Európa-bajnokság 2016

Magyarország Magyarország

A magyar futballválogatott az ausztriai Leogangban a legtöbb, vagyis 12 selejtezőn játszó csapatkapitány Dzsudzsák Balázs vezetésével készült a június 10-én kezdődő Európa-bajnokságra. A Bursaspor szélsője nemzetközi összevetésben is top hármas a lejátszott percek alapján. Távol Magyarországtól állt össze, kik léphetnek pályára a franciaországi tornán, Bernd Strock szövetségi kapitány szinte az utolsó pillanatig várt a kerethirdetéssel, mert egyáltalán nem egyszerű összeállítani a legjobb 23-at.

  • Kapusok (3): Király Gábor, Gulácsi Péter,Dibusz Dénes
  • Védők (7): Fiola Attila, Bese Barnabás, Guzmics Richárd,Juhász Roland,Lang Ádám, Kádár Tamás, Korhut Mihály
  • Középpályások (9): Lovrencsics Gergő, Gera Zoltán, Elek Ákos,Pintér Ádám, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs
  • Csatárok (4): Böde Dániel, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám, Priskin Tamás
  • Kimaradók (5): Megyeri Balázs, Kocsis Gergő, Sallai Roland, Korcsmár Zsolt, Vida Máté, Gyurcsó Ádám

Hogy kik alkotják majd a csapat gerincét, az távolról sem meglepetés a keretben, tehát hogy a kispadról kikre számíthat a csapat, csak 3-4 helyen volt kérdés. Ennek ellenére ez az aktus vezette fel magát az Eb-t, innentől ugyanis lehet elemezni, a riválisokat figyelni és természetesen focizni.

Ennek a keretnek az első megmérettetése szombaton lesz, amikor Gelsenkirchenben a világbajnok Németország ellen léptek pályára a magyarok.

Az idáig vezető út egyáltalán nem volt, könnyű. Magyarország a novemberi pótselejtezőn Norvégia kétszeri legyőzésével jutott ki a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra.

Pintér Attilát az első selejtezőbeli vereség után elbocsátották, Dárdai Pál öt meccsen három győzelemmel és két döntetlennel zárt. Aztán jött a német Bernd Storck, akivel a válogatott a hátralévő négy selejtezőből egyet megnyert, kétszer döntetlenre végzett, és a sorozat legvégén kikapott a görögöktől.

Mérkőzéseink:

  • Magyarország–Észak-Írország, 1-2 - Priskin
  • Románia–Magyarország 1-1 - Dzsudzsák
  • Feröer–Magyarország 0-1 - Szalai
  • Magyarország–Finnország 1-0 - Gera
  • Magyarország–Görögország 0-0
  • Finnország–Magyarország 0-1 - Stieber
  • Magyarország–Románia 0-0
  • Észak-Írország–Magyarország 1-1 - Guzmics
  • Magyarország–Feröer 2-1 - Böde 2
  • Görögország–Magyarország 4-3 - Lovrencsics, Németh 2
  • Norvégia–Magyarország 0-1 - Kleinheisler
  • Magyarország–Norvégia 2-1 - Priskin, Henriksen (öngól)

A felsorolásból is látszik, már két gól is elég volt a házi gólkirálysághoz. De az is igaz, hogy ez a trend évek óta jellemző a magyar válogatottra, a csapatból többen is képesek gólt szerezni, és nincs egyetlen olyan támadónk, aki a gólok többségét szállítaná. És mielőtt ezt extrém helyzetnek mondanánk, utalhatunk arra, hogy az albánoknál hatan lőttek egy gólt, többet senki.

Átszabott bajnokság

Az Eb-kijutás után a Magyar Labdarúgó Szövetség átszervezte a bajnokságot, és a válogatotthoz szabta a sikeresség érdekében, Bernd Storck így pedig már a télen is több összetartást tarthatott.

Storck már márciusban bejelentette, hogy a korábbi meccseken szereplő Vanczák Vilmos, valamint Leandro nem kerültek be a bő keretbe sem, a kapitány ugyanis inkább a fiatalabbakra támaszkodik, ők pedig mindketten már bőven elmúltak 30 évesek. Forró Gyula sem kapott bizalmat, és noha Dárdai Pál a finnek ellen bevetette, az ő kiesése sem volt meglepetés.

A tavaszi edzőtáborokra összeállított 30-as keretbe olyan játékosokat is meghívott, akik még nagyon fiatalok, de a jövő az övék lehet. Ilyen például Sallai Tibor, aki csak 19 éves, de az Elefántcsontpart elleni barátságos meccsen már játszhatott. 

Kocsis Gergő beválogatásával pedig újabb fricskát adott a magyar szakmának, mert a játékos  még az NB III.-ban sem játszott. A Puskás Akadémia védőjére ő viszont felfigyelt. Végül kimaradt, mert inkább a 22 éves Besében látta a lehetőséget, akinek a sebessége jó, de leginkább csatárnak nevelték. Bese még nem volt válogatott, de szombaton ez a helyzet megváltozhat. 

A helyzet eléggé hasonló volt Kleinheisler Lászlóéhoz, ő sem kapta meg a lehetőséget a Videotonnál, még a harmadosztályban sem kellett – nem írta alá a szerződését –, Storck azonban tétmeccs nélkül is a válogatottba állította. Győztes gólt szerzett.

Nagy kérdés volt, hogy a sérültek közül ki gyógyul meg. Korcsmár Zsolt a télen azért jött haza Németországból, és hagyta el a másodosztályú Fürthöt, hogy szem előtt legyen, és a kiesés ellen küzdő Vasas egyik alapembere lett. A felkészülési meccsen azonban nem lehetett a csapatba állítani, a combja sérült.

Sérülések nehezítik a készülést

Mindkét megállapítás igaz Elek Ákosra is. A védekező középpályás Kínából jött vissza a Diósgyőrbe, de az utolsó bajnokin meghúzódott a térdszalagja, és még ezekben a napokban sem tudott teljes értékű munkát végezni. Elek végül utazhat, Korcsmár nem.

Priskin Tamás viszont rendbe jött, ahogy a télen Katarba szerződő Németh Krisztián térde is meggyógyult.

A válogatott legérzékenyebb posztja a jobbhátvéd. Fiola Attila a klubjában középső védőt játszott, a válogatottnál azonban kikerül a szélre. Bodnár László óta nem volt olyan hátvédünk, aki ebből a pozícióból hatásosan tudta segíteni a támadásokat, ami egyértelműsíti a hazai képzés tévútját, pedig ez az egyik legegyszerűbb poszt.

Bernd Storck maga is jobbhátvéd volt, elég jó rálátása van, mi kellett ezen a poszton 30 éve, és mi kell most. Bese valószínűleg nem sokat játszik majd, de ha Fiolával történne valami, akkor neki kell beszállnia.

A télen Szczeczinbe szerződő Gyurcsó Ádám Elefántcsontpart ellen kezdett, kihagyott egy nagy helyzetet. Ha az a lövés bemegy, előfordulhat, hogy most ő is utazók között van. Az első válogatott meccsén 2012-ben győztes góllal – a cseheket vertük 2-1-re – bemutatkozó Gyurcsó védőmunkája azonban nem a legjobb, még ha sokat is fejlődött a lengyel bajnokságban.

A 23 játékosból a legtöbbet a Ferencváros adja, öten képviselik az idei bajnokot. Kieső csapat, vagyis a Felcsút is tudott válogatott adni, Fiolát. 

 

A Kicker kimutatásai szerint az F csoportba kerülő magyar válogatottba érkezik a legkevesebb játékos a topligákból, kettő. Kleinheisler László mellett a frissen az élvonalba kerülő Gulácsi Péter a másik, miután Szalai Ádám a Hannoverrel kiesett.

Érdemes még ideírni azonban, hogy a magyar válogatott például az oroszokat és az ukránokat megelőzi ebben az összevetésben. Az orosz keretnek egyedül Roman Neustädter a topligás játékosa, ő a Schalke kettős állampolgárságú védője, mindenki más az orosz ligából került be a csapatba. Az ukrán Konopljanka a Sevillából érkezik, társai az ukrán topcsapatokban és kisebb ligákban edződnek.

A hozzánk hasonló erőt képviselő Albánia 7, Észak-Írország 5 játékost vár a legnívósabb bajnokságokból, de például a török válogatottban is csak öten vannak. 

A magyar élvonalból egyébként 12 játékos mehet az Eb-re. A cseheknél 11, a lengyeleknél 10, a szlovákoknál 3 érkezik a saját nemzeti bajnokságából.

 

Négy olyan válogatott van, amelyiket légiós kapitány vezet. Német szakember a magyaron kívül csak a németet dirigálja.

A meccseink:

Június 14.: Magyarország–Ausztria, Bordeaux

  Június 18.: Magyarország–Izland, Marseille

  Június 22.: Magyarország–Portugália, Lyon