Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Teljes XP lesz a Windows 7-ben

2009.04.26. 11:26 Módosítva: 2009-04-26 19:09:37
Virtualizációs technológiával gyúrják egybe a Microsoft legújabb operációs rendszerét és a legnépszerűbbet. Sok vállalatnak ugyanis fontos, hogy Windows 7-en is futtatni tudja az XP-s programjait.

Erős érv a Windows Vista használata ellen, hogy néhány Windows XP alatt jól működő programot az új rendszer nem tud rendesen lefuttatni. Még akkor sem, ha fél órán át vacakolunk a kompatibilitásvarázslóval, és a beállítások minden létező kombinációját kipróbáljuk.

A Microsoft úgy látszik a Windows 7 esetében nem akarja elkövetni ugyanezt a hibát, és előállt egy ügyes megoldással: az egész Windows XP-t beleépíti a rendszerbe.

Egészen pontosan arról van szó, hogy lesz egy XP-mód (XPM) nevű funkció, amivel a Windows 7 Pro, Enterprise és Ultimate operációs rendszer tulajdonosai letölthetik majd a Windows XP SP3 Virtual PC nevű kiegészítőt.

A név megtévesztő, mert az XP-mód nem egy teljes virtuális gépet indít el, mint a Microsoft virtualizációs programja, a Virtual PC, hanem a háttérben működik, és egymás mellett futhatnak az XP-s és a Win7-es programok. Az XPM csak a processzoralapú virtualizációs támogatás esetén lesz futtatható.

Sok vállalatnak jól jön majd, hogy olyan elavult programokat is futtathatnak majd, mint az Internet Explorer 6 - sok alkalmazást a régi brózerre optimalizáltak, és drága lenne azokat átírni.

A Windows-specialista Paul Thurrott szerint a Microsoft közel 100 százalékos kompatibilitást ígér az XP-vel. A Microsoftnak mindenesetre nagyon fontos, hogy rá tudja venni a nagyvállalatokat a váltásra, amit segíthet a jobb kompatibilitás. Még egy fontos részlet azonban hiányzik: a Windows 7 ára.

Május elején jön az RC1

A Microsoft pénteken bejelentette, hogy a fejlesztői programjának a résztvevői már a következő héten hozzáférhetnek a készülő Windows 7 Release Candidate 1 (RC1) verziójához, ami már jobban hasonlít a végleges változatra, mint a korábban kiadott béták. A többiek május 5-től tölthetik le az operációs rendszert.

Ha a tesztelők nem találnak óriási hibákat, akkor ez lesz az utolsó próbaverzió a végleges Windows 7 megjelenése előtt, írja a Register brit informatikai lap. Bár a Microsoft korábban 2010-es megjelenést jósolt, a lap szerint elképzelhető, hogy a számítógépgyártók már a nyáron megkapják a rendszert, és vagy iskolakezdésre, vagy karácsonyra elkészülhetnek az előre telepített Windows 7-tel felszerelt számítógépek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?