Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Véget ér a Windows XP támogatása

2009.02.10. 08:55 Módosítva: 2009.02.10. 12:16
Április 14-től csak biztonsági frissítéseket kapnak a felhasználók.

Tíz héten belül a Windows XP kikerül a Microsoft fő támogatási rendszeréből. Április 14-én a redmondi cég valaha létezett legsikeresebb operációs rendszere belép a nyugdíjas szoftverek klubjába, vagyis a korábbi általános támogatási rendszerből átkerül a meghosszabbított támogatási rendszerbe.

A Microsoft a kiadástól számított öt évig, vagy a következő verzió megjelenését követő két évig nyújt általános támogatást üzleti és fejlesztői termékeihez. Ennek keretében a felhasználók ingyenesen juthatnak hozzá biztonsági frissítésekhez, gyorsjavításokhoz, esetenként díjtalan segítségnyújtást is kaphatnak.

Az öt év elteltével a szoftver újabb öt évre a meghosszabbított támogatási rendszerbe kerül, amelyben minden felhasználó kap biztonsági javításokat, de a nem biztonsági jellegű frissítéseket csak azok a vállalatok kapják meg, amelyek erről szerződést kötöttek a Microsofttal (a cégeknek erre április 14-től számítva 90 napig lesz lehetőségük). Ebben az időszakban megszűnik az ingyenes esetenkénti támogatás, lejár a jótállási igények érvényesíthetősége, illetőleg új szolgáltatásokat sem lehet már igényelni a termékhez.

Mivel az XP és az utód Vista megjelenése között eleve több mint öt év telt el, a Microsoft az eredetileg 10 évre tervezett terméktámogatási ciklust összességében közel 13 évre tolta ki, ebből 7 év jutott általános támogatásra – ez a periódus jár le április 14-én. Az XP-vel felvértezett netbookok esetében meglehetősen érdekes helyzet fog előállni rövidesen: korábban még nem volt példa arra, hogy a felhasználók egy olyan operációs rendszerrel előtelepített hardvert vásárolhatnak, amelyre már nem vonatkozik az általános támogatás.

A Microsoft tavaly a netbookok miatt volt kénytelen meghosszabbítani egészen 2010-ig az XP-k eladását – mivel a Vista egyszerűen nem préselhető bele a legtöbb netbookba, így ezeknek a gépeknek a 80 százaléka a mai napig XP-t futtat.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója nemrégiben arra figyelmeztette az IT-vállalatokat, hogy a végfelhasználók részéről ellenséges reakciókat kaphatnak, ha továbbra is ragaszkodnak a jó öreg XP-hez. „Ha egy vállalatnál egy négy-öt éves operációs rendszert használsz, az emberek meg fogják kérdezni a főnöktől, hogy mi a fenéért nem azt a cuccot használja a cég, amit ők otthon.”