Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Több százezer új iPhone túlmelegedhet

2009.07.01. 16:30 Módosítva: 2009.07.01. 16:34
A szakértő szerint hibás telepek okozhatják a problémát, a jelenség bizonyos esetekben szembetűnő.

Mindössze egy héttel az új iPhone 3GS modell érkezését követően néhány felhasználó a készülék extrém melegedését észlelte, derül ki fórumhozzászólásokból. Bizonyos esetekben az okostelefon hőemelkedése annyira szembetűnő volt, hogy a hátsó, fehér színű borításon félreérthetetlen barna elszíneződések rajzolódtak ki, írja az ITcafé.

Még kevés vásárló jelezte a problémát, de az iPhone 3GS-ből több mint 1 millió darabot adtak el csupán a megjelenését követő első hétvégén, így a melegedéses jelenség akár több százezer felhasználót is érinthet – fejezte ki aggodalmát Aaron Vronko, a Rapid Repair készülékspecialistája a Wirednek.

overheated 3gs

A szakember úgy véli, a túlmelegedés egyértelműen a telep hibájára vezethető vissza. „Szerintem komplett raktárnyi akkumulátor lehet érintett az ügyben, mivel ezek az okostelefonok hatalmas mennyiségben készültek egyszerre. Vronko akkumulátoros tippjét alátámasztani látszik a 3GS hátlapjáról készült alábbi fénykép; a barna elszíneződés pontosan követi a telep körvonalát.

A hibás alkatrészek történetében kimagasló esetben okoztak problémákat a túlmelegedő akkumulátorok, extrém esetekben a kigyulladó, felrobbanó telepek személyi sérülést is okoztak. A legtöbb esetben az akku cellája volt ludas, amelyeket külsős beszállító cégek terveztek és szereltek össze.

Az Apple-lel is megesett korábban, hogy kénytelen volt visszahívni termékeket: 2006-ban iBook G4 és PowerBook G4-es notebookokat kellett a vásárlóknak visszaszolgáltatniuk, mivel a Sony akkumulátorcellái közül néhány egyszerűen felrobbant használat közben. Tavaly augusztusban pedig három iPod Nano is kigyulladt Japánban, bár a hiba csupán a készülékek 0,001 százalékát érintette – igaz, a több millió eladott iPod mellett ez sem éppen elhanyagolható mennyiség.

Vronko szerint nem valószínű, hogy a 3GS akkuja kigyulladna vagy felrobbanna, mert a telep cellái rendkívül aprók. Ellenben könnyen előfordulhat, hogy a felforrósodott akkumulátorban képződő gázok belülről hazavágják a készülék érzékeny berendezéseit.