Gergely
4 °C
23 °C

1000 megabit a nyugati valóság

2009.07.06. 09:24
A világ egyik legjobban behálózott városa Stockholm, már most több mint egymillió kilométernyi üvegszál van a földalatti kábelcsatornákban. Az infrastruktúra a városé, mert ez biztosít versenyt és megfizethető szolgáltatást.

Mindenki egyetért abban, hogy a leginkább jövőbiztos hálózat üvegszálra épül, mert azon akár 1000 megabites internetelérés is nyújtható. Most Dél-Korea az üvegszál-nagyhatalom 13,8 százalékos lefedettséggel, és bár Svédország a maga 6,5 százalékával jócskán lemaradt, Stockholm 22 százalékos lefedettsége azt mutatja, hogy a svéd főváros nagy erőkkel készül a jövőre.

stok1

Stockholm önkormányzata már a 1990-es évek elején felismerte, hogy a lakosság akkor kap gyors hozzáférést alacsony áron, ha a szolgáltatók kénytelenek versenyezni egymással. A város saját maga építi az üvegszálas gerinchálózatát, amelynek a működtetését egy Stokab nevű cégbe szervezte ki. A Stokabtól bármelyik távközlési cég sávszélességet bérelhet, egyenlő feltételekkel. Ezzel a város minimalizálta az ásást is, hiszen csak egyszer kell kábeleket fektetni.

Most 1,2 millió kilométernyi üvegszálat rejt a föld, és 2012-re a háztartások 90 százalékában lesz üvegszálas végződés, amin internetre lehet előfizetni, derült ki az Ericsson által Stockholmban megszervezett üzleti fórumon. A svédek abban bíznak, hogy a modern és gyors hálózatnak köszönhetően többen választják majd a távmunkát, ezáltal kevesebben utaznak és (még) zöldebb lesz a város. Az optikai hálózat kiépítettségének köszönhető az is, hogy a svédek 2010-ben, a világon az elsők közt vezethetik be a negyedik generációs (4G) mobilszolgáltatást, ami 150 megabites lesz.

De nemcsak az önkormányzat hisz a verseny hatékonyságában, hanem az építőcégek is. Az Indexhez is gyakran eljutnak olyan olvasói panaszok, hogy az új lakópark megépítője egyetlen távközlési céggel kötött szerződést, és a lakók kénytelenek vele szerződést kötni, ha internetet vagy tévét akarnak. Ezzel szemben a Svenska Bostäder ingatlanfejlesztő cég, amely minden nyolcadik stockholminak ad lakást, a legbrutálisabb fogyasztóvédőként lép fel.

A svéd vállalat alapfeltételként határozta meg, hogy minden egyes lakásában legalább 5 internetszolgáltató, 2 tévészolgáltató és két telefontársaság legyen elérhető. Michael Österberg, az építőcég IT-szolgáltatásaiért felelős menedzsere elmondta, hogy csak a verseny biztosít alacsony árakat és a megfelelő minőséget. Ha a lakó elégedetlen, muszáj, hogy legyen választási lehetősége.

stok2

Most a Svenska Bostäder lakásaiban 1 és 100 megabit közötti letöltési sebességet adnak, de az extrém ügyfelek már most kérhetnek 1000 megabitet, ha meg tudják fizetni. A legnépszerűbb csomag a 100/10 megabites (le- és feltöltés) csomag, ez 25-26 euróba havonta, és az ügyfelek 10 százaléka 100/100 megabitre fizet elő.

Sebastian Cederschiöld, a Stokab igazgatótanácsának az elnöke az üzleti fórumon megtartott előadásában azt mondta, hogy mindenkinek legalább 1000 megabites hozzáférést akarnak biztosítani, mert szerintük ekkora sebességre van szükség ahhoz, hogy a jövőben modern közszolgáltatásokat tudjanak beindítani.