Ilku Miklós

Letették névjegyüket a harmadik Duna Group Szabadegyetem hallgatói Letették névjegyüket a harmadik Duna Group Szabadegyetem hallgatói

Véget ért a háromnapos rendezvény.

augusztus 16. 15:04

A magyarok harmada nem tud idén elutazni nyaralni A magyarok harmada nem tud idén elutazni nyaralni

A lakosság jelentős részét befolyásolja a koronavírus is.

július 28. 19:04

Orbán Viktor beszéde őszinte szembenézés volt a tényekkel Orbán Viktor beszéde őszinte szembenézés volt a tényekkel

Elemzés a kormányfő tusványosi szavai után.

július 23. 17:17

Köszönjük olvasóink kitartó figyelmét, hamarosan egy új cikkben összefoglaljuk a miniszterelnök beszédének legfontosabb üzeneteit.

Orbán Viktor elmondta: új megállapodást kell kötni az Európai Unióval, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Kínával.

Ez kell ahhoz, hogy 2024-re vissza tudjunk kapaszkodni a régi növekedési pályára. De ne felejtsük el, hogy a legfőbb horizont 2030 környéke a gondolkodásunkban. Elemzéseink szerint ekkorra fognak felhalmozódni és megsokszorozódni a világ problémái. Egy nagy válság lesz például az Egyesült Államokban, de ebben az idősávban jelentkeznek az eurózóna legjelentősebb problémái is. Az unión belül ekkor lesznek új politikai viszonyok, mi közép-európaiak ekkor leszünk nettó befizetők. Eljön a pillanat, amikor Magyarország nem pénzt kap az uniótól, hanem befizet. Többet fizet be, mint amennyit kap. Csehország már ennek közelében, de mi is ott leszünk ekkortájt. Aki fizet, az rendeli a zenét – ez meg fogja változtatni a mi helyzetünket is.

A kormányfő szerint ezért 2030 körül kell csúcsformában lennünk. Viccelődve hozzátette, kicsúszott az időkeretből, amit Németh Zsolt kért tőle, ezért már csak a fontosabb dolgokat vette sorra.

Hozzátette: Magyarország ellenzi a blokkosodást. A politikai stabilitás nagyon fontos, a kétharmados felhatalmazást hangsúlyozta a miniszterelnök, aki hozzátette: lezajlott egy nemzedékváltás időközben a kormánypárti oldalon, példaként hozta fel Novák Katalin köztársasági elnököt, valamint a minisztereket, akik javarészt a 40-es éveiket tapossák. 

A szellemi alapok fontosságát is hangsúlyozta Orbán Viktor, a magyar kultúrát. Az ambíciót is a törekvések egyik meghatározó elemeként emelte ki, hiszen „Magyarországnak vannak ambíciói, de ehhez az is kell, hogy a nemzet együtt maradjon, Erdélyben és például Kárpátalján is.” 

Orbán Viktor végül a szokásos „hajrá, Magyarország! hajrá, magyarok!” mondatokkal zárta beszédét.

Ahogy azt megírtuk korábban, bekiabálással és füttyszóval zavarták meg Orbán Viktor tusványosi beszédének elejét. Helyszíni kollégáink beszámolója szerint román nacionalisták a „Van, ami örök: Erdély román föld” felirattal jelentek meg, ám a biztonsági személyzet gyorsan közbenjárt és intézkedett.