Golf
Golf

1904 óta először szerepel az olimpiai programban a golf, a helyszíne a Campo Olímpico de Golfe lesz. A döntés, hogy a sport 112 év után ismét szerepeljen a nyári olimpiai programban, a 2009-es NOB-konferencián született meg, túl későn ahhoz, hogy az akkor már javában előkészítés alatt levő 2012-es londoni játékokon is szerepelhessen.  

A riói pálya kilenc kilométerre található az olimpiai falutól és hétre a sajtóközponttól, az olimpia után pedig nyilvános pályaként funkcionál majd, hogy fellendítse a sportág iránti érdeklődést Brazíliában. Egyelőre az biztos, hogy az idei riói, és a 2020-as tokiói nyári olimpián is lesz golf, a folytatásról később döntenek.

Lebonyolítási rendszer, szabályok

Az olimpiai golftornán két versenyszámot rendeznek: női (5944 méter hosszú) és férfi (6522 méter hosszú) egyénit, csapatversenyt nem. 

72 lyukas, egyéni versenyekről van szó, holtverseny esetén háromlyukas rájátszás következik. 

60 férfi és 60 női induló lesz, a tornát augusztus 11-14 között rendezik. A kezdőütésre helyi idő szerint reggel 7:30-kor (magyar idő szerint 12:30-kor) kerül sor. A négyfordulós versenyben minden indulónak négyszer kell teljesítenie a 18 lyukas pályát, a végén az nyer, aki összesítve a legkevesebb ütésből teljesíti a 72 lyukat.

A kvalifikációhoz a NOB és az IGF (Nemzetközi Golf Szövetség) a hivatalos világraglistát használta. A világranglista első 15 helyezettje automatikusan részt vehet az olimpián, figyelembe véve azt a szabályt, hogy egy országból csak négy indulót engedélyeznek. Az első 15 után is a világranglistát veszik figyelembe. Magyar induló nem lesz az olimpiai tornán, ott lesz viszont a férfiak világranglistáját jelenleg vezető amerikai, Bubba Watson és a nőknél első Lydia Ko (Új-Zéland).

Érdekességek