Cseh László
Cseh László
  • Úszás

Edző

Turi György, Krajnyák György, Nemes Zoltán

Születési idő

1985-12-03

Születési hely

Budapest

Súly

81

Magasság

190

Csúcspontok

Cseh egy év alatt tíz másodpercet fejlődött 400 vegyesen, ezért robbant be az elitbe 17 évesen. 4:10.79-es ideje lényegesen jobb volt, mint Darnyié.

Az athéni olimpia előtt 21 nappal eltörte a lábát a fűzfői edzőtáborban. Így is ott volt a döntőben, és Phelps valamint Vendt mögött bejött a harmadik helyre.

2005-ben imponáló versenyzéssel – Phelps távollétében - világbajnok, 2006-ban Budapesten háromszoros Európa-bajnok, a két vegyes mellett bevállalta a száz hátat is, és egy századdal az övé lett az arany.

A 2007-es világbajnokságon Melbourne-ben harmadik (200 vegyes) és ötödik (400 vegyes), de egy kizárás után egy hellyel előrébb lép a hosszabbik távon. A harmadik helye az egész küldöttség egyetlen érme, ő mentette meg az úszósportot attól a szégyentől, hogy csak helyezésekkel térjenek haza. Soha nem volt olyan, hogy ne legyen az úszóválogatottnak érme, amióta vb-t rendeznek (1973).

A 2008-as pekingi olimpiára nagyon becsületesen felkészült, itt visszakapta a sorstól, amit Athénban elvett tőle, egy századdal bejött Ryan Lochte elé 200 vegyesen.

400 vegyesen biztosan második volt, és akkor jött az a 200 pillangó, amikor Phelps edzője sápadtan azt mondta a lelátón: ki fog kapni tanítványa. Végül bejött elsőnek, Cseh pedig három ezüstéremmel tért haza, Demján Sándor ugyanakkor aranyérmesnek nyilvánította anyagilag. 2010-ben Budapesten, az Európa-bajnokságon Markus Rogannal élete egyik legnagyobb csatáját megnyerve lett első.

Tudta-e?

A 27 éves Cseh ellenfele, Lochte, egy évvel idősebb, és a szabadidejében traktorkereket pakol. Cseh viszont nem tud elszakadni szabadidejében sem a víztől. Szeret horgászni, a kedvenc ételei pedig halból készülnek. Káros szenvedélye, hogy élsportoló, mondja magáról.

Olimpiai esélyei

Három ezüstje, egy bronza van olimpiáról. Pár éve elképzelhetetlen lett volna, hogy egy úszó 26 évesen még kimagaslóan teljesítsen, mert addigra többnyire már visszavonultak. Pontosan annyi idős, mint a 14-szeres bajnok, Michael Phelps, akivel kilenc éve harcol. Cseh minden őrültségre képes a sikerért, persze tudja, nem szuperfavorit, de hisz a csodában.