Olimpia 2004

Magyar győztes, osztrák himnusz - Párizs 1900

2004. 08. 04., 11:13 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 16:12

Négy évvel Athén után Coubertin javaslatára Párizs rendezhette az ötkarikás játékokat. Bár a 1900-as világkiállítás jó alapot szolgáltatott volna a szervezőknek, a rendezők rengeteg hibát követtek el, így a kettes sorszámú versengés a legszervezetlenebb olimpia néven él tovább az olimpiák ma is íródó történelmében.

A második ötkarikás játékok helyszínének kiválasztása igazolta a tételt: minden szentnek maga felé hajlik a keze. Ez alól Coubertin báró sem volt kivétel. Bár az első újkori olimpiász még az őshazában, görög földön került megrendezésre, a másodikat a báró szülőhazája, Franciaország, egészen pontosan Párizs kapta. A döntés hatalmas vihart kavart, hiszen a görögök azt akarták, hogy a játékokat csak Hellászban rendezzenek. Később meg is próbálkoztak egy ellenolimpiával: 1906-ban ismét Athén adott otthont egy versenynek, melyet azonban a NOB nem ismert el soha.

A franciák mindent megtettek, hogy megfeleljenek az elvárásoknak - kevéás sikerrel. Bár a műsort a világkiállítás keretein belül szervezték a minél nagyobb látogatottság miatt, a versenyhelyszínekről csak nehezen, néhány utcai plakátról lehetett felvilágosítást kapni. A kaotikus állapotok nemcsak a nézőket., hanem a versenyzőket is összezavarták: a maratoni futás indulói közül többen eltévedtek. Az amerikai Arthur Newton például végig abban a hitben futott, hogy az élen áll, a célban győztesként ünnepelte magát, aztán kiderült, hogy nem az. A svéd Ernst Faustot egy közlekedési rendőr küldte rossz irányba - szegény poszt annyira szívére vette hibáját, hogy öngyilkos lett_

Magyar érmesek:
Aranyérem (1): atlétika - Bauer Rudolf, diszkoszvetés
Ezüstérem (2): úszás - Halmay Zoltán, 200 és 400 méter gyors
Bronzérem (2): úszás - Halmay Zoltán, 100 méter gyors, atlétika - Gönczy Lajos, magasugrás
Az atlétikai versenyeknél maradva: a játékok legnagyobb egyéniségének az amerikai Alvin Kraenzlein bizonyult, aki távolugrásban, valamint három gátfutószámban (60, 110, 200 m) bizonyult a legjobbnak, így négy arannyal térhetett haza. Párizsban kezdődött a sportág egyik legnagyobb alakjának, Ray Ewrynek hosszú éveken át tartó diadalmenete is. A helyből ugrások verhetetlen királya maga volt a csoda. Gyermekbénulásából felépülve (már ez sem semmi), orvosi tanácsra, izomerősítés gyanánt kezdett ugrálni. Szerencséjére Párizsban három szám is kedvezett gyakorlatainak: diadalmaskodott helyből magas-, helyből távol- és helyből hármasugrásban.

A magyar csapat kevesebb sikerrel vette a második akadályt az olimpiák történetében, a francia fővárosból csak Bauer Rudolf térhetett haza bajnokként, megszerezve a magyar atlétika első aranyát diszkoszvetésben. Bauer nem lehetett felhőtlenül boldog az ünnepi emelvényen, hisz a rendezők - a Monarchia az Monarchia alapon - az osztrák himnuszt játszották el tiszteletére. Nem sok választotta el Halmai Zoltánt sem a bravúrtól: St. Louis majdani bajnoka két ezüsttel tette le névjegyét az úszóversenyek alatt.

Érmek
1. Egyesült Államok 21 14 15 51
2. Franciaország 18 27 21 66
3. Nagy-Britannia 12 9 7 28
4. Belgium 3 3 1 7
5. Németország 3 2 2 7
6. Olaszország 3 2 - 5
7. Ausztrália 2 - 3 5
8. Kuba 1 1 - 2
9. Kanada 1 1 - 2
10. Luxemburg 1 - - 1

Az ötkarikás játékok egyébként rengeteg furcsasággal szolgáltak - legalábbis, ha a versenyszámokat nézzük. Bajnokot hirdettek kötélhúzásban, víz alatti úszásban, akadályúszásban (a vízben póznára kellett felmászni, csónakokon szökdelni_), élő galamblövészetben. A párizsi versenyekhez kötődik az egyetlen máig ismeretlen olimpiai bajnok is, egy francia fiúcska személyében. Történt ugyanis, hogy a holland kormányos kettes az előfutamok során rájött, túl nagy koloncot cipelnek magukkal kormányosuk alakjában, így a döntőre egy a parton bámészkodó kiskölyköt kértek fel kormányosnak. A terv bevált, a hollandok győztek, de a nagy ünneplés első pillanataiban elfelejtkeztek a gyerkőcről. Az pedig - elunva a várakozást - eltűnt a tömegben. Egy francia olimpiai bajnok tehát máig ismeretlen, nem úgy a sikert sikerre halmozó hazai tornaválogatott: a torna végelszámolásánál a legjobb nem gall a 23. helyen zárt. Ma nehéz lenne megismételni.

N;
hirdetés