Gedei Norbert

Kvíz: Ismeri a madárvilág és az erdők rekordereit? Kvíz: Ismeri a madárvilág és az erdők rekordereit?

Tesztelje az önben rejtőző ornitológust és dendrománt!

május 10. 06:51

Láttam már diktatúrát Láttam már diktatúrát

Stalter György fotói a Nagyképen.

április 30. 21:11

Iskolatévé: Kimaxoltuk a matekérettségit Iskolatévé: Kimaxoltuk a matekérettségit

Egy teljes feladatsor megoldása 45 perc alatt.

április 26. 15:56

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma tagadta, hogy információkkal látnák el Ukrajnát az orosz tábornokok elleni akciókhoz – írja a Guardian. John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, valóban segítik Kijevet, de ebbe nem tartozik bele orosz tábornokok tartózkodási helyének meghatározása. Ukrajna a szövetségesektől kapott adatokat kombinálja a saját hírszerzési információival.

Ők hozzák a döntéseket, és ők döntenek az akciókról

– tette hozzá.

A New York Times cikkét, amely először írt arról, hogy amerikai segítséggel iktat ki magas rangú orosz katonai vezetőket, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa felelőtlennek nevezte.

A háború február 24-i kezdete óta már 12 orosz tábornok halt meg Ukrajnában, és Moszkva szerint ez a NATO hírszerzési segítsége nélkül nem történhetett volna meg.

A Bloomberg információi szerint Alina Kabajeva, az orosz elnök állítólagos szeretője is felkerül az Európai Unió készülős szankciós listájára. Kabajeva, akinek állítólag három (más információk szerint négy) gyermeke született Putyintól, 2004-ben az athéni olimpián aranyérmet szerzett ritmikus sportgimnasztikában, és jelenleg egy orosz médiabirodalom vezetője.

A Kreml mindig indulatosan visszautasította az orosz elnök magánéletére irányuló kérdéseket, maga Putyin egyszer azt mondta:

Sohasem szerettem, ha az újságírók erotikus fantáziájukat kivetítik rám és a környezetemre.

Kabajeva mellett az újabb szankciós listára olyan orosz katonai vezetők is felkerülnek, akiknek szerepük lehetett ukrán civilek lemészárlásában és megkínzásában.

Ukrajna második legnagyobb városa, a csaknem 1,5 millió lakosú Harkiv polgármestere bejelentette, hogy az orosz csapatok csütörtökön intenzív ágyúzásba kezdtek. „Hatalmas robbanások, az Oroszországi Föderáció dühödten lövi a várost” – fogalmazott a polgármester televíziós beszédében.

Hozzátette: mintegy 1 millió lakos továbbra is az északkelet-ukrajnai városban tartózkodik, félmillióan viszont már elmenekültek, főleg nők, gyerekek és idősek.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy egy ukrán kormányzati tisztségviselő szerint jelenleg több mint 1000 civil holttestét tárolják a kijevi régió halottasházaiban.

1020 civil holtteste, kizárólag civileké van a halottasházakban Kijev megye teljes területén

– jelentette be Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyanka kisvárosban.

Az orosz csapatok március végi kivonulása óta a kijevi régióban több száz civil holttestét találták meg az ukrán hatóságok, akik a nyugati országokkal együtt háborús bűnök elkövetésével vádolják Oroszországot.