Európa-bajnokság 2016

Franciaország Franciaország

A francia futballválogatott tizennyolc év után ismét házigazdaként vesz részt egy nagy tornán: 1998-ban hazai pályán nyertek világbajnokságot, most az Európa-bajnokságon megint ők az egyik legnagyobb esélyesek, pláne, hogy 1984-ben is otthon nyertek Eb-t

  • Világranglistás helyezésük: 21. (házigazdaként nem játszottak selejtezőmérkőzéseket, ezért vannak ennyire hátul)

Hiányzik az egyik legjobb, de így se kell aggódni

A kapusoknál nem lesznek gondjaik: a Premier League-ben második Tottenhamnél Hugo Lloris nagy formában védett az idényben, ha valami történne vele, még mindig ott van a Marseille-kapus, Steve Mandanda.

Velük játszanak az A csoportban: 

  • június 10., 21.00: Románia
  • Június 15., 21.00: Albánia
  • Június 19., 21.00: Svájc 

A probléma inkább a védelemben van. A doppingvétség miatt eltiltott Liverpool-védő, Mamdou Sakho bukta az Eb-szereplést is, és még nagyobb lett a baj, amikor kiderült, hogy combsérülése miatt a Real Madridban játszó Raphael Varane sem lehet ott a tornán. Normál esetben ők lettek volna a védelem tengelyében, így viszont a vésztartalékként behívott Adil Rami kaphat szerepet. Az angol Arsenalban-játszó Laurent Koscielny az idén nem éppen a legmegbízhatóbb formáját mutatta, a manchester citys Eliaquim Mangala pedig keveset játszott a szezonban. Márpedig valószínűleg ők lesznek a megoldás. 

A középpályával nem lesz gond, csupa olyan nevekből áll össze, akik nagy európai csapatoknál meghatározó játékosok: a Juventus-sztár Paul Pogba, az angol meglepetésbajnok, a Leicester City ásza, N'Golo Kante és a PSG-játékos Blaise Matuidi. A támadószekció miatt sem kell aggódniuk, igaz, még ennél is erősebb lehetne, ha Karim Benzema ott lehetne a tornán. A Real Madrid francia csatára azonban benne volt válogatottbeli társa, Mathieu Valbuena szexvideós zsarolásában, ezért inkább nem hívták meg egyiküket sem. Nem hiányzik viszont az Atlético Madrid-klasszisa, Antoine Griezmann, aki a torna egyik legmeghatározóbb embere lehet. A manchester unitedes Anthony Martiallal és az arsenalos Olivier Giroud-val együtt a torna legfélelmetesebb támadósora lehetnek. 

Három játékos, aki fontos lehet

  • A legnagyobb sztár, az Atlético Madrid-támadó Antoine Griezmann, aki harmincnyolc bajnokin huszonkét gólt vágott a spanyol bajnokságban, de a Bajnokok Ligája-menetelésben is nagyon fontos találatai voltak. Európa egyik legjobb formában lévő támadója, aki 176 centis magassága ellenére fejjel is életveszélyes, versenyben lesz a torna gólkirályi címéért is.
  • A Juventusban futballozó Paul Pogba az utóbbi egy-két évben érett be igazán, ezen az Eb-n is igazi sztár és domináns erő lehet a francia középpályán. Ő lehet az a mostani Európa-bajnokságon, ami Zinedine Zidane volt nekik az 1998-as vb-n. 
  • Anthony Martial a Manchester Unitedben futott nagy szezont: az összes sorozatban tizennyolcszor talált be, és volt mellette kilenc asszisztja is. Ha esetleg nem is rögtön kezdőként számol vele a szövetségi kapitány Didier Deschamps, de csereként is fontos embere lehet a csapatnak a húszéves támadó. 

Az edző

Didier Deschamps játékosként csapatkapitánya volt az 1998-as hazai világbajnokságot megnyerő válogatottnak, most szövetségi kapitányként nyerhet nagy tornát a franciáknak. Játékosként a Marseille-ben és a Juventusban is alapember volt, később ezeknél a csapatoknál edzőként is dolgozott, majd a 2012-es Európa-bajnokság után átvette a válogatottat Laurent Blanc-tól. A 47 éves Deschamps elsősorban a 4-3-3-as felállást favorizálta a felkészülés során. 

Meddig juthatnak?

A francia válogatott egyértelműen a torna egyik legnagyobb esélyese, a szurkolók elvárása is az, hogy minimum a döntőig elmenjenek. A csoportban nem lehet gondjuk, a románok ellen kezdenek, majd Albánia és Svájc lesz az ellenfél, úgyhogy ha minden jól alakul, kilenc ponttal, csoportelsőként mehetnek a nyolcaddöntőbe. Ha nem játszanak döntőt, akkor csalódás lesz a szereplésük. 

Legutóbbi öt meccsük

  • Dánia-Franciaország 1-2
  • Franciaország-Németország 2-0
  • Anglia-Franciaország 2-0
  • Hollandia-Franciaország 2-3
  • Franciaország-Oroszország 4-2