Teljes XP lesz a Windows 7-ben

2009.04.26. 11:26 Módosítva: 2009.04.26. 19:09
Virtualizációs technológiával gyúrják egybe a Microsoft legújabb operációs rendszerét és a legnépszerűbbet. Sok vállalatnak ugyanis fontos, hogy Windows 7-en is futtatni tudja az XP-s programjait.

Erős érv a Windows Vista használata ellen, hogy néhány Windows XP alatt jól működő programot az új rendszer nem tud rendesen lefuttatni. Még akkor sem, ha fél órán át vacakolunk a kompatibilitásvarázslóval, és a beállítások minden létező kombinációját kipróbáljuk.

A Microsoft úgy látszik a Windows 7 esetében nem akarja elkövetni ugyanezt a hibát, és előállt egy ügyes megoldással: az egész Windows XP-t beleépíti a rendszerbe.

Egészen pontosan arról van szó, hogy lesz egy XP-mód (XPM) nevű funkció, amivel a Windows 7 Pro, Enterprise és Ultimate operációs rendszer tulajdonosai letölthetik majd a Windows XP SP3 Virtual PC nevű kiegészítőt.

A név megtévesztő, mert az XP-mód nem egy teljes virtuális gépet indít el, mint a Microsoft virtualizációs programja, a Virtual PC, hanem a háttérben működik, és egymás mellett futhatnak az XP-s és a Win7-es programok. Az XPM csak a processzoralapú virtualizációs támogatás esetén lesz futtatható.

Sok vállalatnak jól jön majd, hogy olyan elavult programokat is futtathatnak majd, mint az Internet Explorer 6 - sok alkalmazást a régi brózerre optimalizáltak, és drága lenne azokat átírni.

A Windows-specialista Paul Thurrott szerint a Microsoft közel 100 százalékos kompatibilitást ígér az XP-vel. A Microsoftnak mindenesetre nagyon fontos, hogy rá tudja venni a nagyvállalatokat a váltásra, amit segíthet a jobb kompatibilitás. Még egy fontos részlet azonban hiányzik: a Windows 7 ára.

Május elején jön az RC1

A Microsoft pénteken bejelentette, hogy a fejlesztői programjának a résztvevői már a következő héten hozzáférhetnek a készülő Windows 7 Release Candidate 1 (RC1) verziójához, ami már jobban hasonlít a végleges változatra, mint a korábban kiadott béták. A többiek május 5-től tölthetik le az operációs rendszert.

Ha a tesztelők nem találnak óriási hibákat, akkor ez lesz az utolsó próbaverzió a végleges Windows 7 megjelenése előtt, írja a Register brit informatikai lap. Bár a Microsoft korábban 2010-es megjelenést jósolt, a lap szerint elképzelhető, hogy a számítógépgyártók már a nyáron megkapják a rendszert, és vagy iskolakezdésre, vagy karácsonyra elkészülhetnek az előre telepített Windows 7-tel felszerelt számítógépek.  • Hírek
  • Hírek