Európa-bajnokság 2016

23
Juhász Roland Magyarország Magyarország

A HLSZ 2010-ben Juhászt az előző évtized legjobb magyar játékosának választotta, 2009-ben és 2011-ben pedig ő nyerte a Magyar Aranylabdát, ami mutatja, mennyire fontos a védő szerepe a hazai labdarúgásban. 8 szezont a belga bajnokságban húzott le, háromszor nyertek az Anderlechttel, ez a rutin pedig a mai napig kisegíti. Már nem olyan gyors, mint egykor, ezt jó helyezkedéssel próbálja pótolni, de nem véletlen, hogy a majdnem 10 évvel fiatalabb klubtársa, Lang Ádám kezdi kiszorítani a válogatottban.

Bernd Storck a nyolcadik szövetségi kapitány, aki alatt a válogatottban játszik, a jelenlegi keretből csak Király Gábornak van több válogatottsága, de nagyobb nemzetközi rutinja is csak a kapusnak és Gera Zoltánnak van.

Ezt kell róla tudni

Támadóként kezdte az MTK-ban, az első ottani szezonjában még csatár volt, később rakták át a védelembe, részben ezért is olyan gólerős (klubjaiban 397 meccsen 45, a válogatottban 91 meccsen 6 gólt szerzett). 2004 áprilisában a válogatottban is góllal mutatkozott be, a Japán ellen 3-2-re megnyert meccsen ő szerezte a csapat második gólját egy szabadrúgás után, természetesen fejjel.

 

Helye a csapatban

Guzmics Richárd lesz az egyik kezdő a védelem közepén, azt viszont még nem tudni, hogy Juhász Roland, vagy Lang Ádám lesz-e a párja. Az utolsó selejtezőkön még Juhász játszott, a pótselejtezőket már Langra bízta Storck, és a felkészülés alatt is variált, a horvátok ellen maradt Lang a kezdőben, míg Elefántcsontpart ellen egymás mellett nézte meg őket. Ott Lang aktívabb és jobb is volt, ez alapján lehet, hogy Juhász csak első csere lesz a franciaországi tornán a védelemben.

Eddigi klubjai

  • 1999-2005 MTK
  • 2002 BKV Előre (kölcsön)
  • 2005-2013 Anderlecht
  • 2013 Videoton (kölcsön)
  • 2013- Videoton