Olimpia 2004

Szabó Bence: Nemcsiktől elvették az aranyat

2004. 08. 14., 20:11 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 20:23

A magyar vívókapitány, Szabó Bence szerint Nemcsik Zsolt a végjátékban szabályos tust adott, amivel meg kellett volna nyernie az olimpiai döntőt. A szakmai igazgató, Kovács Tamás szerint le kellett vona léptetnie a későbbi győztes sportszerűtlen olasz Montanót.

"A vívásban sajnos nincs idő sokat gondolkozni azon, mit, hogyan kell tenni, egy másodperc van egy találatra, és az akciót egy tizedmásodperc alatt kell végrehajtani" - mondta higgadtan a drámai csatában 15-14-re elvesztett ötkarikás finálé után a Vasas versenyzője, aki vasárnap ünnepli a 27. születésnapját.

Nemcsik még nem volt kész a döntős tusra

"Hiába vívtam jól egész nap, ha a végén kikap az ember, az nem túl jó érzés. Lehet, hogy néhány év múlva úgy emlékszem vissza erre az olimpiára, hogy milyen szép volt, talán már a csapatverseny után is megváltoznak az érzéseim. Négy éve nem sikerült, amit elterveztem, abból tanultam, és remélem a mostani hibákból is okulok, újabb négy év múlva pedig majd ennek hasznát veszem, ebben a sportágban ugyanis nagyon sokat számít a tapasztalat."

A drámai csatáról Nemcsik úgy vélekedett, hogy egy vitatható tus is szerepet játszott a végeredmény kialakulásában. "Úgy éreztem, 14-13-as vezetésnél egy szabályos találatot vittem be, de a bíró másként ítélt. A döntő tusra még nem voltam kész fejben, a meg nem adott találat foglalkoztatott."

Szabó: Olasznak kétes találatai voltak

Keményebben fogalmazott Szabó Bence, aki Nemcsik előtt férfi kard egyéniben az utolsó magyar érmet - aranyat - szerezte olimpián, 1992-ben.

"Zsolt csodálatosan vívott, és szerintem 14-13 után megnyerte a mérkőzést. Az olasz versenyző hatalmas cirkuszt csinált minden ellene megadott tusnál, szurkolói fütyültek, így a román bíró kétes esetekben a javára ítélt. A nemzetközi szövetség elnöke is úgy vélekedett, hogy nem szabadott volna engedni, amit Montano csinált, rég sárga lapot kellett volna kapnia. Zsolt ragyogóan vívott, szellemes találatokat adott, de neki a ponthoz tiszta tusokra volt szüksége, míg az olasz kétes vitatható találatokat ért el."

Ha szerencsésebb a sorsolás

A kapitány kiemelte, szerencsésebb sorsolás esetén akár három magyar is bejuthatott volna a végjátékba, hiszen az éremesélyes Ferjancsik Domonkost Nemcsik, Lengyel Zsoltot pedig a bronzérmes ukrán Tretyak győzte el.

"Remélem a csapatversenyre összekapják magukat a fiúk, és döntőt vívnak." Kovács Tamás szakmai igazgató szintén az olasz kardozó sportszerűtlenségét emelte ki. "Montano először rossz karddal jött fel a pástra, ezért sárga lap járt volna, és mivel a mérkőzés folyamán már kapott egyet, ez leléptetéshez vezetett volna."

Gémesi: örüljünk

"Nagyszerű eredményt ért el Zsolt, sikerének értékét növeli, hogy a kiegyensúlyozott, nagyon erős mezőnyben sok jó vívó már korábban kiesett. Örülni kell ennek az ezüstéremnek, de remélem, a csapatverseny után még jobban örülhetünk" - fogalmazott Gémesi György, a magyar szövetség elnöke.

Az olimpia vívóversenyei vasárnap a női párbajtőrözők egyéni küzdelmeivel folytatódnak, amelyben szintén éremesélyesek a magyarok. A férfi kardcsapat versenyére csütörtökön kerül sor.

N;
hirdetés