Hedvig
4 °C
15 °C
141 852 szavazat
204 873 szavazat

Reim Károly

20 fokkal támad a vénasszonyok nyara 20 fokkal támad a vénasszonyok nyara

Hajnalban fagyhat, aztán hétfő délután már élvezhetjük a napsütést.

58 perce

Halálra késeltek egy 62 éves férfit Tácon Halálra késeltek egy 62 éves férfit Tácon

Elfogtak egy 22 éves helybélit.

1 órája

Halat nem fogott, de kimentette a szarvast a horgász Halat nem fogott, de kimentette a szarvast a horgász

Megfulladt volna a dámbika, ha nem segít neki.

3 órája

Az elmúlt két napban 21 koronavírusos beteget indítottak el Romániából magyarországi kórházakba. Egyikük útközben életét vesztette – jelentette szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az Új Magyar Szó arról ír, hogy a szegedi és debreceni kórházakba így 20 romániai fertőzött érkezett meg, és szombaton további öt fertőzöttet szállítanak át a határon túlra Románia nyugati részéről, hogy tehermentesítsék a járvány miatt túlterhelt egészségügyi rendszert.

A romániai páciensekkel együtt egészségügyi alkalmazottakat is Magyarországra küldenek, hogy tarthassák a kapcsolatot az áthelyezett betegek hozzátartozóival.

 

Az Ingka-csoport 37,4 milliárd eurós Ikea kiskereskedelmi forgalmat jelentett be a 2021-es üzleti évre, ami 6,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest – írja a Pénzcentrum.

A járvány korlátozásokkal és bezárásokkal nehezítette az amúgy is gyorsan változó kiskereskedelmi környezetet, ami miatt a vállalat még inkább sürgette a digitális átalakulást. Az áruházak átszervezése, hogy teljesítési egységként is működjenek, az ikea.com megújítása, továbbá az Ikea alkalmazás bevezetése az online részesedés 18 százalékról 30 százalékra történő növekedéséhez vezetett – írja közleményében a cég.

A vállalat megnyitotta első áruházát Szlovéniában, és további 25 új Ikea helyszínt hozott létre, beleértve az úttörőnek számító zöld városi áruházakat Bécsben és Tokióban, valamint az Ikea Décorationt, a világ első városi áruházát, amely kizárólag kiegészítőket és dekorációt kínál. Az áruházak intelligens megoldásokkal történő frissítése és a kiszolgálás javítása gyorsabb termékbeszerzéshez vezetett, miközben sok piacon a vásárlók már az Ikea alkalmazás segítségével szkennelhetik be az általuk kiválasztott termékeket és gyorsabban fizethetnek a pénztárnál.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében az orosz Szputnyik V, valamint a kínai oltóanyagok engedélyezését tervezi Olaszországban az egészségügyi minisztérium az országban dolgozó külföldi, többségében kelet-európai munkavállalók esetében, a védettségi igazolás kötelezővé tételével egy időben – adta hírül az MTI.

Az érdekképviseletek jelezték, hogy a keleti vakcinák elfogadása nélkül az azokkal bíró munkavállalók nem tudnak védettségi igazolást felmutatni, ami péntektől kötelező lesz a munkavégzéshez. A kormány minél gyorsabban engedélyezni készül a Szputnyik V-t, valamint a kínai vakcinákat is a kelet-európai dolgozók esetében.

Október 15-én lép életbe a kormányrendelet, amely szerint az állami és a magánszektorban dolgozók is kizárólag védettségi igazolással állhatnak munkába. Védettségnek számít, ha valaki már legalább egy oltásban részesült, átesett a betegségen vagy negatív teszteredményt mutat fel. A védettség nélküli dolgozókat a munkaadónak fizetés nélküli szabadságra kell küldenie.

A szakszervezetek adatai szerint a kikötőkben, a fuvarozásban és a családoknál háztartási segítőként vagy idősgondozóként dolgozó, többségében kelet-európai munkavállalók közül sokan az Európai Unióban, így Olaszországban sem elfogadott vakcinákat vettek fel. Ha az egészségügyi hatóságok nem fogadják el az oltásukat, akkor péntektől nem állhatnak munkába. Egy részüket feketén foglalkoztatják. Ellenőrzés esetén a munkaadót és a munkavállalót is alkalmanként 400 eurótól egészen 1500 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

Az áruszállításban dolgozókat tömörítő szakszervezetek 330 ezerre teszik az olaszországi utakon dolgozó fuvarozók létszámát, akiknek mintegy harminc százaléka nem vett fel még egy adag oltást sem, vagy – kelet-európairól lévén szó – Szputnyik V vagy kínai oltást kapott. A családoknál dolgozók között közel egymillió külföldi munkavállaló van hasonló helyzetben, többségében ukrán, ázsiai és afrikai emberekről van szó.