Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Ch. Gáll András

Nem is szenzáció: francialecke Kevin Durantéknak Nem is szenzáció: francialecke Kevin Durantéknak

Kiderült: nem egyéni sportág a kosárlabda.

július 25. 17:41

Szilágyi nemcsak zseni, hanem gentleman is Szilágyi nemcsak zseni, hanem gentleman is

Nehezen talál szavakat a szövetségi kapitány a nagy bajnok jellemzésére.

július 24. 19:45

Legyen vége a svédasztalos pocsékolásnak! Legyen vége a svédasztalos pocsékolásnak!

Perverz dolog kidobni a kaja felét, amikor éhezik a fél világ.

július 24. 11:51

Barcelonában az én újságírói pályafutásom legklasszabb olimpiáját rendezték. Főleg, hogy a városban mindenki tudott spanyolul...

Pedig a megnyitó ünnepség bizarra sikeredett. Montserrat Caballé és Freddie Mercury ugyan fantasztikusan énekelt (utóbbi felvételről, hiszen nem élt már), de amikor a kerekesszékes íjász egy nagyívű lövéssel meggyújtotta az olimpiai lángot, a magasba eresztett ezernyi békegalamb közül több tucatnyian megpörkölődtek a fáklya tüzében... Nem beszélve arról, hogy egy utólag levetített felvételről megtudhattuk, hogy a paraíjász lángoló vesszeje célt tévesztett, és végül a kandelábert elektronikus úton gyújtották meg...

Hogy mire emlékszem legélénkebben magáról az olimpiáról? Mi másra, mint a Dream Teamre. Meg arra, hogy az angolai kosarasok a feldobás előtt autogramot kértek Magic Johnsokéktól...

Hend Zaza, a 12 éves szíriai asztalitenisz-játékos a tokiói olimpia legfiatalabb versenyzője. A kislány a megnyitón is felvonult, úgyhogy máris láthattuk őt.

Hend Zaza 155. a világranglistán, és érdekes volt, ahogy megnyerte az olimpiai kvalifikáció döntőjét a libanoni Mariana Sahakian ellen 4–3-ra. Sahakian 42 éves, így hát 31 évvel volt idősebb Hend Zazánál.

A legfiatalabb dokumentált olimpiai érmes a görög tornász, Dimitriosz Lundrasz, aki az első modern olimpián, 1896-ban, Athénban korlát csapatban szerzett bronzot, 10 éves és 218 napos korában.

1964-ben, amikor Tokió először volt olimpiai játékok házigazdája, Kulcsár Gergely, az akkor kétszeres bronzérmes gerelyhajító vitte a magyar zászlót, most – az új olimpiai stadionban – ketten fogták a lobogó rúdját, a hetedik olimpiája előtt álló vívó Mohamed Aida és az ötödször olimpikon úszó, Cseh László. 

A briteknél először volt muszlim a zászlóvivő az evezős Mohamed Sbihi személyében, akinek kilenc éve a szintén muszlim, ráadásul menekült Mo Farah diadala jelentett inspirációt.

Visszatérve a tavaly, 86 éves korában elhunyt Kulcsárra: 1964-ben, Tokióban ismét dobogóra állt, de ekkor már a második fokára, ezüstérmet szerzett!