Szatmári Noémi

szatmarin
Lázár János keményen nekiment Márki-Zay Péternek Lázár János keményen nekiment Márki-Zay Péternek

Botka Lászlót és Karácsony Gergelyt ellenpéldaként említette a legutóbbi interjúban a miniszter.

április 19. 06:43

Menczer Tamás: Magyar Péter baloldali hősből lett reszkető kisfiú Menczer Tamás: Magyar Péter baloldali hősből lett reszkető kisfiú

Arra is reagált, hogy a Tisza Párt alelnöke bohócnak nevezte.

április 19. 06:34

„Ide figyelj, te NER-es kóbor lovag″ – Jakab Péter kiakadt Magyar Péterre „Ide figyelj, te NER-es kóbor lovag″ – Jakab Péter kiakadt Magyar Péterre

Kiegyenesítené a Tisza Párt alelnökének gerincét.

április 18. 21:49

Magyarország területére 2024. április 16-án az ukrán–magyar határszakaszon 4481 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írja az MTI. 

Légitámadást indítottak az oroszok erők április 15-én, hétfő délután a Harkivi régióban – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója bejelentette, hogy a támadás miatt két ember meghalt. A sérültek számának megállapítása még folyamatban van – tette hozzá. 

A Cseh Tudományos Akadémia közvéleménykutató-intézete (CVVM) által megkérdezettek 58 százalékának az a véleménye, hogy az ország erején felül fogadott be menekülteket, 33 százalékuk szerint a befogadottak száma megfelel a kialakult nemzetközi helyzetnek, míg öt százalékuk úgy gondolja, hogy a befogadott ukrán menekültek száma alacsonyabb, mint amennyi integrációjára az ország képes lenne – adta hírül az MTI. 

A prágai belügyminisztérium kimutatása szerint április elején 339 ezer ukrán menekült élt Csehországban ideiglenes védelmi státusszal, amelyet 2022 februárja, tehát az Ukrajna elleni orosz katonai támadás megindulása óta összesen majdnem 600 ezren kértek és kaptak meg. Az ukrán menekültek majdnem fele azonban időközben visszatért Ukrajnába, vagy Nyugatra távozott.

Egy másik kérdésre válaszolva az emberek 55 százaléka úgy látja, hogy a cseh állam és társadalom sikeresen megbirkózott a menekültek befogadásának problémájával. Ez a CVVM szerint kilenc százalékkal magasabb arány, mint amekkora a 2023-as hasonló témájú felmérésben volt.

Az ukrán menekültek tartós letelepedését Csehországban a megkérdezettek 10 százaléka támogatja, 60 százalékuk az ideiglenes tartózkodás szükség szerinti meghosszabbítását látja jónak, míg 28 százalékuk azt vallja, hogy az államnak egyáltalán nem kellett volna ukránokat befogadnia. 

Országos szinten a megszólítottak kétharmada nem tartja problémásnak a befogadott ukrán menekültek integrációját a cseh társadalomba, míg 40 százalékuk szerint ez gondot jelent. Regionális és helyi szinten azonban csak az emberek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy problémákat lát a menekültek befogadásában, és a velük való mindennapi együttélésben.