Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kozár Alexandra

Halloween: Faragjon tököt, küzdjön meg démonaival! Halloween: Faragjon tököt, küzdjön meg démonaival!

Ma éjszaka lehet szembenézni a halállal

tegnap, 22:09

Karosi Júlia, egy filozófus dzsesszénekes Karosi Júlia, egy filozófus dzsesszénekes

Karosi Júlia középiskolásoknak tanít dzsesszéneklést, s közben olyanokkal zenél, akik David Bowie-val álltak egy színpadon.

tegnap, 06:11

Apa, ne felejts el! – Küzdelem az Alzheimerrel Apa, ne felejts el! – Küzdelem az Alzheimerrel

Így küzd meg Kern András a Pesti Színházban korral, idővel, önmagával és a betegséggel.

október 30. 17:28

Többet nem játszik élőben Keith Jarrett, kétszeres agyvérzéséből ugyanis már nem valószínű, hogy valaha felépül – vallotta a jazzlegenda a The New York Timesnak.

Volt már párszor csilláros teltház a Müpában, de olyan még sosem, amikor Keith Jarrett  tette tiszteletét a világhírű intézményben 2007-ben. Na, akkor egyetlen felszabaduló helyre tízen ugrottak volna az ácsorgók között, már ha lett volna ilyen. A dzsesszlegendában akkor sem csalódtak hallgatói,  senkihez nem mérhető teljesítményére a jazzisták azóta is emlékeznek. 

Mostantól azonban a rajongók, úgy tűnik, hiába reménykednek, a zongorista ikonnak ugyanis le kellett mondania jövő márciusi fellépését, ahogyan a koncertnaptára is sajnos kiürül a jövőben. Jarrett ugyanis kétszer kapott agyvérzést az elmúlt években, utoljára a Carnegie Hallban lépett fel 2017-ben. A The New York Times szerdai számában arról ír, Jarrett nem hiszi, hogy valaha még színpadra lép, és hogy egyáltalán zongoristának érezheti még magát. És ez neki nagyon fájdalmas.

Az a baj, hogy nekünk is.

A New York-i MoMA múzeumába bekerülni nem kis szó. Ezúttal a semmilyen képzőművészeti iskolához nem tartozó, 1985-ben elhunyt festő-grafikusnak, Gedő Ilkának sikerült, mindjárt hét rajzzal. A Melankolikus önarckép és a Ganz-gyár jellegzetes alkotásai (4 rajz) mostantól a világ egyik legrangosabb múzeumának grafikai gyűjteményét gazdagítják. Hogy joggal-e, döntsék el Önök.

Bár Gedő Ilkának fiatal kora óta szoros kapcsolata volt kortárs képzőművészekkel, művészettörténészekkel, írókkal és filozófusokkal, egyetemes értékű életműve mégis társtalan

– írta róla Hajdu István műkritikus. Alteráció, eltérés, kívülállás, mondhatnánk azt is: irritáció. A New York-i MoMA eszerint szeret irritálni.

gedo
Fotó: Ilka Gedő