Olimpia 2004

Gyurcsány szerint nem létezik túlzott szigor

2004. augusztus 28., szombat 16:20

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a doppingoló sportolók ügyében nem tud elképzelni túlzott szigort. Javasolja, hogy azoktól a szövetségektől, amelynek versenyzői fennakadtak a vizsgálaton, megvonható legyen az állami támogatás, mert úgy véli, a doppingban nem létezik a magányos elkövető elmélete.

Gyurcsány Ferenc, aki az MSZP és az SZDSZ közös miniszterelnök jelöltje, még sportminiszterként péntek éjszaka érkezett meg ismét Athénba, ahol szombat délelőtt a kajak-kenu versenyeket tekintette meg, és nyilatkozott az elmúlt hetek magyar doppingeseteiről. "A legfontosabb persze az, hogy van nyolc aranyunk, hogy ilyen nagy létszámú szurkoló tábor biztatja a magyarokat a helyszínen, illetve, hogy több éves munka eredményeként 220 versenyzőnk szerepelhet a játékokon" - jelentette ki a sportminiszter.

Nem kapna állami támogatást az a sportág, vagy sportági szövetség, amely sportolóját tiltott szer használatán kapják rajta - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc sportminiszter az Indexnek szombaton, miután találkozott Schmitt Pállal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével. Az athéni olimpiai játékokon tartózkodó Gyurcsány elmondta, a fent ismertetett cél elérése érdekében jogszabály-módosítást tervez.

A magyar sportolókat érintő doppingügyekkel kapcsolatban elmondta: a legfontosabb, hogy minél előbb tisztán lássanak ezekben az esetekben. Gyurcsány elítélte, hogy egy-két sportoló elfogadhatatlannak tűnő magatartása árnyékot vessen a többiek sikerére, a magyar sportolók jó eredményeire. "Ez tisztességtelen velük szemben" - fogalmazott, hozzátéve, ezt nem lehet megtenni egy országgal.

Egyértelműnek tűnik

"A vád azonban, amely minket ért, rendkívül súlyos, és úgy tűnik, legalább két esetben nem a szemünk káprázott és további két eset is egyértelműnek tűnik. Éppen ezért minden módon meg kell védeni azokat a versenyzőket, akik becsületesen küzdenek, ennek érdekében minden tekintélyünket latba kell vetni. Nem szabad hagyni, hogy a doppingolókkal azonosítsák a magyarokat, ne legyünk sportnagyhatalomból doppingnagyhatalom."

Gyurcsány hozzátette, egyetért a Magyar Olimpiai Bizottsággal, amely jövő szombatra rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, hogy kivizsgálja az ügyet. "Mi javasoljuk, hogy azoktól a szövetségektől, amelyeknek a versenyzői megbuktak, megvonható legyen az állami támogatás. Ugyanakkor azokat, akik tisztán sikereket érnek el, még inkább el kell ismerni. Váljon külön a kosárban az az alma, ami rossz és ami jó."

A sportminiszter kijelentette, a doppingolók ügyében nem tud elképzelni túlzott szigort, s szerinte ebben a kérdésben a magányos elkövető elmélete nem állja meg a helyét.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pénteken egy interjúban úgy nyilatkozott, nem a MOB a felelős az athéni botrányért, mivel az új sporttörvény alapján a doppingellenőrzés a MOB hatásköréből a minisztériumhoz került.

Ne mutogassunk egymásra

"A helyzet rosszabb annál, hogy vezetők a felelősség elől menekülve egymásra mutogassanak. Én ebben nem leszek partner. Senki nem hiheti komolyan, hogy a MOB elnöke vagy én személyesen adtunk be doppingszert sportolóknak. Innentől kezdve pedig meg sem hallottam ezt a megjegyzést." - szögezte le Gyurcsány.

A sportminiszter reagált arra is, hogy a kalapácsvetésben aranyérmes Annus Adrián jáki házához érkező doppingellenőröknek rendőri kísérettel kellett távozniuk a szurkolók elől. "Megértem az emberek indulatát, hiszen a mi fiúnkról van szó. Aki persze akkor is a mi fiunk marad, ha vétkes. De addig még el kell jutni, pontosan kideríteni mi történt" - hangoztatta Gyurcsány.

A sportminiszter gyors vizsgálatot, valamennyi felelős megtalálását és az érintettek elleni határozott fellépést sürgetett. Mint azt az Indexnek is elmondta, nem hisz az egyéni elkövetésben, ezért tartja indokoltnak az említett jogszabály-módosítást. Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy a jövő héten ülésezik a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol már feltehetően megtárgyalnak egy jelentést, amely a doppingügyekben készül el addigra. Közölte azt is, hogy jövő pénteken a Westend üzletközpont környékén utcai felvonulással ünneplik meg a sikeres magyar olimpikonokat.

N;
hirdetés