-

Tragédia nem történt a csehek kiesésével

2004. 07. 02., 11:42 | Frissítve: 2004. július 02., péntek 14:35

A cseh szurkolók dühödten, sírva vették tudomásul, hogy idén a jégkorong-válogatottjuk mellett a futballistáik sem nyerték meg az éppen soros világversenyt. A tavalyi év legjobb válogatottja a leglátványosabb játékot mutatta be az Eb-n, de Rehhagel tökéletes taktikája és Dellasz gólja ellen nem tudtak mit tenni a helyzeteiket ezúttal rosszul kihasználó csehek. Az Index prágai riportja bohócsipkás asszonyokról, sorból kidőlő hajléktalanokról, tanárokról és a változatlan árú Gambrinusról.

A Staromestske namesti egy órával a cseh–görög előtt megtelt. Ahol egy nappal korábban még nyugati turisták csodálták a nevezetességet, ott most Barosnak, Nedvednek, Smicernek öltözött külvárosi fiatalok hangoltak a két óriásképernyő előtt.

A pityergő rocker

Tekintse meg képeinket!
Péterke a színpad mellett headbangelt egy őscsehszlovák rockzenekar húszéves számaira. Az énekesen Kóbor János-paróka, a zenekar többi tagja az első sorokban csápoló hajléktalanokra emlékeztet, akik most végre azt érezhették, hogy ők is teljes jogú tagjai a nemzetnek. Péterke feje a tombolás közben beszorult a kordonba, ezért a pityergő rockert kénytelenek voltunk ölben hazavinni. Hiába, Péterke még nincs kétéves.

Az incidens miatt a mérkőzés első félidejét egy Dél-Csehországról elnevezett újvárosi kocsmában néztem végig. Amikor Nedved megsérült, a mellettem álló történelem-cseh tanár külsejű férfi halkan, de határozottan egy bekezdésnyi szöveget mondott. A lényeget tekintve annyit sikerült kihámozni, hogy szerinte Smicer tudja/nem tudja pótolni Nedvedet.

A történelem a japánokat igazolja

Szünetben rohanás a Staromestskere. Hely a tér oldalán volt még, ahol többnyire olasz, nemet, japán turisták szurkoltak a csehek sikeréért. A japánok simulékonysága külön szám. Prágában a cseh válogatott mezében feszítenek, Athénban Jannakopulosznak és Hariszteasznak öltöznek. A történelem mondjuk őket igazolja.

A legyöngült hajléktalanok egymás után dőlnek ki a sorból, legalább hármat vitt el a ájultan mentő. A kilencven perc után a televízió a helyszínre kapcsol. Óriási őrjöngés, a színpadon álló riporter a mikrofont a nézők felé tartja, emiatt az első két percről le is maradunk. Most először fordult meg a fejemben, hogy mit csinál ez a tízezer ember, ha kikap a cseh válogatott?

A tökéletes taktika

Klikk a képre!
Két, szomorú arcú, elhízott nő jelenik meg a tér oldalán, az esetleges cseh továbbjutás vámszedői. Két koffert pakolnak maguk elé, és a cseh címerrel díszített bohócsipkát húznak fejükre. Szánalmas látványt nyújtanak.

A hosszabbítás első félidejének végére kiderül, hogy a görögök német kapitánya megint tökéletes taktikát dolgozott ki. Akkor kell gólt lőni a cseheknek, amikor már nem tudnak válaszolni. A drukkerek a fejüket fogják, néhányan elindulnak haza, mások hangosan káromkodnak, a japánok sírnak, a bohócsipkások elkotródnak. A szűk óvárosi utcákon nyomulok kifelé a tömeggel. Az út egy görög taverna mellett vezet el. Na, ezt most szétverik, gondolom magamban, de nem. Egy emberként kezdi üvölteni a sok Nedved, Smicer, Poborsky, hogy Ceska, Ceska, Ceska.

Nem lesz drágább a Gambrinus

A csehek határát soha nem mosta három tenger (a mienket mosta?, a Balaton nem ér), az országcsonkításból is jól jöttek ki, mert a Szlovákiának nevezett szegény vidéket vesztették el, amivel amúgy se szívesen bajlódtak, a kommunista pártot kommunista pártnak nevezik, a szociáldemokrata pártot pedig szociáldemokratának, ha értik, mire gondolok.

Most kikaptak az elődöntőben, de ettől még kinyitottak a boltok másnap reggel, hiszen tragédia nem történt. Van egy jó válogatottuk, amelyik most harmadik lett az Európa-bajnokságon. És akkor mi van? Ettől még nem lesz drágább a Gambrinus.

Rehhagel hazatér?
Miután Ottmar Hitzfeld nemet mondott a német szövetségi kapitányi posztra, rögtön megindultak a találgatások, Rehhagel lehet-e Ballackék főnöke. A jelenlegi görög szakvezető erre annyit mondott, nem áll habitusától messze, hogy visszatérjen, de a kérdés egyelőre nem időszerű. Mindenesetre négymillió eurót kereshetne, ami majd tízszerese jelenlegi jövedelmének.
N;
hirdetés