Buzna Viktor

A történelmi szemlélet nemcsak botrányos, de veszélyes is lehet A történelmi szemlélet nemcsak botrányos, de veszélyes is lehet

Orbán Viktor is előnyben részesíti a történelmi szempontokkal megalapozott külpolitikai következtetéseket. Buzna Viktor írása.

2023. május 11. 13:10

Orbán és Macron nemcsak világképükben, de stratégiájukban is osztoznak Orbán és Macron nemcsak világképükben, de stratégiájukban is osztoznak

Érdekes lesz figyelni, hogyan alakítja mindez az egymással viaskodó narratívákat.

2023. április 23. 20:11

Az uniós intézményeket is megosztja a magyar–lengyel együttműködés Az uniós intézményeket is megosztja a magyar–lengyel együttműködés

Ma indult az EU-csúcs, a jogállamisági mechanizmus változatlanul központi téma maradt.

2021. október 21. 19:21

Sokféle járványkezelési modellt látott a világ az elmúlt bő másfél év alatt, Ausztráliánál kevesebb ország vette komolyabban a bajt. A kenguruk földjére nemcsak belépni nem lehetett 2020 márciusa óta, de még az állampolgárok sem utazhattak el. 

Mivel az ország lakosságának tekintélyes részét bevándorlók adják, a szigorú intézkedés rengeteg állampolgárt érzékenyen érintett. Novembertől azonban részben ismét megnyílnak az országhatárok, így a családok is egyesülhetnek. 

Erről Scott Morrison miniszterelnök beszélt pénteken. A kormány oltáskampánnyal köti össze a lazításokat, csak azok az államok nyithatnak ugyanis, ahol  elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság. Akik turistaként keresnék fel Ausztráliát, még várniuk kell. Számukra még nem engedik a beutazást, Morrison ugyanakkor jelezte, az erre vonatkozó lazítások is napirenden vannak.

A német szövetségi választásokról eddig kevés konkrétum, ellenben annál több elemzés, tipp, vélemény, előrejelzés, kimutatás jelent meg. Míg megjelennek az első, használható részeredmények a Süddeutsche Zeitung összeszedte, hogy mi az amit tudunk, és mire várjuk még a választ:

  • A szocdemek (SPD) gyűjtötték be a legtöbb szavazatot. Bár az exit poll eredmények alapján eleinte fej fej melletti versenyről számolt be a sajtó, azóta az ARD és a ZDF is 1.5 százalékos előnyt jelez az SPD javára. Márpedig ezt a Süddeutsche Zeitung szerint a CDU/CSU ezt már aligha hozhatja be.
  • Azt viszont nem tudni, hogy milyen koalícióról kezdődnek meg a tárgyalások. Egyelőre  az úgynevezett jelzőlámpa és a Jamaica-koalíció is szóba jöhet – ezekről itt írtunk korábban. Matematikailag egy SPD-CDU/CSU nagykoalíció is szóba jöhet, ez azonban egyelőre nem valószínű, hiszen Olaf Scholz szociáldemokrata és Armin Laschet kereszténydemokrata jelölt is kormányt alakítanának.
  • Azt is biztosra tudni már, hogy a Zöldek messze alulteljesítették eredeti terveiket. Ugyanakkor a liberális FDP-vel királycsináló pozícióba jutottak, vagyis a két kisebb párt dönt majd arról, hogy ki alapíthat kormányt. Erről már megkezdődtek az egyeztetések közöttük.
  • Nem biztos még, hogy a a Baloldal, a Die Linke bejut-e a törvényhozásba. Az eddigi statisztikák alapján az 5 százalékos bejutási küszöb körül állhatnak.
  • Eldőlt, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és újrázott a helyi SPD-s miniszterelnök, Manuela Schwesig.

Nem csak Németországban járultak ma az urnákhoz a választópolgárok, a szomszédos Ausztriában  önkormányzati választásokat tartottak. Stájerország szövetségi tartomány székhelyén, Grazban szavazták, s komoly győzelmet ünnepelhetnek a kommunisták.

A részeredmények alapján az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) a szavazatok 29.11 százalékát kapta meg.

Közben a kormányzó Osztrák Néppártot (ÖVP) csak a választók 25.6 százaléka támogatta.

Az 1918-ban alapított KPÖ a világ egyik legrégebbi kommunista pártja, az elmúlt időszakban különösen Grazban erősödtek meg. Ez azonban Ausztria második legnépesebb városa, vagyis a Sebastian Kurz vezette konzervatív ÖVP-t érzékenyen érinti a vereség.