Marcell
19 °C
32 °C

Belehúz az AMD

2008.03.05. 10:05
1 hozzászólás
A kisebbik processzorgyártó elsősorban a gamerekre koncentrál a mostani kiállításon, a fő standot a World Cyber Games pavilonjában húzta fel az AMD, és mindegyik gépen valamelyik játék fut. Persze a négymagos csipek, a Phenomok vannak a középpontban, a grafikus gyorsításról meg minden esetben valamelyik 2000-es vagy 3000-es Radeon gondoskodik. A stand berendezése egyébként ötletes, elhelyeztek benne egy konténert, abban vannak a legerősebb játékgépek, ami érződik is: már a kora reggeli órákban meleg van belül, de az áramkörök nemcsak fűtenek, hanem furcsa szagokkal is feltöltik a szellőzetlen vasdarabot.


Persze miközben a látogatók a Call of Duty 4-gyel vannak elfoglalva, történetek fontos bejelentések is. Két nappal ezelőtt még abban a városban söröztünk, ahol a kisebbik processzorgyártó csipjeit készítik, mégis Hannoverben kell megtudnunk, hogy merre tart a cég.

Például a 45 nanométer felé, az AMD ugyanis bemutatott egy működőképes csipet, ami már az új, kisebb csíkszélességgel készült. A rivális Intel ugye már egy ideje kínál ilyen processzorokat, ami alacsonyabb gyártásköltséget, kisebb fogyasztást és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, az AMD-nek tehát gyorsan kéne lépnie, és egy demózott csip még nem a tömeggyártás. A vállalat standján mindenesetre nem látni a levertséget, és gyors átállást ígérnek.


De a 45 nanós csip csak egyike volt az újdonságoknak, mert itt sikerült bemutatni a 780-as alaplapi csipszetet is, DirectX10-kompatibilis, alaplapokra szánt grafikus gyorsítóval, ami az AMD szerint persze az iparág legfejlettebb integrált csipje. Nem tudom, szerintem egy integrált cucc eleve csak féllábú, félkarú, félszemű D10-es lehet, olyan, mintha F1-es engedélyt adnánk egy Trabantnak: elindulhat a versenyen, de úgyis csúnyán leég. Mondjuk már az is elég lenne, ha a csipszettel érkező 3200-as Radeonnal nemcsak a három-négy évvel ezelőtti játékokat lehetne kipróbálni a laptopokban, mert a jelenlegi legelterjedtebb gpu-val, az Intel X3100-assal nem nagyon lehet mást csinálni. Az év második felében kiderült, mit tud a kicsike.

Viszont még ezzel sincs vége, mert a CeBITen hivatalos lett a Puma platform is. Ennek része az új, Griffin névre hallgató processzor, más néven a Turion Ultra, ami a szakértők szerint sokkal inkább egy minimálisan átalakított K8-as, mint egy butított K10-es, szóval inkább az Athlonokkal, semmint a Phenomokkal mutat rokonságot. A Puma a processzoron kívül 780M csipszetes alaplapot követel magának, meg wifit. Szállítás a második negyedévben, az ár 700 és 2500 dollár között mozog majd.


Akit nem érdekelnek a technikai részletek, az az AMD-nek hála a szabadban Quadozhat (értjük, ugye? Quad!), én meg átszivárgok a 33-as pavilonba, és megnézem, mire készül az Intel.