Európa-bajnokság 2016

22
Gulácsi Péter Magyarország Magyarország

Ezt kell tudni róla

Amikor megkaptam a liverpooli telefonszámát, annyi szám ismétlődött benne egymás után, hogy érezhetően a flottából kapott ő is a mezszámának megfelelően. Az volt az utolsó két számjegy. Akár telefonbetyárkodhattam volna is, hiszen ha 08-at rakok a végére, akkor az Steven Gerrardé.

A Liverpoolban többször volt Reina cseréje – először a Tottenhammel szemben, 2008 novemberben -, de ő maga mesélte el,veszélyes lett volna Angliában maradnia, mert az elveszített évet nem nyerheti vissza.

A Salzburghoz került, voltak kiemelkedő meccsei, a Malmö ellen azonban neki is szerepe volt abban, hogy a klub nem tudott 2-0-s hazai siker után bejutni a BL-be. Sokkal szívesebben emlékezünk azonban az Ajax kétszeri legyőzésére, 6-1-es összesítéssel intézték el a hollandokat.

Helye a csapatban

Gulácsi tagja volt az U20-as vb-bronzérmes csapatnak 2009-ben, a Costa Rica elleni, harmadik helyért zajló meccs büntetőpárbajában sorrendben négyet védett – az 1986-os BEK-döntőből a román Duckadamot másolta -, nagyjából akkor ismerte meg a nevét az ország. Pedig akkor már Liverpool játékosa volt.

Mivel a Lipcse feljutott a német élvonalba májusban, és februártól már deklaráltan ő volt az első számú kapus a klubnál, azt nyugtázhatjuk: ő a jövő embere. A jelen azonban vélhetően Király Gáboré, már csak a rutin miatt is.

Pintér Attila egyébként vele kezdte a selejtezőket, az északírek elleni 1-2-n ő volt a kapuban. Dárdai érkezésekor kisebb sérüléssel bajlódott, és utána a cserepad is távolinak látszott. Mígnem Bernd Storck észlelve jó formáját meghívta.

Eddigi klubjai:

  • 2007-2013 Liverpool
  • 2009: Hereford
  • 2010: Tranmere
  • 2011-12: Hull City
  • 2013-15: Salzburg
  • 2015-től Red Bull Lepizig