Sport

Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Helyszínek

Doha
974 Stadion

A 974 Stadiont a világ első teljesen szétszerelhető fedett stadionjának hívják a katariak, mert az egész létesítmény tengeri konténerekből és moduláris szerkezetből épült – azaz nagyjából olyan mint egy lego. A különleges dizájn is ebből fakad, a stadiont az esemény után el fogják bontani, az építéshez használt elemeket némi átvizsgálás és esetleges felújítás után ismét munkába fogják, a konstrukció a fenntarthatóság jegyében épült. Az épület Doha kikötői negyedében áll, nagyjából tíz kilométerre a belvárostól. A helyszínen hét mérkőzést rendeznek a világbajnokságon. Az ötlet zseniálisan hangzik, különösen ha belegondolunk abba, mi szüksége lenne Katarnak egy újabb negyvenezer férőhelyes stadionra? Ha beválik a konstrukció, könnyen lehet, hogy a jövő világeseményein egyre több hasonló épülettel találkozhatunk majd. 


És hogy honnan a név? Pontosan 974 konténert használtak fel az építéshez.


Férőhely: 40.000 Fő
Átadva: 2021

al-Rajján
Ahmad bin Ali Stadion

A sivatag szélére épült stadion az al-Rajján SC otthona. A katari csapat az egyik legnépszerűbb klub a perzsa öbölben, hazájában nyolcszoros bajnok. A szervezők szerint a stadion külseje a helyi kultúrát és a hagyományokat tükrözi. A homlokzatot a homokdűnék és a sivatag ihlette, és Katar kereskedő múltja is helyet kap a dizájn leírásában. Néhány éve még egy másik stadion állt a helyszínen, ám azt lebontották 2015-ben, a helyére a mostani konstrukciót húzták fel. A létesítmény névadója Ahmad bin Ali Al Thani, aki 1960 és 1972 között volt Katar emírje. A helyszínen hét mérkőzést játszanak majd, egy kivételével az összes csoportmeccs, ezekre pedig a belvárosból metróval utazhatnak a szurkolók.
Férőhely: 44.740 Fő
Átadva: 2003

al-Rajján
Education City Stadion

A stadion nem véletlenül viseli az Education City nevét, mivel a létesítmény al Rajján egyetemi negyedének szélén épült fel, ahol több egyetem és diákközpont található. A stadion ultramodern dizájnjába a tervezők becsempészték a tradicionális iszlám építési stílust is. Az épület külsején háromszögek gyémántszerű formákban csillognak, ahogy a nap szikrázó fénye rájuk esik, ezért a Sivatag Gyémántja becenevet kapta a helyiektől. Éjszaka pedig a háromszögek mentén gyönyörű fényekben pompázik a létesítmény. A vb után ennek a stadionnak is csökkentik a befogadóképességét, a székeket pedig a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy ott tovább használhassák őket más létesítményekben. A világbajnokságot követően a környező egyetemek atlétikai csapatai veszik majd birtokba a központot. A stadion 45 ezer férőhelyes, a világbajnokság során nyolc mérkőzést játszanak itt, köztük az egyik negyeddöntőt is.
Férőhely: 45.350 Fő
Átadva: 2020

al-Rajján
Kalifa Nemzetközi Stadion

A Kalifa Nemzetközi Stadion, más néven Nemzeti Stadion 1976-ban nyitott meg Dohában, 2017-ben pedig felújították. Az épület jellegzetes formájú, a kettős ív részben a stadion hűtését is segíti. A létesítmény a nevét Hamad bin Khalifa Al Thani emírről kapta, aki 1972 és 1995 között vezette Katart. A stadion nagy múltra tekint vissza az arab világ sporteseményeit illetően, ha a Perzsa-öböl mentén az atlétika vagy a labdarúgás említésre került, ez az épület jellemzően nem maradt ki belőle. Rangos nemzetközi eseményeknek is otthont adott a helyszín, 2019-ben itt tartották az atlétikai világbajnokság és a FIFA Klubvilágbajnokság egy részét is. Utóbbinak a döntőjét is itt játszották, a Liverpool 1–0-ra győzte le a Flamengót. A stadion 45 ezer szurkoló befogadására alkalmas, bár tervben volt, hogy 68 ezresre bővítik. A világbajnokság során nyolc mérkőzést rendeznek itt. A katari vb harmadik legnagyobb stadionja 45 416 fős befogadóképességével, a hat csoportmeccsen és a nyolcaddöntőn túl a bronzmérkőzés helyszíne lesz.
Férőhely: 45.416 Fő
Átadva: 1976

Loszaíl
Lusail Iconic Stadion

A Lusail Iconic Stadion a legmonumentálisabb létesítménye az egész 2022-es világbajnokságnak. 2017-ben kezdték meg az építését, és 2021 végén adták át. A stadion dizájnja az arab világ korongozott edényeire utal, az aranyszínű perem pedig az idő múlásával elhalványul, akárcsak a régi, kézzel festett edények külseje. A 80 ezer ember befogadására alkalmas épület egyértelműen kiemelkedik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság összes helyszíne közül, a legtöbb mérkőzést is itt játsszák majd, szám szerint tízet. A legfontosabb meccsek is itt lesznek, mint az elődöntő, vagy a december 18-i döntő. A világbajnokságot követően a stadion befogadóképességét a felére csökkentik, a stadion egy részét és a kiszolgáló-épületeket pedig átalakítják. Ezekben a terekben boltokat és kávézókat, sporthoz és oktatáshoz köthető létesítményeket, illetve egy kórházat rendeznek be.
Férőhely: 80.000 Fő
Átadva: 2022

al-Hor
al-Bajt Stadion

A tervezők már akkor tudták, hogy az al-Bajt Stadionban játsszák majd a világbajnokság nyitómeccsét, amikor a létesítmény első vonalait megrajzolták. A bajt nevet, mely arabul házat jelent, nem véletlen kapta a stadion. A homlokzatot ugyanis a sivatagi nomád népek jellegzetes sátra ihlette, belülről pedig a régióra jellemző sadu-szövés mintával pingált falak fogadják a látogatókat. A létesítmény 60 ezer ember befogadására alkalmas, kilenc mérkőzést tartanak majd itt, köztük az egyik elődöntőt is. A behúzható tetővel rendelkező létesítményt a torna után 32 ezresre bontják vissza, elemeit pedig felhasználják a 2030-as, dohai Ázsia Játékok infrastrukturális fejlesztéseihez. A felszabaduló helyen ötcsillagos szállodát, bevásárlóközpontot és további sportlétesítményt alakítanak ki. A luxushotel lakosztályai a futballpályára néző erkéllyel rendelkeznek majd. A 2022-es vb-n ez az egyetlen stadion, amely nem fér bele a 32 kilométer sugarú körbe, amelyen belül a másik hét stadion fekszik. 


Férőhely: 60.000 Fő
Átadva: 2021

al-Vakra
al-Dzsanúb Stadion

Az al-Dzsanúb stadion al-Vakra városában épült fel, mely az ország egyik legrégebb óta lakott területe, a halászat és a gyöngyhalászat pezsgő központja volt korábban. A stadion különleges kinézete a katari hajók szélfútta vitorláit idézi, melyek a Perzsa-öböl hullámait szelték. A létesítményben 40 ezer ülőhely áll a szurkolók rendelkezésére, a vb folyamán hét mérkőzést tartanak itt. A világbajnokságot követően a stadion befogadóképességét csökkentik, a székeket pedig állítólag a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy ott más létesítményekben használják fel őket. 


Férőhely: 40.000 Fő
Átadva: 2019

Doha
al-Tumama Stadion

Az al-Tumama Stadion egy tökéletes kört formál, akárcsak a Taqiyah, azaz a tradicionális arab sapka, mely az arab kultúrában fontos szimbóluma a felnőtté válásnak a fiúk és férfiak körében. A Taqiyah dizájnban is hasonlít, a stadion borítása a sapka szövetét jelképezi. A létesítmény a Hamad reptérhez közel fekszik, így az érkező és távozó szurkolók különleges látványban részesülhetnek a repülőről, a stadion körül pedig egy hatalmas park található, ahol a szurkolók rápihenhetnek a meccsekre. A létesítmény 40 ezer szurkoló befogadására alkalmas, a világbajnokságot követően a stadion székeinek nagy részét a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy más épületekben új környezetben használatban maradjanak. A 2021-es FIFA Arab-kupán hat mérkőzésnek adott otthon a stadion, köztük az elődöntőnek, amit Katar és Algéria vívott egymás ellen. A világbajnokságon nyolc mérkőzést játszanak itt, köztük az egyik negyeddöntőt is.


Férőhely: 40.000 Fő
Átadva: 2021