Európa-bajnokság 2024
Válasszon...

Magyarország Magyarország

Kapusok

12 Dibusz Dénes
1 Gulácsi Péter
22 Szappanos Péter

Hátvédek

3 Balogh Botond
21 Botka Endre
24 Dárdai Márton
2 Lang Ádám
6 Willi Orbán
4 Szalai Attila
5 Fiola Attila

Középpályások

14 Bolla Bendegúz
26 Kata Mihály
11 Kerkez Milos
15 Kleinheisler László
8 Nagy Ádám
18 Nagy Zsolt
7 Loic Nego
13 Schäfer András
17 Callum Styles

Csatárok

9 Ádám Martin
23 Csoboth Kevin
16 Gazdag Dániel
25 Horváth Krisztofer
20 Sallai Roland
10 Szoboszlai Dominik
19 Varga Barnabás

Index power-ranking helyezés: 10.

  • A keret értéke: 165,45 millió euró

(Erősorrendünket itt olvashatja!)

Magyarország történelme az Európa-bajnokságon:

  • FIFA-világranglista: 26.
  • Eddigi Európa-bajnoki szereplés:
  • Legjobb szereplés: bronzérem (1964)

Kulcsjátékosok: Gulácsi, Dibusz, Orbán, Schäfer, Nagy Á., Sallai, Szoboszlai, Varga B.

Ahol kifejezetten jól állunk, az a kapus poszt, hiszen Dibusz Dénes az elmúlt években remek játékkal segítette a Fradi mellett a válogatottat is, Gulácsi Péter pedig felépülése után új lendületet adott az RB Leipzignek, amely ezt követően veretlenül menetelt a német bajnokságban. A védelemben évek óta alapvetően Willi Orbán adja a biztonságot, a középpálya belsejében remek hír, hogy Schäfer András közel egy év kihagyás után végre ismét stabilan bevethető, valamint hogy Nagy Ádám téli klubváltásával a meccsterhelés is megjött.

A támadószekcióban Varga Barnabás 40 tétmeccsen 29 góllal és 12 gólpasszal jelezte, hogy Szalai Ádám után is megvan a válogatott kulcsembere kilences poszton, Sallai Roland 12 kanadai pontot termelt a nemzetközi kupaporondon is remeklő Freiburgban. Bár a magyar válogatott erénye a csapatban rejlik, a csapatkapitány Szoboszlai Dominik mégis külön kasztot képez.

A 23 éves futballista a salzburgi remeklés (83 tétmeccsen 26 gól és 34 gólpassz, négy bajnoki cím, három kupagyőzelem, év játékosa cím) után a lipcsei testvércsapathoz kerülve is tudta tartani a szintet (91 fellépésen 20+22, két Német Kupa), így tavaly nyáron 70 millió euróért elvitte őt a Liverpool. Sokan tartottak tőle, hogy ez túl nagy ugrás lesz neki, ehhez képest az első hónapokban konkrétan az egyik legjobb játékossá nőtte ki magát, és bár a sérülésekkel tarkított idény végjátéka nem úgy alakult, ahogyan a kezdetek után a szurkolók remélték, 11 kanadai pontot (7+4) így is összehozott a Ligakupa-győzelemmel záruló idényben.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: GULÁCSI – LANG, ORBÁN, SZALAI A. – NEGO, NAGY Á., SCHÄFER, KERKEZ – SALLAI, SZOBOSZLAI – VARGA B.

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Talán csak Szoboszlai berobbanása vetekedhet a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember munkásságával. Marco Rossi a jelenleg a másodosztályban szenvedő Honvéddal 2017-ben 24 éves kihagyás után bajnoki címet szerzett, majd a dunaszerdahelyi bronzérem után 2018 nyarán nevezték ki a válogatott élére. A kezdeti időszak négyvédős felállását a 2020–2021-es Nemzetek Ligája-szereplésre háromvédősre cserélte, ezzel pedig új lendületet kapott az együttes, amely mint fentebb említettünk, feljutott, majd megragadt az A ligában, és bár a vb-szerepelés nem jött össze, az Eb-re kétszer is kijutott, másodjára imponáló teljesítménnyel.

Nem véletlen, hogy sorra hozzák össze nemzetközi topcsapatokkal is a médiában, de ő időről időre hűségesküt tett a magyar válogatott mellett, amelyet immár 63 mérkőzésen irányíthatott, ami Baróti Lajos (117) és Sebes Gusztáv (69) mögött az örökranglista harmadik helyére elég, ahogyan az eddigi 332 győzelem is (Baróti 62, Sebes 50 győzelemre vezette a gárdát).

A legutóbbi öt eredmény:

2023. november 19. - Magyarország–Montenegró 3–1 (Eb-selejtező)

2024. március 23. - Magyarország–Törökország 1–0 (felkészülési mérkőzés)

2024. március 26. - Magyarország–Koszovó 2–0 (felkészülési mérkőzés)

2024. június 4. - Írország–Magyarország 2–1 (felkészülési mérkőzés)

2024. június 8. - Magyarország–Izrael 3–0 (felkészülési mérkőzés)