Pataki István

Marad a nappali hőség, de éjjel már nyugodtabban alhatunk Marad a nappali hőség, de éjjel már nyugodtabban alhatunk

Több vármegyében is figyelmeztetés van érvényben.

tegnap, 06:02

Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

A volt főpolgármester-jelölt szerint a valódi probléma egészen más.

július 18. 20:16

Mérséklődik a forróság, de csak egy napra lélegezhetünk fel Mérséklődik a forróság, de csak egy napra lélegezhetünk fel

Pénteken két vármegyére is kiadták a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést.

július 18. 19:23

Orosz propagandisták egy olyan videót terjesztenek, amelyen állítólag egy ukrán katona hátba lövi a bajtársát, de újságíróknak sikerült megszerezni az eredeti videót, és kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg katonái láthatók a felvételen – írja az Ukrajinszka Pravda.

A videót, amelyen egy katona megöli sebesült kollégáját, a Vesztyi propagandaműsor egyik epizódjában mutatták be még július 4-én. A műsorban elhangzottak szerint „az ukrán fegyveres erőknél megszokott dolog, hogy hátba lövik a sajátjaikat”.

A Nasztojascseje Vremja orosz tévécsatorna és a Szisztema projekt vizsgálata azonban bebizonyította, hogy a videón orosz katonák láthatók. Az újságírók megszerezték az eredeti videót, és kiderítették, hogy az áldozat terepszínű nadrágja alól látszik egy rész az Oroszországban elterjedt kínai BOKAI alsónadrágból. Az elmúlt két évben Ukrajnában szinte lehetetlen volt megvásárolni ezeket.

Emellett a videón látható katonák nadrágja hasonlít az orosz hadsereg által viselt A–Tacs FG álcázó ruházat vonalához.

A rohamfegyver, amellyel a katona megölte katonatársát, az AK–12-es, amelyet a Kalasnyikov 2018-ban dobott piacra. Az orosz katonai forrásokon található videó szerint az orosz hadsereg katonái korábban AK–12-eseket használtak Robotinban, ahol a videót forgatták.

Ezenkívül az újságírók beszéltek az ukrán fegyveres erők 118. dandárjának két katonájával, akik szemtanúi voltak a gyilkosságnak. Egyikük, aki a gyilkosságról készült drónvideót készítette, elmondta, hogy „nyilvánvaló volt, hogy ő [az orosz katona] nem fog felkelni, hogy a lábai eltörtek, és hogy az evakuálás nem fogja elérni őt. A katonatársa futott mellette, és a kezét mutatta neki, mondván, kérlek, végezz velem. Ő pedig minden együttérzés nélkül megfogta, és azonnal lecsapott rá.”

Az ukrán kormány további 16,1 millió hrivnyát különített el egy speciális műsorszórási rendszer létrehozására és működtetésére, amely blokkolja az ukránellenes műsorszórást Ukrajna négy, határ menti területén – írja az Ekonomicsna Pravda.

„A kormány egy speciális televíziós és rádiós műsorszóró hálózat kiterjedt rendszerét építi ki a határ menti területeken, amely blokkolja az ellenséges propagandát. Erre márciusban a kormány 137,6 millió hrivnyát különített el kilenc terület számára. A kormány emellett 16,1 millió hrivnyát különít el a költségvetési tartalékalapból” – mondta Vitalij Kindratyiv gazdaságiminiszter-helyettes.

Ez év márciusában a kormány 124,4 millió hrivnyát különített el a költségvetés tartalékalapjából az Állami Különleges Hírközlésnek a Volinyi, Rivnei, Zsitomiri, Kijevi, Csernyihivi, Szumi, Harkivi, Vinnicjai és Odesszai területek számára.

A mostani 16,1 millió hrivnyát a Donyecki, Mikolajivi, Herszoni és Zaporizzsjai területek számára különítették el.

„A szükséges berendezéseket a Rádióműsorszóró, Rádiókommunikációs és Televíziós Konszern vásárolja meg és szállítja, valamint 2024 végéig elvégzik a telepítési és üzembe helyezési munkákat is” – áll a közleményben.

Az orosz megszálló erők a médiafelhajtás elérése érdekében megpróbálhatják megvetni lábukat a Dnyeper folyó jobb partján – írja az Unian.

Roman Pohorilij, a DeepState projekt társalapítója és elemzője szerint az ukrán hadsereg már régen elhagyta Krinki falut, június 17-én a megszállók lerombolták az utolsó bunkert is, de ott már senki sem volt.

Nem mondhatom, hogy az ottani helyzet nagyon kritikus... Másznak, próbálnak átjutni. Természetesen lesz válasz tőlük. Megpróbálhatják a jobb parton megvetni a lábukat

– mondta az elemző.

Pohorilij úgy véli, hogy az ilyen kísérletek nem veszélyeztetik komolyan az ukrán hadsereget, mivel tűzparancs alatt tartják a területet. „Ez inkább egy információs komponens lehet... Krinki nem létezik településként. Fizikailag csak a térképen marad meg” – tette hozzá.