Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belehúz az AMD

2008.03.05. 10:05
1 hozzászólás
A kisebbik processzorgyártó elsősorban a gamerekre koncentrál a mostani kiállításon, a fő standot a World Cyber Games pavilonjában húzta fel az AMD, és mindegyik gépen valamelyik játék fut. Persze a négymagos csipek, a Phenomok vannak a középpontban, a grafikus gyorsításról meg minden esetben valamelyik 2000-es vagy 3000-es Radeon gondoskodik. A stand berendezése egyébként ötletes, elhelyeztek benne egy konténert, abban vannak a legerősebb játékgépek, ami érződik is: már a kora reggeli órákban meleg van belül, de az áramkörök nemcsak fűtenek, hanem furcsa szagokkal is feltöltik a szellőzetlen vasdarabot.


Persze miközben a látogatók a Call of Duty 4-gyel vannak elfoglalva, történetek fontos bejelentések is. Két nappal ezelőtt még abban a városban söröztünk, ahol a kisebbik processzorgyártó csipjeit készítik, mégis Hannoverben kell megtudnunk, hogy merre tart a cég.

Például a 45 nanométer felé, az AMD ugyanis bemutatott egy működőképes csipet, ami már az új, kisebb csíkszélességgel készült. A rivális Intel ugye már egy ideje kínál ilyen processzorokat, ami alacsonyabb gyártásköltséget, kisebb fogyasztást és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, az AMD-nek tehát gyorsan kéne lépnie, és egy demózott csip még nem a tömeggyártás. A vállalat standján mindenesetre nem látni a levertséget, és gyors átállást ígérnek.


De a 45 nanós csip csak egyike volt az újdonságoknak, mert itt sikerült bemutatni a 780-as alaplapi csipszetet is, DirectX10-kompatibilis, alaplapokra szánt grafikus gyorsítóval, ami az AMD szerint persze az iparág legfejlettebb integrált csipje. Nem tudom, szerintem egy integrált cucc eleve csak féllábú, félkarú, félszemű D10-es lehet, olyan, mintha F1-es engedélyt adnánk egy Trabantnak: elindulhat a versenyen, de úgyis csúnyán leég. Mondjuk már az is elég lenne, ha a csipszettel érkező 3200-as Radeonnal nemcsak a három-négy évvel ezelőtti játékokat lehetne kipróbálni a laptopokban, mert a jelenlegi legelterjedtebb gpu-val, az Intel X3100-assal nem nagyon lehet mást csinálni. Az év második felében kiderült, mit tud a kicsike.

Viszont még ezzel sincs vége, mert a CeBITen hivatalos lett a Puma platform is. Ennek része az új, Griffin névre hallgató processzor, más néven a Turion Ultra, ami a szakértők szerint sokkal inkább egy minimálisan átalakított K8-as, mint egy butított K10-es, szóval inkább az Athlonokkal, semmint a Phenomokkal mutat rokonságot. A Puma a processzoron kívül 780M csipszetes alaplapot követel magának, meg wifit. Szállítás a második negyedévben, az ár 700 és 2500 dollár között mozog majd.


Akit nem érdekelnek a technikai részletek, az az AMD-nek hála a szabadban Quadozhat (értjük, ugye? Quad!), én meg átszivárgok a 33-as pavilonba, és megnézem, mire készül az Intel.