Európa-bajnokság 2016

Svédország Svédország

Velük játszanak az E csoportban

  • Június 13., 18.00: Írország
  • Június 17., 15.00: Olaszország
  • Június 22., 21.00: Belgium

A svédek 2000 óta rendszeres résztvevői az Európa-bajnokságoknak, de a csoportból azóta csak egyszer, 2004-ben sikerült továbblépniük. A tétel ugyanúgy igaz rájuk is, mint az írekre. A két csapat egymás elleni meccse nagyban meghatározza a lehetséges nyolcaddöntős kilétét. A svédek Ausztria és Oroszország mögött végeztek a csoportban, a playoffban aztán a dánokat idegenben, Zlatan Ibrahimovic két góljával sikerült kiverniük.

  • Világranglistás helyük: 35.

Zlatan és a többi tíz

Zlatan Ibrahimović kétség kívül még mindig a világ egyik legjobb játékosa, a selejtezőkben csapata 19 góljából 11-et ő szerzett. Ha a Paris SG-től távozó csatár gólt lő, akkor a csapata pontot, pontokat szerezhet. A védelemben azonban akadnak gondok, a középső-belső ember, Andreas Granqvist sebessége ugyanis alaposan visszaesett. Ahogy egy dán bulvárlap fogalmazott, ritka unalmas svéd csapat játéka, igaz az ő elkeseredésük érthető a playoffos vereség miatt.

A három játékos, aki fontos lehet

  • Egyértelmű, hogy a svédek szereplésének a kulcsa Zlatan Ibrahimović. Ha PSG volt csatára gólt, gólokat lő, akár még a továbbjutáshoz is elég lehet. Az Eb előtti sajtótájékoztatóján sem árulta el, hova igazol majd a nyáron, most az Eb-re koncentrál.
  • A Premier League-ben, a most éppen a Sunderlandban, de korábban hat évig az Arsenalban futballozó Sebastian Larsson sokat tehet a svédek jó szerepléséért. A csapat egyik legsokoldalúbb futballistája, igaz ebben az évben térdsérülés miatt egy kéthónapos kihagyás hátráltatta, de azóta visszanyerte formáját.
  • Sokan kíváncsiak a fiatal Oscar Hiljemark munkájára, aki a 2015-ben, U21-es Eb-t nyert válogatott csapatkapitánya volt. Ha valakinek a Serie A-ban a tízes mezt adják, annak komoly okai vannak. A PSV-ből érkezett, a Palermóban sokat fejlődött, intelligens, fegyelmezett középpályás.

Az edző

A mindig elegáns Erik Hamrén kezdetben csak másodállásban irányította a csapatot, mellette a Rosenborggal sorra nyerte a norvég bajnoki címeket. Fontos statisztikai adat a neve mellett, hogy 2004 óta mindegyik csapatával (AaB Aalborg, Rosenborg, svéd válogatott) 55% körüli hatékonyságot ér el, azaz majdnem annyiszor nyert, mint ahány döntetlenje, vagy veresége van. Kiváló stratéga és azon kevesek egyike, akire Zlatan is hallgat. A szeretet pedig kölcsönös.

Meddig juthatnak?

Az ír–svéd-meccs tűnik döntőnek ebben a csoportban, és mintha egy hajszállal erősebbnek tűnnének az íreknél. Ugyanakkor nem esélytelenek pontszerzésre a belgák, vagy az olaszok ellen sem . Az elsőre letudják az íreket, és a két következő meccsre már olyan taktikával mehetnek neki, amely 12 év után megint továbbjutást hozhat.

Legutóbbi öt meccsük

  • Svédország–Észtország 1-1
  • Finnország–Svédország 0-3
  • Törökország–Svédország 2-1
  • Svédország–Csehország 1-1
  • Svédország–Szlovénia 0-0