2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0
Európa-bajnokság 2024
Sport

Futball EB 2024

Helyszínek

Helyszínek

Gelsenkirchen
Arena AufSchalke

Férőhely: 54 740
Átadva: 2001

A napjainkban csak a német másodosztályban vitézkedő Schalke 04 otthona 1999 és 2001 között nyerte el jelenlegi formáját. Különlegessége, hogy a szomszédos sörgyárból egyenesen átvezettek egy vezetéket, így a stadion minden büféjében a lehető legfrissebb nedűt tudják csapolni. Ráadásul ez volt az első olyan aréna Németországban, melynek a gyepszőnyege a mérkőzések között a stadion mellé kicsúsztatható volt, így biztosítva számára a tökéletes regenerációt, levegőzést és optimális napfénymennyiséget.

A létesítmény hivatalos kapacitása 54 740, ám az Európa-bajnokságon 50ó ezer néző befogadására lesz csupán alkalmas a kameraállások és a médiahelyek megnövelt száma, valamint a csakis ülő helyek miatt. Az Aréna AufSchalke összesen négy összecsapásnak ad majd otthont a tornán: itt kezdenek egymás ellen a szerbek és az angolok, később pedig a spanyol-olasz csoportrangadót is Gelsenkirchenben rendezik meg. Az utolsó Eb-meccset ezen a tornán június 30-án láthatják majd a stadionban, az egyik nyolcaddöntő helyszíne lesz majd ekkor.

Dortmund
BVB Stadion Dortmund

Férőhely: 65 849
Átadva: 1974 (felújítás éve: 2006)

Alapesetben több mint 80 ezer férőhelyével Németország legnagyobb stadionjaként emlegetnék a Borussia Dortmund otthonát, ám az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai miatt a sárga fal óriási, állószektora ezúttal szóba sem jöhet, az ülőhelyeknek „köszönhetően” a kapacitás 66 ezer fő környékére csökken. A BVB 1974, az eredeti megnyitó óta használja hazai pályájaként az arénát, mely már az építése évében világbajnoki helyszín lett. Anno négy mérkőzést rendeztek itt, a többi között Hollandia itt intézte el 2–0-ra Brazíliát. A 2006-os vb-n újabb hat meccsnek adott otthont, négy csoportmérkőzés mellett a brazil–ghánai nyolcaddöntőt és a német–olasz (hosszabbítás után: 0–2) elődöntőt. Emlékezetes UEFA-kupa-döntőt vívott itt 2001-ben a Liverpool és a Deportivo Alavés – előbbi hosszabbításban, aranygóllal 5–4-re múlta felül spanyol riválisát. 

Az Eb-n hat mérkőzésnek ad otthont a – reklámmentesített nevén – BVB Stadion Dortmund: a címvédő olaszok Albániával kezdenek itt a csoportkörben, majd Törökország–Grúzia, Törökország–Portugália és Franciaország–Lengyelország csoportmeccs lesz még itt. A legjobb tizenhat között csoportgyőztesként akár Magyarország is itt lehet érdekelt. A tornától a július 7-ei elődöntővel búcsúzik az aréna.

Cologne
Cologne Stadium



Férőhely: 43 000
Átadva: 1923 (felújítás éve: 2001)

Az Európa-bajnokság legrégebben álló létesítménye, amely a tornának otthont adó stadionok közül a második legkisebb jelen formájában. Számunkra azonban kétséget kizáróan a második legfontosabb is egyben! A Cologne Stadium ad majd otthont június 15-én a Magyarország–Svájc-mérkőzésnek a csoportkör első fordulójában, majd ezt követően még további háromnak. A torna utolsó meccse a június 30-ai nyolcaddöntő lesz a B csoport győztese és az ADEF-csoportok egyik harmadikja között – azaz elméletileg Szoboszlai Dominikék is visszatérhetnek majd még ide.

A stadion 2005-ben Konföderációs-kupa, egy évre rá világbajnoki helyszín volt. 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások közepette az eredetileg Gdanskba kijelölt Európa-liga-döntőt is itt rendezték, a Sevilla emlékezetes mérkőzésen 3–2-re verte az Intert.

Férőhely: 43 Fő
Átadva: 1923 (felújítás éve: 2001)

Köln
Cologne Stadium

Férőhely: 43 000
Átadva: 1923 (felújítás éve: 2001)

Az Európa-bajnokság legrégebben álló létesítménye, amely a tornának otthont adó stadionok közül a második legkisebb jelen formájában. Számunkra azonban kétséget kizáróan a második legfontosabb is egyben! A Cologne Stadium ad majd otthont június 15-én a Magyarország–Svájc-mérkőzésnek a csoportkör első fordulójában, majd ezt követően még további háromnak. A torna utolsó meccse a június 30-ai nyolcaddöntő lesz a B csoport győztese és az ADEF-csoportok egyik harmadikja között – azaz elméletileg Szoboszlai Dominikék is visszatérhetnek majd még ide.

A stadion 2005-ben Konföderációs-kupa, egy évre rá világbajnoki helyszín volt. 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások közepette az eredetileg Gdanskba kijelölt Európa-liga-döntőt is itt rendezték, a Sevilla emlékezetes mérkőzésen 3–2-re verte az Intert.

Düsseldorf
Düsseldorf Arena

Férőhely: 51 500
Átadva: 2004

A 2004-ben átadott stadion szinte egy az egyben ott épült fel, mint elődje, az 1974-ben megnyitott Rheinstadion, ám futókör nélkül, így a pályához jelentősen közelebb hozott lelátókkal. A Fortuna Düsseldorf drukkerei mindezt kihasználva rendre pokoli hangulatot is teremtenek otthonukban, függetlenül attól, hogy a német első-, másod- vagy harmadosztályban szerepelnek épp a kedvenceik. A stadion érdekessége, hogy részben egy pláza. A másik különlegessége, hogy itt is teljesen zárható a tetőszerkezet, ezt kihasználva például a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseinek is helyszínt adott – sportági rekordot döntve az 50 ezer fős nézőszámmal.

Itt lesz a 2025-ös nyári Universiade nyitóünnepsége. Elődjében rendeztek KEK-döntőt (a Dinamo Tbiliszi a Carl Zeiss Jenát verte 1981-ben), az 1974-es vb-n öt meccset, az 1988-as Eb-n kettőt. Érdekesség, hogy bár már elkészült akkora, a 2006-os világbajnokság helyszínei között nem szerepelt.

A 2024-es Eb-n három csoportmérkőzésnek – közte az Ausztria–Franciaország-találkozónak –, egy nyolcaddöntőnek és egy negyeddöntőnek lesz majd a helyszíne.

Frankfurt am Main
Frankfurt Arena

Férőhely: 51 500
Átadva: 1925 (felújítás éve: 2005)

Az Európa-bajnokság második legrégebben megnyitott létesítménye az 1925-ös eredeti átadásával. Igaz, az akkori stadionra már nyomokban sem emlékeztet az Eb-n szponzornevétől mentesen csak Frankfurt Arénaként emlegetett létesítmény. A stadiont a 2006-os világbajnokság előtt mintegy 150 millió euróból újították fel: a többi között teljesen behúzható tetőszerkezetet is kapott. 1974-ben és 2006-ban is vb-, 1988-ban Eb-helyszín volt, de tesztüzemben otthont adott a 2005-ös Konföderációs-kupának is, valamint játszottak itt 2011-ben női vb-döntőt.

A nyári tornán öt meccset rendeznek majd Frankfurtban, az első ezek közül a június 17-ei Belgium–Szlovákia-találkozó lesz, míg az utolsó a július 1-jei nyolcaddöntő. Magyar szempontból két fontos meccs is lehet, az egyik a csoportkör végén rendezett Svájc–Németország, ami remélhetőleg a mieink továbbjutásának szempontjából lesz izgalmas, a másik pedig a nyolcaddöntő lehet, amennyiben az A csoport harmadik helyén jutna tovább válogatottunk és ide kerülünk a sorsolással.

München
Fussballaréna München

Férőhely: 70 076
Átadva: 2005

A 2005 májusában átadott, hetvenezer néző befogadására alkalmas gigászi stadion tiszta estékben még Ausztriából is látszik. Az idei Európa-bajnoki létesítmények közül ez a második legnagyobb. A stadionban játszották a 2006-os labdarúgó-világbajnokság elődöntőjét. Később a 2012-es Bajnokok Ligája döntőjében a Chelsea csapott össze a Bayern Münchennel, ahol sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem bírtak egymással a felek. Végül a hazai pályán futballozó németek alulmaradtak a trófea sorsáról döntő tizenegyes párbajban. Volt már Európa-bajnoki helyszín is: a 2021 nyarára halasztott kontinensbajnokságon négy mérkőzésnek, köztük a német–magyar-csoportmeccsnek (2–2) és az olasz–belga negyeddöntőnek (2–1). Az év nagy részében a német rekordbajnok, Bayern otthonául szolgál.

A 2024-es Eb-n hat találkozónak, a Németország–Skócia nyitómérkőzésnek, a Románia–Ukrajna, a Szlovénia–Szerbia és a Dánia–Szerbia csoportmérkőzésnek, egy nyolcaddöntőnek és egy elődöntőnek ad majd otthont.

Lipcse
Leipzig Stadium

Férőhely: 42 900
Átadva: 2004

Az Európa-bajnokság legkisebb befogadóképességű stadionja, az alapesetben mintegy 43 ezer néző fogadására alkalmas Leipzig Stadium, amely a tornán – csak ülőhelyek lévén – valamivel kevesebb mint 40 ezer nézőt lát majd vendégül meccsről-meccsre. A létesítmény talán az egyik legizgalmasabb építészeti alkotás a helyszínek közül: konkrétan beleépítették a régi Zentralstadionba. Az aréna főépülete az egykori stadionéval megegyező, onnan azonban függőhidak vezetnek át a régi létesítményből megmaradt lelátók között és fölött az újba.

Lipcse 2005-ben Konföderációs-kupa-, 2006-ban világbajnoki helyszín volt. A többi között itt rendezték a spanyol–ukrán 4–0-s meccset, valamint a hosszabbítás után argentin továbbjutást hozó Mexikó elleni nyolcaddöntőt.

Az Eb-n összesen négy mérkőzést rendeznek majd ebben a stadionban: az elsőt június 18-án Portugália és Csehország között, az utolsót július 2-án – a nyolc nyolcaddöntő közül a legkésőbbit. Érdekesség, hogy bár válogatottunk több kulcsembere is igazán otthon érezhetné magát itt – Gulácsi Péter és Willi Orbán jelenleg is az RB Leipzig játékosa, míg Szoboszlai Dominik két és fél szezont húzott le itt –, a sors szeszélyeként a magyar csapat egyetlen esetben sem játszhat majd itt.

Berlin
Olympiastadion

Férőhely: 74 461
Átadva: 1936 (felújítás éve: 2004)

Az Európa-bajnokság legnagyobb stadionja, egyúttal a július 14-ei finálé helyszíne a berlini Olimpiastadion. Érdekesség, hogy a létesítmény kétszer is volt már világbajnoki házigazda, először 1974-ben, majd 2006-ban. De itt tartották a 2015-ös Barcelona–Juventus Bajnokok Ligája-döntőt is. Eredetileg az 1936-os berlini olimpiára készült a létesítmény, anno 110 ezer ember is elfért a lelátókon. Az első komolyabb renováción az 1974-es vb előtt esett át, a hosszanti oldalak fölé ekkor került tető. 1963 óta a Hertha Berlin otthona. 

A 2024-es kontinenstornán hat mérkőzést rendeznek itt: három csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntőt, egy negyeddöntőt, és a már említett finálét.

Stuttgart
StuttgartArena

Férőhely: 54 906
Átadva: 1933 (felújítás: 2011)

Újabb korábbi Európa-bajnoki helyszínhez érkeztünk: a stuttgarti stadion az 1988-as nyugat-német tornán egy csoportmeccsnek és a szovjet–olasz (2–0) elődöntőnek adott otthont. A stadiont már az 1974-es világbajnokságon is használták, majd többszöri átépítés után a 2006-os vb-n is szerepet kapott, ezúttal négy csoportmeccs, egy nyolcaddöntő, és a bronzmérkőzés otthona volt – itt búcsúzott el a válogatottól a korszak ikonikus kapusa, Oliver Kahn. 1959-ben a Real Madrid itt verte a Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjében 2–0-ra a Reims-t. 1988-ban újabb BEK-finálé helyszíne volt, a PSV Eindhovan tizenegyesekkel múlta felül a Benficát. 

Számunkra az egyik legfontosabb helyszínnek ígérkezik, hiszen a magyar válogatott két csoportmeccsét is itt rendezik, június 19-én a Németország, június 23-án a Skócia ellenit. Ezen kívül a Szlovénia–Dánia és az Ukrajna–Belgium, valamint egy negyeddöntős összecsapás lesz még Stuttgartban, amely összesen öt találkozót követően búcsúzik a kontinensbajnokságtól.

Hamburg
Volksparkstadion

Férőhely: 52 245
Átadva: 1925 (felújítás éve: 2001)

Klaus-Michael Kühne német milliárdosnak 16 millió eurót ért meg, hogy 2015-ben kifizesse a stadion névhasználati jogát, majd visszakeresztelje az eredeti, szponzoroktól mentes verzióra a Hamburger SV otthonát. Az 1925-ös átadási év nem egészen pontos, ugyanis az akkori stadionból jószerivel egyetlen tégla sem maradt. A második világháborúban jelentősen megrongálódott, 1953-ra építették újjá, majd mikor 1998-ban elkezdték az újabb újjáépítést, a televíziók kedvéért 90 fokkal elforgatták létesítményt. Hamburg anno 1974-ben három vb-, 1988-ban egy Európa-bajnoki meccsnek adott otthont. 2006-ban újabb négy vb-csoportmeccset és az egyik negyeddöntőt rendezték még itt.

További érdekesség, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt 2023 óta az ukrán Sahtar Donyeck rendszeresen itt játssza a nemzetközi kupamérkőzéseit.

Ezúttal hasonló a menü: négy csoportmeccs és egy negyeddöntő helyszíne lesz a Volksparkstadion. Az Eb július 5-én búcsúzik majd a helyszíntől.