Olimpia 2004

Az üzlet legyőzi a sportot- Atlanta 1996

2004. augusztus 04., szerda 10:47

Harmadszor adott otthont az olimpiai játékoknak az Egyesült Államok. A résztvevő nemzetek és sportolók száma minden eddigi rekordot megdöntött. A 109 ország több mint tízezer sportolójának versengésében a mieink nagyszerűen helytálltak, minden éremfajtából hetet hozhattak haza.

Már a helyszín kijelölése botrányt kavart. Az olimpiai játékok századik évfordulóján Athén joggal pályázott a rendezésre, de a NOB végül Atlantát bízta meg a lebonyolítással. A döntés mögött sokan üzleti érdekeket sejtettek, hiszen Atlanta nem csak Georgia állam központja, hanem egy jelentős világcégé is_

A barcelonai szervezők magas mércét állítottak amerikai kollégáik elé, amelyet nem mindig sikerült megütniük. Az elüzletiesedett légkör, a rossz szervezés mellett az elviselhetetlen hőség is zavarta a résztvevőket. Sokan csak "Hot-lantaként" emlegették a várost.

A megnyitóünnepség legmeghatóbb pillanataként, az egykor Classius Clay néven olimpiai bajnokságot nyert, majd később többszörös profi világbajnokká avanzsált öklöző, a Parkinson kórban szenvedő Muhammad Ali gyújtotta meg remegő kézzel az olimpiai lángot. Egy tragikus esemény azonban beárnyékolta az olimpia fényét. Az olimpiai parkban robbant pokolgép a száztíz sebesült mellett, két halálos áldozatot is követelt.

Czene Attila
Szerencsére a mieink teljesítményét ez nem befolyásolta. A magyar csapat legeredményesebb sportága (szinte már hagyományosan) az úszás volt. Első aranyunkat - mely meglepően későn született - Egerszegi Krisztina nyerte 200 méter háton. "Krisztina királynő" több mint három másodperces előnnyel ért célba, pályafutása ötödik olimpiai bajnoki címét szerezve. Darnyi Tamás örökébe Czene Attila lépett, aki 200 vegyesen a surranópályáról lepte meg a nagy esélyes finn Sievinent. Rózsa Norbert világbajnoki címei után szintén favoritként indult, és nem is okozott csalódást, kétszáz mellen lett bajnok, közvvetlenül mögötte az örök második, Güttler Károly csapott a célba. Az úszóversenyek negatív hőse három aranyérme ellenére az ír Michelle Smith volt, akit (vélhetően nem súlyzózással elért) férfias alakja miatt Mr. Smith-nek kereszteltek el az újságírók.

Olimpiai bajnokok
Aranyémesek (7):
atlétika - Kiss Balázs (kalapácsvetés), úszás - Rózsa Norbert (200m mell), Czene Attila (200m vegyes), Egerszegi Krisztina (női 200m hát), ökölvívás - Kovács István (54 kg), k-k - C-II 500m (Horváth Csaba, Kolonics György), Kőbán Rita (női K-I 500m)

Ezüstérmes (4):
úszás - Güttler Károly (200m mell), torna - Csollány Szilveszter (gyűrű), vívás - Kard csapat (Köves Csaba, Navarette József, Szabó Bence), k-k - K-IV 1000m (Adrovicz Attila, Csipes Ferenc, Horváth Gábor, Rajna András)

Bronzérmes (10):
úszás - Kovács Ágnes (női 200m mell), Egerszegi Krisztina (női 400m vegyes), vívás - Imre Géza (párbajtőr), Szalay Gyöngyi (női párbajtőr), súlyemelés - Feri Attila (70 kg), öttusa - Martinek János, k-k - Pulai Imre (C-I 500m), Zala György (C-I 1000m), C-II 1000m (Horváth Csaba, Kolonics György), kézilabda - Női csapat (Erdős Éva, Farkas Andrea, Hoffmann Bea, Kántor Anikó, Kocsis Erzsébet, Kökény Bea, Mátéfi Eszter, Mátyás Auguszta, Meksz Anikó, Nagy Anikó, Németh Helga, Pádár Ildikó, Siti Beáta, Szántó Anna, Szilágyi Katalin, Tóth Bea)

Az atlétikai versenyek királya ismét Carl Lewis volt. Távolugrásban sorrendben negyedszer diadalmaskodott, ezzel beállította a diszkoszvető Al Oerter csúcsát. A rekortán másik nagy egyénisége honfitársa, Michael Johnson, aki 200 méteren az olasz Pietro Mennea 1979-ben futott világcsúcsát adta át a múltnak. Az aranycipőben versenyző futó 400-on megismételte 200-as győzelmét. Kanadaiak örülhettek a klasszikus sprintszám (100 m) döntője után: Donovan Bailey leiskolázta a mezőnyt, majd vezérletével a váltóarany is a juharlevelesekhez került. Mi sem panaszkodhattunk, a közvélemény előtt még kevésbé ismert Kiss Balázs kalapácsvetésben 81.24 méteres dobását senki sem tudta túlszárnyalni. A nők versenyében kiemelkedett a 100-as győztes Gail Devers, valamint a 200 és 400 méteren duplázó francia Perec.

A spanyol Miguel Indurain, a kerékpársport legendás alakja is felért a csúcsra. Az ötszörös Tour de France győztes az országúti időfutamban diadalmaskodott. A frissen debütáló strandröplabda küzdelmeket egy másik élő klasszikus, a teremröplabdában már kétszeres olimpiai bajnok, magyar származású Karch Kiraly nyerte párjával, Steffes-zel.

Szenzációs versenyeket hoztak a labdasportok döntői. Férfi röplabdában három órás küzdelem után a Zverver, Blange, van de Goor testvérek fémjelezte holland válogatott 3-2-re verte a Gianinal, Zorzival, Tofolival felálló világbajnok azzurikat.

Kézilabdában a "veteránok csatáját" a horvátok nyerték az esélyesebb svédek ellen. Maratoni derbit hozott a női finálé. A dánok sikerébe még az is "belefért", hogy klasszisuk, Anja Andersen hétméterest hibázott az utolsó másodpercben a koreaiak ellen.

Labdarúgásban először került Afrikába a bajnoki cím, miután Nigéria a fináléban 4-3-ra győzött Argentína ellen. A nők számára először kiírt tornát a Mia Hamm vezérelte amerikaiak nyerték.

Éremtáblázat:

Arany Ezüst Bronz
1. Egyesült Államok 44 32 35
2. Oroszország 26 21 14
3. Németország 20 18 27
4. Kína 16 22 12
5. Franciaország 15 7 15
6. Olaszország 13 10 12
7. Ausztrália 9 9 23
8. Kuba 9 8 8
9. Ukrajna 9 2 12
10. Koreai Köztársaság 7 15 7
11. Lengyelország 7 5 5
12. Magyarország 7 4 10

Esélyesként érkezett Atlantába a magyar vízilabda-válogatott. A Horkai-legénység még veretlen volt a csoportmérkőzések után, de az elődöntőben a spanyolok kapusa, Jesus Rollan "kivédte a mieink szemét". Estiarte és társai a döntőben a horvátoknak sem kegyelmeztek.

Kajak-kenuban két aranyat is szerzett a magyar csapat. A Horváth, Kolonics kenu páros, az elvesztett ezres finálé után, hihetetlen küzdelemben, csupán néhány centivel bizonyult jobbnak a moldáv Zsuravszkij, Renejszkij kettősnél. A magyar kajaksport "nagyasszonya", Kőbán Rita is célba ért, legnagyobb ellenfelét, a kanadai Brunet-t is maga mögé utasította. Kenu egyesben a cseh Martin Doktor mindkét aranyat begyűjtötte, míg a kajak négyesekben ezt a bravúrt a német egységek érték el.

Ökölvívásban az egész ország biztos volt a harmatsúlyú Kovács István sikerében. "Koko" beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a barcelonai bronzot aranyra váltotta. A nehézsúlyú kubai Felix Savon ezúttal a bírók kegyelméből védte meg olimpiai címét, míg Kovács jelenlegi klubtársa, a szupernehézsúlyú ukrán, Vlagyimir Klicsko atlantai sikerével alapozta meg profi karrierjét.

N;
hirdetés