Gyöngyi
4 °C
14 °C

Fekete-Szalóky Zoltán

Egy rántás a jelzőkötélen Egy rántás a jelzőkötélen

Akiket megfogott a nagy kékség.

október 20. 12:14

Harc a puskaporos hordóért, avagy országainkat egy vasútért Harc a puskaporos hordóért, avagy országainkat egy vasútért

Különös verseny a Balkánon Kína és az EU között.

október 20. 12:09

A kormányfőjelölteket már ismerjük, de kikből állna a kormányzó többség? A kormányfőjelölteket már ismerjük, de kikből állna a kormányzó többség?

Itt az Index nagy előválasztási sorvezetője

szeptember 14. 15:33

Kifejezetten kemény influenzaszezonra számítanak a szakértők – vette észre az NBC beszámolóját az Infostart. A magyarázat az, hogy a gyerekek visszatértek az iskolai közösségekbe, ahol a maszkhasználat általánosságban véve sokkal lazább, mint tavaly a koronavírus-járvány miatt volt. A tavalyi szezon ráadásul gyakorlatilag elmaradt, így az a fajta alapvédettség, amely az évről évre való kitettségnek köszönhetően állandó szinten van, most gyengébb a szokottnál.

Mark Roberts, a Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Doktori Iskolájának közegészségügyi dinamikai laboratóriumának igazgatója szerint akár 600 ezer ember is kórházba kerülhet Amerikában. Emlékeztet arra, hogy már nyáron sokan kórházba kerültek, főként gyermekek köréből, olyan vírusokkal, melyek általánosságban télen szoktak terjedni – ilyen az RSV vagy a kruppot, esetleg kéz-láb-száj betegséget okozó patogének. A szakemberek úgy vélik: ez a maszkviselés és a távolságtartás végének köszönhető.

Brazíliában már 134 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, 66 és fél millióan pedig már a teljes, dupla védőoltást felvették. Ez azt jelenti, hogy a 18 év feletti brazil lakosság 40 százaléka már oltott a Covid–19 ellen.

Brazília a járvány kezdete óta csaknem 21 millió koronavírus-fertőzöttet jelentett be, a halálesetek száma 583 362. Marcelo Queiroga egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint már mintegy 21 millió ember felépült a betegségből. „Amikor átvettem az Egészségügyi Minisztériumot, a cél az volt, hogy naponta 1 millió embert oltassunk be. Ha ebben a tempóban folytatjuk az oltást, október végéig lehetséges lesz az ország teljes átoltottsága” – mondta a miniszter. 

Brazíliában az elmúlt napokban decentralizálták az oltóprogramot, immár nemcsak központi intézményekben, hanem egyéb, a lakóhelyhez közeli oltópontokon is ellátják az embereket. Az országban jelenleg három vakcinához lehet hozzájutni, a nálunk is ismert Pfizer és AstraZeneca mellett a kínai CoronaVac nevű oltás is kérhető. Ez utóbbi az első klinikai kísérletek szerint biztonságos lehet a gyermekek és a serdülők számára, és erős antitestválaszt vált ki a beoltottakban. A klinikai vizsgálatokról szóló tanulmányt június végén publikálták a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban.    

Pár órával azután, hogy az AC Milan hivatalosan bejelentette, hogy Tiemoué Bakayoko  kétéves kölcsönszerződéssel csatlakozik a csapathoz, újabb igazolás zárult le az olasz bajnokság ezüstérmesénél. A Gazzetta információi szerint a Milan megegyezett az olasz másodosztályban szereplő Crotone vezetőségével, így Junior Messias csatlakozik a piros-feketékhez.

Ne lepődjön meg senki, ha még nem hallott a harmincéves, eddig 30-as mezben játszó brazil játékosról – vélhetően Brazíliában sem. 

Pedig Messias a Cruzeiro utánpótláscsapataiban nőtt fel, de esélye sem volt, hogy  a felnőttcsapat keretébe kerüljön, hogy profi szerződést kapjon. Húszéves korában úgy döntött, hogy elég volt a klub hitegetéseiből, belőle már úgyse lesz profi focista – visszavonult. Közben gondolt egy merészet, és a jobb élet reményében családjával Olaszországba költözött, Torinóban élő testvéréhez. Egy háztartási gépekkel kereskedő üzletben helyezkedett el futárként. Egy alkalommal főnöke elhívta a helyi dél-amerikaiakat összeszedő Sport Warique csapatába focizni. Ez egy családi, baráti csapat, igazi hobbifoci, amatőr tornák, pizza és sok sör. 

Az egyik ilyen kis tornán Ezio Rossi, a Torino korábbi játékosa, az ötödosztályú Casale edzője felfigyelt rá, és elhívta a csapat edzésére. Csiszolatlan gyémántnak látta Messiast, akit hosszas győzködés után tudott szerződtetni – ingyen. Rossi szemét is dicséri, hogy a brazil az első szezonjában húsz gólt lőtt a Casalében, és vezetésével 2016 nyarán a klub feljutott a negyedik vonalba. Azon nyomban tovább is állt a komolyabb terveket dédelgető Chieri együtteséhez. A harmadosztály nem jött össze a kis csapatnak, de Messias 14 góllal a csapat egyik legjobbja lett, ráadásul vezérletével megnyerték a negyedosztályú kluboknak kiírt kupát. Messias ismét továbbállt, ezúttal a Gozzano együtteshez. Ezúttal jól választott, csapatával felkerült a Serie C-be, ezzel a sikerrel meg is lett első profi szerződése. A 27 éves Messiasra ekkor figyelt fel a Serie B-s Crotone, ahol hat góllal és hat gólpasszal segítette klubját a második helyhez, a feljutáshoz. A Crotone igazi kis csapatként  játszott az első osztályban, Messias alapember volt, minden támadás kreatívja, a kiesés legkevésbé rajta múlt. 

Messias tündérmeséje eddig:  27 évesen debütál a Serie C-ben, 28 évesen a Serie B-ben, 29 évesen pedig a Serie A-ban, ahol kilenc gólja és négy gólpassza volt. A most harmincéves brazil irányítót 2,6 millió euróért kölcsönzi ki a Milan egy 5,4 millió eurós vásárlási opcióval, ezenfelül az üzlet részeként egymillió bónusz járhat a Crotonénak. Junior Messiás  Brahim Diaz cseréje lesz a támadó-középpályás poszton.