Buzna Viktor

Az uniós intézményeket is megosztja a magyar–lengyel együttműködés Az uniós intézményeket is megosztja a magyar–lengyel együttműködés

Ma indult az EU-csúcs, a jogállamisági mechanizmus változatlanul központi téma maradt.

2021. október 21. 19:21

Félnek a Covidtól, kihagyják a G20-csúcstalálkozót a nagyhatalmi vezetők Félnek a Covidtól, kihagyják a G20-csúcstalálkozót a nagyhatalmi vezetők

Pedig lenne mit megbeszélniük.

2021. október 19. 18:56

Kitálalt a Pentagon fejlesztője, Kína megnyerte a kiberháborút Kitálalt a Pentagon fejlesztője, Kína megnyerte a kiberháborút

Viharos felmondása után a gyerekeivel van és atombunkert épít.

2021. október 15. 16:12

Sokféle járványkezelési modellt látott a világ az elmúlt bő másfél év alatt, Ausztráliánál kevesebb ország vette komolyabban a bajt. A kenguruk földjére nemcsak belépni nem lehetett 2020 márciusa óta, de még az állampolgárok sem utazhattak el. 

Mivel az ország lakosságának tekintélyes részét bevándorlók adják, a szigorú intézkedés rengeteg állampolgárt érzékenyen érintett. Novembertől azonban részben ismét megnyílnak az országhatárok, így a családok is egyesülhetnek. 

Erről Scott Morrison miniszterelnök beszélt pénteken. A kormány oltáskampánnyal köti össze a lazításokat, csak azok az államok nyithatnak ugyanis, ahol  elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság. Akik turistaként keresnék fel Ausztráliát, még várniuk kell. Számukra még nem engedik a beutazást, Morrison ugyanakkor jelezte, az erre vonatkozó lazítások is napirenden vannak.

A német szövetségi választásokról eddig kevés konkrétum, ellenben annál több elemzés, tipp, vélemény, előrejelzés, kimutatás jelent meg. Míg megjelennek az első, használható részeredmények a Süddeutsche Zeitung összeszedte, hogy mi az amit tudunk, és mire várjuk még a választ:

  • A szocdemek (SPD) gyűjtötték be a legtöbb szavazatot. Bár az exit poll eredmények alapján eleinte fej fej melletti versenyről számolt be a sajtó, azóta az ARD és a ZDF is 1.5 százalékos előnyt jelez az SPD javára. Márpedig ezt a Süddeutsche Zeitung szerint a CDU/CSU ezt már aligha hozhatja be.
  • Azt viszont nem tudni, hogy milyen koalícióról kezdődnek meg a tárgyalások. Egyelőre  az úgynevezett jelzőlámpa és a Jamaica-koalíció is szóba jöhet – ezekről itt írtunk korábban. Matematikailag egy SPD-CDU/CSU nagykoalíció is szóba jöhet, ez azonban egyelőre nem valószínű, hiszen Olaf Scholz szociáldemokrata és Armin Laschet kereszténydemokrata jelölt is kormányt alakítanának.
  • Azt is biztosra tudni már, hogy a Zöldek messze alulteljesítették eredeti terveiket. Ugyanakkor a liberális FDP-vel királycsináló pozícióba jutottak, vagyis a két kisebb párt dönt majd arról, hogy ki alapíthat kormányt. Erről már megkezdődtek az egyeztetések közöttük.
  • Nem biztos még, hogy a a Baloldal, a Die Linke bejut-e a törvényhozásba. Az eddigi statisztikák alapján az 5 százalékos bejutási küszöb körül állhatnak.
  • Eldőlt, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és újrázott a helyi SPD-s miniszterelnök, Manuela Schwesig.

Nem csak Németországban járultak ma az urnákhoz a választópolgárok, a szomszédos Ausztriában  önkormányzati választásokat tartottak. Stájerország szövetségi tartomány székhelyén, Grazban szavazták, s komoly győzelmet ünnepelhetnek a kommunisták.

A részeredmények alapján az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) a szavazatok 29.11 százalékát kapta meg.

Közben a kormányzó Osztrák Néppártot (ÖVP) csak a választók 25.6 százaléka támogatta.

Az 1918-ban alapított KPÖ a világ egyik legrégebbi kommunista pártja, az elmúlt időszakban különösen Grazban erősödtek meg. Ez azonban Ausztria második legnépesebb városa, vagyis a Sebastian Kurz vezette konzervatív ÖVP-t érzékenyen érinti a vereség.