Márton Anita
Márton Anita
  • Atlétika

Edző

Eperjesi László

Születési idő

1989-01-15

Születési hely

Szeged

Súly

95

Magasság

172

Márton Anita volt az utóbbi két évben az, aki térképen tartotta eredményeivel magyar atlétikát. A súlylökő szinte minden világversenyről éremmel tért haza, vagy országos csúcsot lökött. A riói olimpián is ő lehet a legjobb magyar atléta, de ahhoz szerencse is kell, hogy a dobogóra lépjen.

A szegedi, de békéscsabai színekben versenyző súlylökőnek itthon régóta nincs ellenfele, nem jelent neki igazi kihívást, hogy hazai versenyeken induljon. És nemcsak súlylökésben eredményes. Idén, nem először, megnyerte az országos bajnokságot diszkoszvetésben, de egy másik sportágban, súlyemelésben is ő Magyarország legjobbja.

Az olimpián a győzelemhez húsz méter felett kell lökni, Mártonnak még  sosem sikerült ennyit dobnia, 19,49 méter az országos csúcsa, amit nemrég a Gyulai Memorialon ért el. De ha valakiről lehet mondani, hogy jó versenyző típusa, akkor ő az. Tavaly a pekingi világbajnokságon országos csúccsal lett negyedik, nem is kicsivel, huszontöt centivel javította meg saját korábbi csúcsát. Egy ilyen nagy ugrás Rióban is magasra röpítheti.

A versenydrukk nekem sokat jelent, még 30-40 centit rá tudok tenni az edzéseredményekre

– mondta tavalyi fedettpályás Eb-győzelme után.

Márton az idei világranglistán a hatodik, a mindig mindenhol nyerő Valerie Adams, a vb-2. Licsiao Kung (Lijiao Gong), az Eb-győztes Christina Schwanitz és két amerikai, Tia Brooks és Michelle Carter van előtte.  A Gyémánt Ligákon és World Challange-versenyeken is jó eredményeket hozó magyar bajnok jó versenyzéssel a két amerikait megelőzheti. A másik hármat csak akkor verheti, ha azok nagyot hibáznak, de ő ezzel valószínűleg nem törődik.

„Amikor versenyekre megyek, nem nagyon szeretek esélyeket latolgatni, hiszen nem csak az én részemen múlik, mi lesz a vége" – mondta egy korábbi interjújában.

A magyar atléta legnagyob baja, hogy kicsinek számít a mezőnyben, csak 172 centi, és ez óriási hátrány súlylökésben. A magasabbaknak hosszabb a karjuk is, tovább tudják a súlyt kísérni, ezért dobnak messzebbre, a fentről indított lökés messzebbre is tud menni, ezért szokta Márton azt mondani, hogy talán magas sarkúban kéne dobnia, hogy ledolgozza fizikai hátrányát. Abban persze hasra esne a dobókörben, így a technikájával, gyors forgással próbálja eltüntetni a magasságkülönbségből eredő centiket. Abban nagyjából a világon mindenki egyetért, hogy a forgási technikája Mártonnak a legjobb.

Idén már kétszer is bizonyított a súlylökő, márciusban második lett a fedettpályás-vb-n, majd júliusban, közel sem csúcsformában Eb-2. lett. Biztosak lehetünk benne, hogy Rióban is hozza magát.

Márton Anita névjegye

Születési idő, hely: 1989.01.15., Szeged
Klubja: Buda-Cash Békéscsabai AC  
Versenyszáma: súlylökés
Olimpiai eredmény:  -
Legjobb eredményei: téli dobó Ek-3. (2009), utánpótlás Eb-3. diszkoszban (2011), fedett Eb-5. (2011), Eb-7. (2012), Eb-bronzérmes (2014), fedettpályás Európa-bajnok (2015), vb-4. (2015), fedettpályás vb-ezüstérmes (2016), Eb-ezüstérmes (2016)