Öttusa
Öttusa

Az öttusa klasszikus olimpiai sportág, mi pedig klasszikusan nagyon jók is vagyunk benne, 9 arannyal, 8 ezüsttel és 5 bronzzal vezetjük az összesített éremtáblát, Balczó András pedig a sportág egyetlen háromszoros olimpiai bajnoka.

Rióban női és férfi egyesben is 36-36 induló lesz, mindkettőben két nap alatt rendezik meg az öt számot, augusztus 18-án vívnak a nők és a férfiak is, majd előbbiek 19-én, utóbbiak pedig 20-án le is tudják a másik négy számot. Magyarországot négyen képviselik, az egyéniben 2016-ban világbajnok Kovács Sarolta, a csapatban világbajnok Földházi Zsófia, a 2014-es csapatvilágbajnok Demeter Bence és a londoni bronzérmes, 2014-ben szintén csapatvilágbajnok Marosi Ádám.

A brazil szervezőbizottság szerette volna, ha egy helyszínen meg tudják tartani az összes számot, de végül három, egymástól összesen 300 méterre található helyszínen megy majd le az öttusa.

A vívás, az úszás (200 m) a lovaglás után következik a kombinált szám 3,2 km futással és négy kör lövészettel. Vívásban csoportkörben versenyeznek, így gyűjtik a pontokat, ahogy az úszásban elért időt és a lovaglásban elért eredményt is pontokra számítják át. A legvégén, a kombinált számban aztán hendikeppel indítják a versenyzőket, először az indul, aki legjobban áll, így aki elsőként célba ér, az az olimpiai bajnok, nem kell már számolgatni semmiféle pontszámot.

A lovaglásnál egyébként mindenkinek sorsolják a lovat, így idegen állattal versenyeznek. De hogy miért? Mert a modern öttusa lényegében azt szimulálja, ami egy tisztre várhat az ellenséges vonalak mögött – a sportágat újraálmodó Pierre de Coubertin a 19. századi lovasság legfőbb tulajdonságaira alkotta meg a modern öttusát: a tisztnek egy ismeretlen ló hátán, majd úszva és futva, ellenséggel pisztoly- és kardpárbajt vívva kell megpróbálnia visszajutni saját katonáihoz.

Az 1912-es olimpián, amikor először volt öttusa, csak tisztek indulhattak (így volt ott George S. Patton, aki az Egyesült Államok hadseregének főparancsnoka volt a második világháborúban), de ők még saját lovukat használhatták.