Triatlon
Triatlon

Egy viszonylag új sportág hatalmas sikere volt, amikor 2000-ben, Sydney-ben először került olimpiai programba a triatlon. Akkor félmillióan kísérték figyelemmel az utcákon a versenyt. Az úszás, a kerékpározás és az atlétika keveréke ez az igen kimerítő sport.

Szabályok

Triatlonban úgynevezett olimpiai távot teljesítenek a versenyzők, a férfiak és a nők is 1,5 km-t úsznak nyílt vízen, 40 km-t bicikliznek és 10 km-t futnak, ezúttal a Copacabanán.

Összesen 110-en indulnak az olimpián, egyszerre indulnak a versenyzők, amint teljesítették az úszást, gyorsan átveszik a biciklis felszerelést és indulnak a 40 kilométeres távra, majd annak a végén átveszik a cipőt, leveszik a sisakot és futnak 10 kilométert. Azé az aranyérem, aki először ér célba.  A versenyen általában két órán belül, sőt a legjobbak 1 óra 50 perc alatt tudják teljesíteni a távot, és igencsak ritka, hogy ne legyen izgalmas a vége, az első és a második között csak néhány másodperc szokott dönteni.

Esélyesek

A kanadai Simon Whitfield és az új-zélandi Bevan Docherty az a két sportoló, aki legalább két érmet nyert az eddigi három olimpián. Magyarok közül négyen indulnak, két férfi, két nő, Faldum Gábor, Vanek Margit, Tóth Tamás és Kovács Zsófia. Bármelyikük első 20-ba kerülése óriási eredmény lenne.