Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Processzort fejleszt az Nvidia?

2009.02.10. 10:11
A grafikus kártyáiról ismert cég processzorfejlesztésben jártas mérnököket keres.

Tényekkel alá nem támasztott, vad teóriával állt elő az egyik brit szaklap. Az elmélet alapja spekuláció és szóbeszéd. „Azt hallottuk nemrég, hogy az Nvidia egy x86-os chip fejlesztésén dolgozik, és a vállalat szerte a Szilícium-völgyben aktívan toboroz x86-os mérnököket” – írja múlt pénteki hírében a The Inquirer. A többnyire hullámzóan megbízható értesüléseket közlő, angol informatikai bulvárlap már évek óta keres bizonyítékot e merész sejtés alátámasztására, a szóbeszédnél kézzelfoghatóbb nyomra azonban most sem bukkant.

A grafikus processzorok (GPU), alaplapi lapkakészletek és újabban az alkalmazásprocesszorok fejlesztésével is foglalkozó Nvidia belépőjét az Intel és AMD által uralt PC-kompatibilis mikroprocesszorok piacára a lap újságírója, Charlie Demerjian azóta valószínűsíti, hogy a cég bekebelezte a 2005-ben gründolt és már egy évvel később tönkrement Stexar Corporation mérnökcsapatát, vagy legalábbis annak egy részét. Ezt az ismeretlenségből kitörni nem tudó start-up vállalkozást olyan volt Intel-mérnökök hívták életre – köztük a Pentium Pro, Pentium II, III és 4 processzorok fejlesztésében fontos szerepet játszó Randy Steck –, akiknek évtizedes tapasztalata volt az x86-os chipek tervezésében.

A Stexar az interneten róla fellelhető töredékes adatok szerint multimédiás feladatokra alkalmas, saját SIMD utasításkészlettel rendelkező digitális jelfeldolgozó processzort (DSP) tervezett építeni x86-os alapokra, és kérészéletű működése során együtt dolgozott az Advanced Micro Devicesszal (AMD), az Intel riválisával.

Azt az Inquirer sem tudja, hogy az Nvidia miként képzeli piacra dobni az egykori Intel-mérnökök által titokban készített állítólagos processzorát, a vállalatnak ugyanis nincs licence az x86-os utasításkészletre – amely az Intel találmánya –, és igen sovány az esély arra, hogy valaha is lesz. De ennél alapvetőbb kérdés, hogy egyáltalán miért akarna e rendkívül magas fejlesztési költségekkel dolgozó szegmensbe betörni.

Ami biztos, az Nvidia nemrég új műszaki vezérigazgatót nevezett ki William Dally személyében. A 48 éves új vezető eddig a Stanford Egyetem számítógép-tudományi tanszékének vezetője volt, és egyik fő teoretikusa az erősen párhuzamosított, úgynevezett stream elvű feldolgozásnak. Ő maga is több, ilyen elven működő chipet fejlesztő start-up vállalkozást indított el. Dally a közelmúltban a Wall Street Journal újságírója előtt azt nyilatkozta, hogy a jövő a stream processzorokat és a hagyományos CPU-kat egy lapkán egyesítő heterogén chipeké – ami akár értelmezhető a fenti pletyka megerősítéseként is és egyben válaszként a miértre.