Emánuel
3 °C
13 °C

Kiss Eszter

Jó napot! Hallottak a liszói indiánról? Jó napot! Hallottak a liszói indiánról?

Legenda és rejtély a zalai végeken - megpróbáltunk utánajárni, gyüttment vagy bennszülött a Wikipedia indiánja.

március 19. 23:22

Felesége temetésére se ment el a legnagyobb magyar katona Felesége temetésére se ment el a legnagyobb magyar katona

Görgei francia feleségének sztorija sokkal szégyenletesebb, mint a világosi fegyverletétel.

március 17. 09:49

Nők, akiknek a forradalom átírta az életét Nők, akiknek a forradalom átírta az életét

A szabadságharc minden férfija mögött állt egy asszony. Bőven kijutott nekik a szenvedésből, és még a nemzeti panteonból is kimaradtak.

március 17. 09:49

Legalábbis ott, ahol 1945-ben választói nagygyűlést tartott a Magyar Kommunista Párt vezére. Ma ugyanitt négysávos autót megy, átvágva az egykori plébániakerten. A filmhíradó felvételén látszik, hogy tele volt a mai Mindszenty József tér és az egész Rákóczi utca, amíg a szem ellát.

A hagyományosan jobboldali megyében, és a Mindszenty által 1919 és 1944 között vezetett plébánia közvetlen szomszédságában Rákosi arról beszélt, hogy „a Kommunista Párt egyetlen olyan intézkedést sem hozott, amely az egyházat sértett volna eddigi jogaiban.” Sőt. „Ellenkezőleg, éppen Zalában sok helyen a kommunisták segítették földhöz a papságot.”

Bár Rákosi, a zalai kötődést felmutatni nem tudó gyüttmënt 1945 és 1953 között Zala megye országgyűlési képviselője volt. Évente kétszer lejött Zalába, ahol keresztgyerekei és traktorra ültetett lányok várták, úgyhogy ő aztán tudta, hogy Zalaegerszeg Zala megyében van.

Itt pedig egy 1941-ben feladott képeslap, az Egerszegen legendás Kakas Ágoston könyv- és papírkereskedő kiadásában. Itt jobban látszik a Mária Magdolna templom és a park, ahol pár évvel később már Rákosi beszélt húszezer ember előtt a frissen összedobott téglapulpitusról.

A nemrég indult vidékjáró projekt kapcsán a lenti cikkben írtunk megszépült és kevésbé megszépült zalai emlékeinkről.

Most már az sem titok, hogy óvodás koromban faltam a Zala kockát, és ez máig így van, ha az utamba kerül egy. Legutóbb januárban történt ilyen, amikor Zalában jártunk. Ne hagyja ki senki, aki imádja a tömény kakaókrémet. Vagy a nosztalgiát.

A poszt megírása előtt nem sokkal értesültem róla, hogy Somogy és Vas megye is magának tulajdonítja ugyanezt a receptet, Somogy és Vas szeletnek nevezve. Kérdés, hogy kiknek lehetett érdeke ennek a két megyének a megtévesztése, hiszen nyilvánvalóan a zalai Zala kocka az eredeti. Egy újabb Zala-trianon körvonalazódik a háttérben. Hagytuk, hogy Szlovénia, Horvátország és Veszprém megye harapjon a zalai földből, de ëlég. Nem, nem, soha, el a kezekkel a Zala kockánktól.

Budapest már jó ideje Podmaniczky Frigyes nélkül ünnepli a születésnapját. A kockás báró helyett, akinél szerelmesebb talán senki se volt ebbe a városba, tizenévesek gondoskodtak a november 17-én 145 éves Budapest szülinapi meglepetéséről. A Pagony, a kamaszoknak szóló Tilos az Á! könyvek kiadója tavasszal hirdetett fotópályázatot 10-18 éveseknek: mutassák meg a város ráncait vagy éppen plasztikázott arcát #budapestOFF alatt az Instagramon.

A november 19-én tartott Budapest Napon Szegedy-Maszák Blanka, Major Emma, Halász Lili Anna és Szepesi Flóra Júlia fotóit díjazták.

 

A Pagony egyébként nyár óta ünnepli Budapestet, ekkor jelent meg Budapest OFF című könyvük, melyben tizenhárom kortárs szerző (például Dániel András, Kemény Zsófi, Tasnádi István) ír Budapestről és kamaszokról. Kárpáti Tibor fekete-fehér pixeles illusztrációit az Indexen is megnézheti.