Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Google, Microsoft és magyar műhold a Simonyi Konferencián

2009.04.15. 16:53 Módosítva: 2009.04.15. 16:54
Idén már hatodik alkalommal rendezik meg a Műegyetemen a Simonyi Konferenciát, ahol az informatikai és villamosmérnöki szakma újdonságai mutatkoznak be.

Az idei konferencia szenzációja a Google zürichi mérnöke lesz, aki előadásában bemutatja a keresőcég adatfeldolgozó technológiáit. A résztvevők megismerkedhetnek az egyedülálló elosztott számítási rendszer felépítésének alapelveivel és néhány kulcstechnológiát részletesen is bemutatnak. Szintén érdekesnek ígérkezik a Microsoft előadása, amelyben a legújabb érintőképernyős technológiákat és a Surface nevű számítógépet mutatják be, amit a konferencián bárki megtapogathat.

A konferencián a nagyobb cégek mellett bemutatkoznak hazai kutatók is. A közönség megismerkedhet a Műegyetemen épülő magyar műholddal, a MASAT-1-gyel is. Kovács Zoltán előadásában szó lesz a műhold energiaellátásáról, a fedélzeti számítógépről, a kommunikációról és a felügyelő- és vezérlőrendszerről. Szintén BME-s kutatás eredményeként jött létre az a szoftver, amely képes röngenképeken felismerni rákos elváltozásokat. A program életeket is menthet, hiszen a korán felismert daganatos betegség a legtöbb esetben még gyógyítható.

A konferencián szó lesz hordozható VoIP-ről, amellyel külföldön is hazai tarifákkal telefonálhatunk, és bemutatkozik a jövő autóinak kommunikációs rendszere. Ez a városi közlekedés sok problémáját meg tudja oldani, hiszen ha az autók képesek lesznek egymással és az intelligens utakkal információt cserélni, elkerülhetők lesznek a dugók, és a környezetszennyezés is csökken. Minderről a kutatások élvonalában dolgozó Virág László beszél majd.

A Simonyi Konferencia bárki számára nyitott és ingyenes rendezvény. A konferencia jövő hét kedden lesz, a helyszín a BME Informatikai épülete.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek