Olimpia 2004

Sydney: Remek magyar hajrá - egy nap négy arany

2004. 08. 05., 13:42 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 16:47

Sydney elbúcsúztatta az évszázadot és az évezredet, de nemcsak lezárta az olimpizmus egy jelentős szakaszát, hanem előre is mutatott: nehéz lesz felülmúlni az ausztrál szervezőket. Mert ugyan gigantikus méretei voltak a játékoknak, az olimpiai mozgalom - az atlantai elképesztő szervezési hibák és a szatócsszellem - visszanyerhette önbizalmát. Abban is mindenki egyetértett: Sydney a legalkalmasabb helyszín volt a játékokra, mert Ausztráliában a sport még mindig vallásszámba megy, és nem véletlenül az országban a legmagasabb az aktív sportolók aránya a lélekszámhoz viszonyítva. A magyar sportolók az utolsó nap ugrottak jelentőset előre az éremtáblán.

1956 után került vissza ismét az olimpiai láng a földrészre, és sokan féltették a versenyt, mondván Melbourne-ben példátlanul szigorú ellenőrzések voltak, és a lovasversenyeket emiatt kellett Stockholmban megrendezni. A szigor most sem csökkent, mégis inkább az erdőtüzek okoztak nagy félelmet, de csak addig amíg el nem kezdődtek a versenyek, mert minden zavartalanul és igen magas színvonalon működött. (Nem voltak dugók, sem kosz, sem mocsok.)

A versenyek is igen magas színvonalon zajlottak, és tegyünk említést elsőként két háromszoros olimpiai bajnoknőről. Az amerikai Marion Jones a futásban, míg az úszásban a holland Inge de Briujn hallhatta háromszor a himnuszt.

A magyar érmesek
Aranyérem: (8) Vívás - Nagy Tímea, párbajtőr egyéni, Úszás - Kovács Ágnes, 200 mell, Torna - Csollány Szilveszter, gyűrű, Kajak-kenu - Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor, kajak-négyes 1000, Kolonics György, kenu egyes 500, Kammerer Zoltán, Storcz Botond Kajak kettes 500, Pulai Imre, Novák Ferenc - kenu kettes 500, Férfi vízilabda-válogatott:Kósz Zoltán, Szécsi Zoltán, Benedek Tibor, Märcz Tamás, Székely Bulcsú, Fodor Rajmund, Kiss Gergő, Molnár Tamás, Vári Attila, Biros Péter, Kásás Tamás, Steinmetz Barnabás, Varga Zsolt
Ezüstérem: (6) Súlyemelés - Márkus Erzsébet, 69 kg, Birkózás - Bárdosi Sándor, kf. 84 kg, Kajak-kenu - Szabó Szilvia, Kőbán Rita, Kovács Katalin, Viski Erzsébet, női kajak négyes 500, Szabó Szilvia, Kovács Katalin, női kajak páros 500, Öttusa - Balogh Gábor, Női kézilabda-válogatott: Balogh Bea, Dely Rita, Farkas Ágnes, Farkas Andrea, Kántor Anikó, Kökény Betrix, Kulcsár Anita, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Pálinger Katalin, Pigniczki Katalin, Bojana Radulkovics, Simics Judit, Siti Bea.
Bronzérem: (3) Sportlövészet - Igaly Diána, női skeet, Ökölvívás - Erdei Zsolt, 81 kg Kajak-kenu - Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián, páros ezer
Jones olyan fölénnyel nyerte mind a száz mind a kétszáz méteres síkfutást, amire Szöul és Florence Griffith tündöklése óta nem volt példa. Ennyivel azonban nem elégedett meg, a 4x400-as váltóban az ő nagyszerű futásának köszönhetően lettek elsők az amerikaiak, és olyan időt futott, amivel az ausztrál Cathy Freemant is megszoríthatta volna.

A holland Inge de Bruijn ötven és száz gyorson nyert, és száz pillangón is ő csapott elsőként a célba. Az ugyancsak holland Pieter van den Hoogenband sem akart lemaradni mellette, de ő csak két aranyig jutott, igaz a száz méteres gyorsúszásban az orosz címvédő Popovot gyűrte le. Kétszázon pedig azt a Thorpe-ot, aki azóta alig kapott ki.

A tornászok között az orosz Alekszej Nyemov megszerezte negyedik olimpiai bajnoki címét, ám most egyéni összetettben és a nyújtón bizonyult a legjobbnak, míg négy évvel korábban a csapattal és ugrásban akasztották a legfényesebb érmet a nyakába.

A nőknél nagy drámát hozott az összetett verseny. Andrea Raducan ugyanis megnyerte a viadalt, de mindössze pár napig örülhetett sikerének, hiszen doppinghasználaton érték. Mint később kiderült, tiltólistás orrcseppet használt, ám ettől függetlenül az aranyérmét elvették tőle.

Érmek
1. Egyesült Államok 39 35 33 107
2. Oroszország 32 28 28 88
3. Kína 28 16 15 59
4. Ausztrália 16 25 17 58
5. Németország 14 17 26 57
6. Franciaország 13 14 11 38
7. Olaszország 13 8 13 34
8. Hollandia 12 9 4 25
9. Kuba 11 11 7 29
10. Nagy-Britannia 11 10 7 28
11. Románia 11 6 8 25
12. Korea 8 9 11 28
13. Magyarország 8 6 3 17
14. Lengyelország 6 5 3 14

Sorrendben harmadszor diadalmaskodott a cseh gerelyhajító Jan Zelezny és a kubai ökölvívó, Feliy Savón is. Rajtuk is túltett azonban a német kajakos Birgit Fischer és az angol evezős, Steven Redgrave. Előbbi 1980-ban szerezte meg első olimpiai aranyérmét, utóbbi négy évvel később. Fischer 38 évesen lett hétszeres bajnok, miután a négyes mellett a párosban is első lesz. Redgrave - négyesben - ötödik bajnoki címéig jutott.

Kamerun történelmi futballgyőzelme, a Williams-nővérek párosbeli sikere, Maurice Green százas futása örökre emlékezetessé marad. Csakúgy, mint az utolsó napja az olimpiának, amelyiken négy aranyat nyert a magyar küldöttség, így foglalta keretbe a sydneyi olimpiát.

Magyar szempontból nem is indulhatott volna jobban az olimpia, hiszen Nagy Tímea tökéletes vívással már a második napon, nagy mumusát a címvédő Laura Flesselt is legyőzve az elődöntőben jutott a fináléba, és ott sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a legérdemesebb az aranyra.

Aztán jött Kovács Ági, és a félelmetes hajrája kétszáz mellen, minek köszönhetően az utolsó huszonöt méteren verte meg riválisait. A tornász Csollány Szilveszter a gyűrűn lett a legjobb, majd egy hétig semmi, míg a kajaknégyes '88 után ismét a legjobb lett. Vasárnap pedig kis híján meglett az olimpiák történetének 150. magyar aranyérme, de a kajakosok - az olykor viharos szélben - és a férfi pólósok diadalmenete után a női kézisek hatgólos vezetésről alul maradtak a dánokkal szemben. A férfi vízilabda-válogatott Montreal után állhatott fel a dobogó tetejére, és az olimpiák története során először fordult elő, hogy egy nap négy aranyat nyerjünk.

N;
hirdetés