Labdarúgás
Labdarúgás

Három aranyéremmel (1952, 1964, 1968), valamint egy-egy ezüsttel, illetve bronzzal a magyarok az olimpiák futballtornáinak legeredményesebb résztvevői. Ehhez képest Magyarország legutóbb 20 éve, 1996-ban, Dunai Antal szövetségi edző irányításával jutott ki a nyári játékokra, de a csoportkör után máris búcsúzott. Most sem leszünk ott.

A riói férfi futballtornán 23 éven aluli játékosokból álló együttesek vehetnek részt, de hogy ne hasonlítson az egész valami korosztályos vb-re, mindegyik gárdában három túlkoros - 1993 előtt született - futballista is szerepelhet.

A keretek összeállítása már így is komoly nehézségekbe ütközik általában, mert az olimpiai futballtorna nem része a FIFA-naptárnak, vagyis a klubok nem kötelesek elengedni a játékosaikat. Értsd: nem is engedik el őket.

Emiatt van most is az, hogy a soha nem hallott nevek között csak egy olyan van, akire az ember felkapja a fejét:

a 16 férfi csapat keretében Neymar az egyetlen ismert futballista.

Ő a hazaiak vezére, de ő is csak azért lehet ott, mert a klubja, az FC Barcelona kiharcolta, hogy Neymar ne játsszon a júniusi Copa Americán, inkább az olimpiára vigyék el a brazilok.

De ha valakit meg kellene nevezni, akkor az argentinok azok, akik beárazták és teljesen leégették az olimpiát, amikor a július elején indult felkészülésre a behívott 18 játékosból csak 8 jelent meg. A jobbak távol maradtak, így új, szerényebb keretet kellett verbuválni. Az egyetlen ismert név Giovanni Simeone, az Atletico-edző Diego Simeone fia.

Természetesen Brazília a favorit, ők veszik legkomolyabban a tornát, egyrészt, hogy feledtessék a két évvel ezelőtti vébé-égést, a németek elleni 7-1-es, elődöntőbeli vereséget. Illetve, hogy végre nyerjenek egy olimpiát: a brazilok ugyanis már mindent megnyertek, ahol elindultak, kivétel ezt a versengést. Többek között 1988-ban, Romarióval és 1996-ban Ronaldóval a csapatban sem jött össze nekik, mindkétszer a döntőben kaptak ki. Nekik tehát presztízs, a többiek meg elmennek, mert játszhatnak egy nemzeti csapatban.

A férfiak tornája 1908, a nőké 2000 óta szerepel a programban. A magyar nők még nem vettek részt olimpián. A nőknél minden válogatott a legerősebb összeállításában játszhat, nincs korhoz kötve az indulás.

A férfiaknál a tizenhat válogatott négy négyes csoportban kezdi el a küzdelmeket, mindegyikből az első két-két helyezett jut tovább, a negyeddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

A nőknél tizenkét válogatott három négyes csoportban kezd, az első két-két helyezett, illetve a két legjobb harmadik jut a negyeddöntőbe, és kezdődik az egyenes kieséses.

Az is mutatja, hogy a futball nem illik az olimpiára, hogy a torna már az olimpia pénteki megnyitóünnepsége előtt megkezdődik, már szerdán és csütörtökön lesznek meccsek.

   Férfiak:

    A londoni bajnok: Mexikó
    Időpont: augusztus 4-20.

Nők:

    A Londoni bajnok: Egyesült Államok
    2015-ös világbajnok (Kanada): Egyesült Államok
    Időpont: augusztus 3-19.

Helyszínek: Rio de Janeiro (Maracana, Joao Havelange Olimpiai Stadion), Brazíliaváros (Mané Garrincha Nemzeti Stadion), Sao Paulo (Corinthians Aréna), Belo Horizonte (Mineirao), Salvador (Itaipava Arena Fonte Nova), Manaus (Amazónia Aréna)