Mihály
12 °C
21 °C

Buzna Viktor

Sokat köszönhet Orbán Viktor Angela Merkelnek Sokat köszönhet Orbán Viktor Angela Merkelnek

Merkel többször találkozott az ellenzéki Orbánnal, mint Gyurcsánnyal és Bajnaival összesen. Megnéztük, mi maradt a Fidesz német stratégiájából.

szeptember 27. 05:29

A woke-kultúra támadásaitól óvják a család intézményét Orbán Viktor és szövetségesei A woke-kultúra támadásaitól óvják a család intézményét Orbán Viktor és szövetségesei

A demográfiai csúcs bővelkedett a harcias kijelentésekben. Mike Pence korábbi amerikai alelnök Kína-ellenes hadjáratot hirdetett.

szeptember 23. 17:00

Egymásra licitált az ENSZ-ben az Egyesült Államok és Kína Egymásra licitált az ENSZ-ben az Egyesült Államok és Kína

Joe Biden új külpolitikai szlogennel is készült, az európai szövetségesek kiábrándultsága azonban megölte a hangulatot.

szeptember 23. 09:28

A német szövetségi választásokról eddig kevés konkrétum, ellenben annál több elemzés, tipp, vélemény, előrejelzés, kimutatás jelent meg. Míg megjelennek az első, használható részeredmények a Süddeutsche Zeitung összeszedte, hogy mi az amit tudunk, és mire várjuk még a választ:

  • A szocdemek (SPD) gyűjtötték be a legtöbb szavazatot. Bár az exit poll eredmények alapján eleinte fej fej melletti versenyről számolt be a sajtó, azóta az ARD és a ZDF is 1.5 százalékos előnyt jelez az SPD javára. Márpedig ezt a Süddeutsche Zeitung szerint a CDU/CSU ezt már aligha hozhatja be.
  • Azt viszont nem tudni, hogy milyen koalícióról kezdődnek meg a tárgyalások. Egyelőre  az úgynevezett jelzőlámpa és a Jamaica-koalíció is szóba jöhet – ezekről itt írtunk korábban. Matematikailag egy SPD-CDU/CSU nagykoalíció is szóba jöhet, ez azonban egyelőre nem valószínű, hiszen Olaf Scholz szociáldemokrata és Armin Laschet kereszténydemokrata jelölt is kormányt alakítanának.
  • Azt is biztosra tudni már, hogy a Zöldek messze alulteljesítették eredeti terveiket. Ugyanakkor a liberális FDP-vel királycsináló pozícióba jutottak, vagyis a két kisebb párt dönt majd arról, hogy ki alapíthat kormányt. Erről már megkezdődtek az egyeztetések közöttük.
  • Nem biztos még, hogy a a Baloldal, a Die Linke bejut-e a törvényhozásba. Az eddigi statisztikák alapján az 5 százalékos bejutási küszöb körül állhatnak.
  • Eldőlt, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és újrázott a helyi SPD-s miniszterelnök, Manuela Schwesig.

Nem csak Németországban járultak ma az urnákhoz a választópolgárok, a szomszédos Ausztriában  önkormányzati választásokat tartottak. Stájerország szövetségi tartomány székhelyén, Grazban szavazták, s komoly győzelmet ünnepelhetnek a kommunisták.

A részeredmények alapján az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) a szavazatok 29.11 százalékát kapta meg.

Közben a kormányzó Osztrák Néppártot (ÖVP) csak a választók 25.6 százaléka támogatta.

Az 1918-ban alapított KPÖ a világ egyik legrégebbi kommunista pártja, az elmúlt időszakban különösen Grazban erősödtek meg. Ez azonban Ausztria második legnépesebb városa, vagyis a Sebastian Kurz vezette konzervatív ÖVP-t érzékenyen érinti a vereség.

Jelentősen nőtt a támogatottságunk, nem állíthatom azonban, hogy elégedett vagyok – mondta Michael Kellner, a Zöldek ügyvezető elnöke. A politikus az exit poll adatokra reagált, amelyek sterint a szociáldemokrata párt (SPD) adja Németország következő kancellárját. A Zöldek az előzetes közvélemény-kutatásoknál jobban teljesítettek, végül a voksok 15 százalékát vitték el. 

Kellner egyben hozzátette, pártjuk a választási kampány során hibákat követett el. Gratulált az SPD-nek, és jelezte, nyitottak a koalíciós tárgyalásokra.

A Süddeutsche Zeitung elérte a párt korábbi jelöltjét is. Katrin Göring-Eckardt elmondta: boldogok az eredmény láttán, a neheze azonban csak most jön.