Kajak-kenu, síkvízi
A kenus Vajda Attila címvédőként hatodik lett 1000 méteren a londoni olimpián.

A világbajnok szegedi kenus beragadt a rajtnál, de az utazósebessége sem volt megfelelő, nem tudott felzárkózni. Sokáig a hetedik helyen haladt, végül a hajrában egy riválisát megelőzve a hatodik, pontszerző helyen ért célba. A győzelmet a német Sebastian Brendel szerezte meg.

A nyolcas döntőben a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a spanyol David Cal, az orosz Ilja Stokalov, a francia Mathieu Goubel, a kanadai Mark Oldershaw és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkij voltak az ellenfelei.

„Nagyon kiegyensúlyozott a verseny, ott a német Brendel, aki lapátját törte a tavalyi vb-n a negyedik húzásánál, nyilván nagyon készül. Menkovot nemcsak Pekingben, azóta is legyőztem már. A francia és a kanadai versenyző is kiváló képességű, de talán nem annyira jó, mint én" - mondta a mezőnyről az olimpia előtt.

03
Fotó: Huszti István / Index

A pekingi címvédő Vajda Attilának az időjárással is meggyűlt a baja a döntő előtti futamokon. Az 1000 méteres verseny előfutamában és középfutamában is a második lett, előbb a francia Goubel, majd a német Brendel előzte meg. A középfutamban a nehezebb mezőnyt kapta, amelyben Cal, Menkov és Brendel is rajthoz áll. Brendel nyert, Vajda, Cal és Brendel előtt. „Már akkor tudtam, hogy nem lesz egyszerű, amikor megláttam a futambeosztást. Nyilvánvaló volt, hogy a jók közül valaki ki fog esni. 100-150 méterrel a cél előtt megindítottam a hajrát, és arra mentem, hogy biztosan továbbjussak. Igazából nem is az ellenfelek jelentik a legnagyobb kihívást, hanem az időjárás, a szél, a hűvös idő. Ezek megnehezítik a dolgomat"- nyilatkozta akkor a magyar kenus.

Vajda 2000-ben, tizenhat évesen dobbantott először, akkor a két évvel idősebbek közt megnyerte az Európa-bajnokságot. Az már egy olyan visszacsatolás volt, hogy igazi klasszis lehet belőle. Egy évvel később az ifjúsági vb-n bronzot szerzett a leghosszabb számon egyéniben. Az athéni olimpián teljesen ismeretlenül bronzra lökte be a hajóját ezren. 21 éves volt, abban a számban olyan fiatalon nem szoktak berobbanni.

04
Fotó: Huszti István / Index

Újabb nagy pillanata már a szegedi pályához köthető, amikor óriási dinamikával bejött harmadiknak a 2006-os világbajnokságon. A következő évben az Eb-győzelem mellett a duisburgi vb-n már meglett az arany, ezzel kvalifikálta magát a pekingi olimpiára. A nyári játékokon nagyszerű versenyzéssel szállította a magyar küldöttség első aranyérmét az 1000 méteres számban.

2009-ben újabb Eb-arany és vb-ezüst volt a mérleg. A következő nagy pillanata már újra a szegedi célban érte 2011-ben, amikor a világbajnokságon megint csak tökéletesen osztotta be az erejét, a szembeszél neki kedvezett, és halott édesapja emlékének arannyal tisztelgett.