Európa-bajnokság 2016

Ausztria Ausztria

A Bundesliga és Premier League-csapatokban rendszeresen kezdőkre építő osztrák válogatott első Eb-mérkőzését pont a magyar csapat játssza ellen majd, és mivel az első helyes portugálok és az izlandiak szerepelnek még a csoportban, ezért a bordeaux-i mérkőzés alapvetően befolyásolhatja, hogyan alakul a torna további része a két válogatottnak.

Ausztria nagyon simán kijutott a tornára: tíz selejtezőjéből kilencet megnyert, egyet ikszre hozott, az oroszokat és a svédeket előzték meg, utóbbit idegenben verték 4-1-re. 

  • Világranglistás helyük: 11. 

Velük fognak játszani az F csoportban

Június 14., 18.00: Magyarország

Június 18., 21.00: Portugália

Június 22., 21.00: Izland

A kapuban a rutinos Robert Almer helye biztos, végig ő védett a selejtezőkön is, az Austria Wienben majdnem kétezer percet állt a kapuban az idényben. A védelem bal szélén az angol bajnok Leicester City játékosa, Christian Fuchs fog játszani, akinek harminckét Premier League-es mérkőzés van a lábában. Középen a Dinamo Kijev futballistája, Aleksandar Dragovic és a Salzburgban játszó Martin Hinteregger kezd, jobb szélre a stuttgartos Florian Klein kerül majd, de Garics György is szerepet kaphat. 

A védelemben, de egy sorral előrébb is játszhat az osztrák válogatott legnagyobb sztárja, a Bayern München-játékos David Alaba. A huszonhárom éves játékos a német csapatban alapember, az utóbbi években sorra választották meg Ausztriában az év játékosának. Ugyanígy Julian Baumgartlinger helye is biztos a középpályán, előttük a Premiere League-ben szereplő Stoke City futballistája, Marko Arnautovic, valamint Martin Harnik és Zlatko Junuzovic segíthet a támadások építésében. 

Marc Janko lesz az első számú támadó, ha egészséges tud maradni, az 1860 München csatára, Rubin Okotie lehet az alternatíva. 

Három játékos, aki fontos lehet

  • David Alaba a Bayernben balbekket játszik, de mivel a válogatottban Fuchsé ez a poszt, ezért a középpályán fogják szerepeltetni, de gyakorlatilag bármilyen posztot be tudna játszani. Dinamikus, jó felépítésű, gyors játékos, pontrúgásokban is erős. Állítólag a Real Madrid vinné a nyáron. 
  • A Leicester City-védő Christian Fuchs alapembere volt az angol bajnokságot megnyerő Leicester Citynek, ennél nem is nagyon kell többet mondani. 
  • Ha egészséges marad, akkor Marc Janko életveszélyes lesz a kapu előtt. A támadó a svájci bajnokságban húsz bajnokin tizenhat gólt rámolt be, de rúgott ő már harmincnégy osztrák bajnokin harminckilenc gólt is. Az Eb-selejtezőkön is fontos gólokat szerzett: tíz mérkőzésen hétszer talált be. 

A kapitány

A svájci Marcel Koller még aktív futballistaként kizárólag a Grashoppersben játszott, ott volt azon a meccsen is, amikor a Ferencváros 3-0-ra verte a klubját a Bajnokok Ligája csoportkörében. A válogatottal szerepelt az 1996-os Európa-bajnokságon. Az osztrákok nemzeti csapatát 2011 óta irányítja, először jutottak ki vele nagy tornára. 

Meddig juthatnak? 

2008-ban társrendezőként a csoportban ragadtak, most akár a magyar csapat kárára továbbmehetnek onnan, ők az esélyesek a második helyre. Az egyenes kieséses szakaszban még meglepetést is okozhatnak.