Európa-bajnokság 2016

10
Zlatan Ibrahimovic Svédország Svédország

Svédország, csatár

PSG

Zlatan Ibrahimović mítoszának alapja, hogy akárhová szerződik, ott győz. A bosnyák és horvát szülőktől származó, Svédországban felnőtt csatár négy országban hat csapattal volt már bajnok, és ebből egyedül a Guardiola-féle Barcelonánál nem számított vezéregyéniségnek. Négy, bajnoki- és gólkirályi címekkel tarkított párizsi év után José Mourinho hívására az idei szezon után a Manchester Unitedhez fog menni. A válogatottban már a 114. meccsére készülődik, és elég valószínű, hogy még az Eb alatt túlszárnyalja saját, 63 gólos válogatottsági gólrekordját. 

Zlatan - aki rendszerint így, harmadik személyben szokott önmagára utalni - 1981-ben született, és első nemzetközi szerződését 20 évesen kapta az Ajaxtól. A holland csapattal Ronald Koeman keze alatt meg is nyerte az Eredivisié-t, 2004-ben viszont eladták a Juventusnak. Ibrahimović  Buffonnal vagy del Pieróval ellentétben nem maradt hűséges a Calciopoli-botrány után alsóbb osztályba sorolt torinóiakhoz, és elszerződött az Interhez, majd három bajnoki cím és két gólkirályság után továbbállt a Barcelonába. A katalánoknál azonban nem váltotta meg a világot - közben az Inter nélküle nyerte meg a BL-t -, egy év után ment is kölcsönbe az AC Milanhoz. Innen két szezon után, egy bajnoki és egy gólkirályi címmel állt tovább Párizsba. 31 évesen sokan azt gondolták, hogy a 31 éves Zlatan már csak levezetni megy a viszonylag gyenge Ligue 1-be, de erre három gólkirályi és négy Év Játékosa címmel cáfolt rá. 

Zlatan játékstílusa egészen különleges: ötvözi az erőcsatárok és a labdazsonglőrök erényeit. Malmöi - nem egészen problémamentes - gyerekéveinek taekwondo-edzéseinek köszönhetően nagyon laza és egészen elképesztő szögekből és testhelyzetekből is képes kapura küldeni a labdát. Emellett mezőnyjátéka is kiváló - a Juventusban például Capello alatt a szélre tolva rengeteg aszisztot osztott ki Trezeguet-nek. A mentális játékban is kiváló, szereti felpiszkálni védőit. Legendás egója miatt azonban gyakran kerül konfliktusba más játékosokkal és a bírókkal is, és ha bedühödik, akkor Zidane-hoz hasonlóan hajlamos a gusztustalan szabálytalanságokra.