre. Tavaly is a gyűrűn rontott, így csak két héttel tokiói világbajnoki aranya után derült ki, hogy egyáltalán elindulhat a 2012-es olimpián.

Berki Krisztián

Születési hely és idő: Budapest, 1985. március 18.
Klubja: Újpesti TE
Versenyszáma: lólengés
Olimpiai eredményei: 1. hely (lólengés, 2012)
Legjobb eredményei: kétszeres világbajnok (lólengés, 2010, 2011), hatszoros Európa-bajnok (lólengés, 2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012), kétszer világbajnoki ezüstérmes (lólengés, 2007, 2009), Európa-bajnoki bronzérmes (lólengés, 2004), Universiade-győztes (lólengés, 2009)