Olimpia 2004

Elbukott női párbajtőrcsapatunk is

Nagy Tímea betlizett

2004. 08. 20., 14:12 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 15:24

A vívó csapatversenyek napján újabb kellemetlen meglepetés érte a magyar csapatot: az egyéni olimpiai első Nagy Tímeával felálló női párbajtőr-válogatott hosszabbításban, döntő tussal 38-37-re kapott ki Kanadától a negyeddöntőben. Az utolsóként vívó Mincza Ildikó a vereség után olimpiai bajnok férje, Nébald György nyakában zokogott. Női párbajtőrcsapatunk harmadszor vehetett részt az olimpián és hiába volt mindannyiszor toronymagas esélyes, eddig nem szerzett érmet - Athénban végül ötödik lett.

Nagy Tímea
Nagy Tímea
A női egyéni párbajtőr versenye nagyon kellemes vívószám volt magyar szempontból: a négyes döntőben két versenyzőnk is szerepelt, és Mincza elődöntőbeli veresége után a címvédő Nagy Tímea a Flessel elleni fináléban Sydney után újra a csúcsra ért.

A kardozók rossz példája

A csapatversenyek már sokkal rosszabbul kezdődtek: a férfi kardozók a negyeddöntőben az Egyesült Államoktól kaptak ki, majd végül az ötödik helyen végeztek, de Nemcsikék szereplése a pontszerzés ellenére csalódás volt.

A Kanada ellen kezdő - Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Nagy Tímea - összetételű női párbajtőrcsapatunk el akarta kerülni a hasonló kudarcot, sőt, Nagy úgy nyilatkozott, mindent megtesz azért, hogy társai is megérezzék az olimpiai győzelem ízét.

A nem túl magasan jegyzett tengerentúliak elleni meccsen - amely technikai hiba miatt késve kezdődött - Mincza kezdett 3-1-el és még Hormay veresége után is 5-4 volt javunkra.

Nagy rossz kezdése, Mincza tartotta a lelket

Kulcsár Győző cserélt volna
A kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea teljesítményéről edzője, Kulcsár Győző nyilatkozott az Indexnek, a többiek vívására nem akart kitérni a négyszeres ötkarikás bajnok. "Nagyon sajnálom, hogy egy könnyebbnek ígérkező ellenfél ellen buktak el" - kezdte a mesteredző, aki megerősítette, hogy tanítványa pénteken kicsit halványabban vívott. Kulcsár szerint érthető, hogy a második olimpiai bajnoki cím után, egy újabb gyerekszüléssel és komoly sérüléssel a háta mögött kicsit kiengedett Nagy. Saját példáját említette: '72-ben, egyéni győzelme után nem nyert egyetlen asszót sem a csapatversenyben. Kulcsár hozzátette, a szövetségi kapitány felelőssége a csere, de ahogyan csütörtökön, Lengyel Balázs betlije láttán, úgy most is változtathatott volna Szabó Bence. A szabályok nem engedik ugyan a mérkőzés közbeni cserét, mutatott rá, de "egy sérülésről senki nem mondja meg, hogy mennyire komoly".
Aztán következett a kétszeres olimpiai bajnok és beigazolódni látszott a vívóbabona: akinek jól ment egyéniben, betlizik csapatban. Nagy Tímea végig tudása alatt vívott, és a Leprohon ellen elveszített első meccs után Mackay ellen még tusra sem volt képes, az utolsó csörtében pedig döntetlenre végzett Kavelaarsszal. Összességében mínusz négyes találati aránnyal végzett.

Nem ment jobban Hormaynak sem, ő mínusz kettőt párbajtőrözött össze. Az egyéniben negyedik Minczának ment egyedül, de a kanadaiak, miután megszerezték a vezetést, főleg együttes találatokkal tartották vezetésüket.

Csak egyenlíteni sikerült

Az első harmad után 6-8-ra állt a mérkőzés, majd Hormay döntetlenje után Mincza 8-6-ra hozta a csörtéjét, ezzel egyenlő volt az állás. Ebben a három percben Leprohon Nagy után eleinte Minczát is meglepte, általában türelmesen várt, s amikor jött a magyar, közbeszúrt. A párharc végén viszont Mincza jól támadott, és sorozatban négy találatot elérve egyenlített. Nagy második veresége azt jelentette, hogy az utolsó kör előtt újra Kanadánál volt az előny.

A kapitány sem tudja az okokat
"Sajnos, a kanadaiak elleni mérkőzésen nem tudtunk felpörögni. Nem tudom, mi volt az oka, de így alakult. A végén szerencsés találat döntött, nem a mi javunkra. Utána már jól vívtunk, igaz, minden összecsapáson nehezen lendültünk bele. Ezzel együtt csalódott vagyok, mert bíztam benne, hogy éremért harcolunk majd" - mondta Szabó Bence az MTI-nek.
Hormay veresége kettő növelte a hátrányt, az olimpiai bajnok Nagynak Kavelaars jutott. Jól kezdett, egyenlített, de a végén azonban a kanadai remekelt.

Kis híján csoda

Az utolsó három percben Minczának MacKay ellen 27-29-ről kellett volna fordítania, ami szinte sikerült is. A hátrány csak nőtt, vagy csak tartotta a távolságot, együttesekkel: előbb 30-33-ra, majd 30-34-re módosult az állás. Mincza mégsem adta fel, feljött 34-32-re, de aztán MacKay megint eltalálta őt. Együttes tusokat követően a magyar vívó pillanatai következtek (36-37), aztán a legjobbkor, 24 másodperccel a vége előtt egyenlő lett (37-37) az állás. A ráadásban Mincza volt a kedvezményezett, de tizennégy másodperc elteltével MacKay egylámpás találatot ért el, ezzel csapatát az elődöntőbe, a magyarokat pedig az 5-8. helyért zajló ágra küldte.

Nagy csalódás volt ez, és rossz megállapítani, de a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea volt a csapat leggyengébbje. Női párbajtőr csapatunk harmadszor vehetett részt az olimpián és hiába volt mindannyiszor toronymagas esélyes, eddig nem szerzett érmet. Helyszíni tudósítónk szerint megrázó volt, amint a találkozó vége után a feltehetően utolsó olimpiáján szereplő Mincza Ildikó férje, az 1988-ban kardcsapatban aranyérmes Nébald György vállán zokogott.

Kedvetlen harc az ötödik helyért

A többi páston is értek a meglepetések: a görögök nagy vezetés után csak hosszabbításban kaptak ki a németektől, az oroszok a koreaiak ellen szenvedtek, csak a franciák nyertek magabiztosan Kína ellen.

A helyosztókon - már Tóth Hajnalkával Nagy Tímea helyén - előbb Koreát győzte le - 40-33-ra a csapat, aztán következhetett Kína. A második ázsiai csapatot is sikerült legyőzni, ezúttal sikeres volt a hosszabbítás. Igaz, tizenöt másodperccel a vége előtt még néggyel vezetett Hormay, onnan lett 31-31, de a ráadásban egylámpás tussal nyerni tudott.

N;
hirdetés