Európa-bajnokság 2024
Válasszon...

Franciaország Franciaország

Kapusok

23 Alphonse Areola
16 Mike Maignan
1 Brice Samba

Hátvédek

21 Jonathan Clauss
22 Théo Hernandez
24 Ibrahima Konaté
5 Jules Koundé
3 Ferland Mendy
2 Benjamin Pavard
17 William Saliba
4 Dayot Upamecano

Középpályások

6 Eduardo Camavinga
19 Youssouf Fofana
7 Antoine Griezmann
13 N’Golo Kanté
14 Adrien Rabiot
8 Aurélien Tchouaméni
18 Warren Zaire-Emery

Csatárok

25 Bradley Barcola
20 Kingsley Coman
11 Ousmane Dembélé
9 Olivier Giroud
12 Randal Kolo Muani
10 Kylian Mbappé
15 Marcus Thuram

Index power-ranking helyezés: 2.

  • A keret értéke: 1,23 milliárd euró

(Erősorrendünket itt olvashatja!)

Franciaország történelme az Európa-bajnokságon:

  • FIFA-világranglista: 2.
  • Eddigi Európa-bajnoki szereplés: 10
  • Legjobb szereplés: kétszeres győztes (1984, 2000)

Kulcsjátékosok: Dembélé, Mbappé, Griezmann

Ahhoz viszont, hogy a világklasszis kulcsember Kylian Mbappé helyzetbe kerüljön, kell valaki, aki odavarázsolja elé a labdát. Antoine Griezmann ezt már számtalanszor megtette, az Atlético Madrid támadója ezenfelül még a védekezésből is kiveszi a részét, nélkülözhetetlen tagja a francia nemzeti csapatnak. Márciusban egy bokasárülés miatt szakadt meg a nagy szériája, előtte sorozatban 84 találkozón játszott a francia csapatban, ami új világcsúcs volt. Ez is mutatja, mennyire nélkülözhetetlennek számít hazája válogatottjában. Mindezt teszi úgy, hogy közben az ellenfél kapuja előtt is életveszélyes, az eddigi 127 válogatottfellépésén 44 gólt szerzett.

Katarban még Dayot Upamecano és Raphaël Varane alkotta a középső védőpárost, de csak az előbbi maradt a csapatban, és minden bizonnyal csak harmadik számú opció lesz a védelem tengelyében, tekintve, hogy borzalmas szezont futott a Bayern Münchennél, míg William Saliba és Ibrahima Konaté kiválóan játszott a Premier League-ben a mögöttünk hagyott idényben.

Lucas Hernández elvesztése nagy érvágás a franciáknak, a világbajnok védő a Borussia Dortmund ellen szenvedett súlyos sérülést a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A 28 éves bekk nagyon peches: a 2022-es világbajnokságon mindössze nyolc percet játszott, mert az Ausztrália elleni csoportmeccsen elszakadt az elülső keresztszalagja a jobb térdében. Négy évvel előtte, a 2018-as oroszországi világbajnokságon minden meccsen pályára lépett a franciáknál, ha egészséges lenne, most is a Les Bleus egyik alapembereként emlegetnénk őt. Alternatívaként két játékos jöhet szóba, mégpedig Lucas testvére, Theo Hernández (AC Milan) és Ferland Mendy, megérzésünk szerint a Real Madrid játékosa esélyesebb arra, hogy bekerüljön az alaptizenegybe.

A középpályán és a támadósorban nem várhatóak nagy változások, Olivier Giroud vagy Marcus Thuram mögött az Ousmane Dembélé – Griezmann – Mbappé-trió terrorizálja majd a védőket. A Bradley Barcola – Randal Kolo Muani-duó (mindkettő Paris Saint-Germain) további mélységet biztosíthat ennek a fantasztikus támadógépezetnek.

VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: MAIGNAN – PAVARD, KONATÉ, SALIBA, MENDY – TCHOUAMÉNI, RABIOT – DEMBÉLÉ , GRIEZMANN, MBAPPÉ – GIROUD.

Szövetségi kapitány: Didier Deschamps 

Didier Deschamps játékosként is vezér volt a pályán, a középpálya oszlopa – úgy klubjaiban, mint a korszakos, vb-győztes és Eb-aranyérmes válogatottban –, az ott szerzett tapasztalatát pedig rövid átmenettel a kispadon kamatoztatja 2001-től. A Juventusban töltött időszakát leszámítva őt nem csapta meg a szakmai forgószél. Torinóban egy idényt húzott le, előtte Monacóban viszont négyet, utána Marseille-ben pedig hármat.

A válogatott élére 2012 nyarán került, és már túljutott a 150. mérkőzésén a nemzeti csapattal, amellyel már 99 győzelmet számlál, miután Luxemburg ellen is nyert. A 29 döntetlent 24 vereség egészíti ki, az 55 éves szakembernek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a franciák az utóbbi években minden tornán a legnagyobb esélyesek közé tartoznak. Bár minden vonalban rendre világklasszisokat tudnak felsorakoztatni, nagyon nem mindegy, hogy az oldalvonal mellett ki tartja egyben a fókuszt, és ki rendezi a sorokat. A szövetségi kapitány, ahogyan a korábbi években, úgy ezúttal is nagy valószínűséggel a 4–2–3–1-es felállást részesítheti előnyben a tornán.

A legutóbbi öt eredmény:

  • 2023. november 21. - Görögország–Franciaország 2–2 (Eb-selejtező)
  • 2024. március 23. - Franciaország–Németország 0–2 (felkészülési mérkőzés)
  • 2024. március 26. - Franciaország–Chile 3–2 (felkészülési mérkőzés)
  • 2024. június 5. - Franciaország–Luxemburg 3–0 (felkészülési mérkőzés)
  • 2024. június 9. - Franciaország–Kanada 0–0 (felkészülési mérkőzés)